bloglovin

Kaninens Matsmältningsystem

Eftersom kaniner är betande djur så är deras magsystem uppbyggd för att ha en fiberrik kost. Matsmältningssystemet är 5 meter långt och det tar ca 5 timmar för dem att smälta maten helt, beroende på vad det är.

 

Kolhydrater, bland annat socker, och fett är svårt för kaniner att smälta eftersom att de inte är anpassade för det. Om man ger kaninen för mycket av sådant kan det leda till kolik diarré och trumsjuka.

 

 

Matprocessen

Själva processen börjar när kaninen tuggar maten i munnen. Där blandas maten med saliv som innehåller enzym som kan bryta ner stärkelse. De flesta kaniner tuggar maten ordentligt för att hjälpa magen att ta hand om näringen, men riktigt hungriga kaniner kan slarva med det och får på så sätt inte i sig näring ordentligt. Sedan åker maten ner i matstrupen och vidare till matsäcken. Kaniner äter i stort sett hela tiden, även om en kanin inte har ätit pellets eller hö på en hel dag så kan magsäcken vara halvfull. Om man jämför med kaninens kropp så är magsäcken stor, kaninen har faktiskt den största magsäcken (i förhållande till kroppen) av alla däggdjur som endast har en magsäck. Eftersom det är lågt pH värde i magsäcken så dör nästan alla bakterier, endast några få, nödvändiga bakterier överlever. Födan fortsätter via tunntarmen och storteras innan den hamnar i blindtarmen. Långa fiberstrån åker direkt till ändtarmen där vatten avlägsnas och fibrerna paketeras till vanlig avföring medan korta fiberstrån åker iväg mot blindtarmen. Dit åker även de flesta andra ämnen.

 

Kaninens blindtarm är stor och gör hälften av matsmältningsprocessen. Blindtarmen är hela tiden i rörselse och det gör att tarminnehållet flyttas fram och tillbaka i blindtarmen. Samtidigt släpps lite i taget ut i grovtarmen där rengörs det med hjälp av tarmvätska. Kolhydrater och proteiner är lättsmält och bryts också ner i blindtarmen. Det bildas organiska fettsyror som tarmen tar upp direkt och blir energi och byggstenar.

 

Mellan 1-2 gånger per dygn så slutar delningen i blindtarmen och den måste tömmas på det innehåll som inte separerats. Detta innehåll är väldigt nyttigt då det innehåller vitamin b och andra nyttigheter som de bara får i sig via nattavföringen. Det är dessutom proteinrikt, har lågt fiberinnehåll och är väldigt lättsmält. Blindtarmsavföringen är jättesmå kulor som sitter ihop. Kaninen äter detta direkt från ändtarmen. Det är mycket viktigt att de äter sin blintarmsavföring för att få i sig alla viktiga ämnen. Sedan är ämnena inne på sin andra runda i magen och alla de viktiga ämnena tas upp. Detta sätt att få i sig näring kallas Koprofagi.

 

blindtarmsavföring
Blindtarmsavföring

 

 

Text: Nathalie Månsén
Foto: www.tianskaniner.weebly.com

 

 

 

Denna artikel är läst och godkänd av Gunnel från Djurkliniken Roslagstull.

 

Trackback