bloglovin

På utställning

Nu har du anmält dig och det är dags för första utställningen. I denna artikel får du lära dig hur det går till.på utställning
Foto: Malin hultman
 
 


När du kommer till utställningen på morgonen så får du ett papper där det står vilket nummer din kanins bur har. Du placerar kaninen i utställningsburen som den har blivit tilldelad:
 
 
Hö: Ibland finns hö redan i buren, men då ganska lite, så du kan behöva komplettera/ge hö till kaninen.
 
 
Vatten: Enklast att använda vattenskål och inte i vattenflaska, eftersom att utställningsburarna inte är anpassade för sådana. Vissa väntar med att ge vädurskaniner vatten tills de har bedömts och ger istället kaninerna vatten från skålen för hand då och då under dagen. Detta eftersom vädurarna kan råka doppa öronen i skålen och på grun av det det bli smutsiga.
 
 
Strö: Halm eller kutterspån brukar användas som underlag i utställningsburarna. Har du en långhårig kanin kan det vara bra att packa med lite egen halm eller en handduk att lägga i botten om det skulle vara spån. 
 
 
Grannarna: Något annan som är bra att tänka på att kolla in din kanins ”grannar”. Ofta kan kaninerna nå varandra genom gallret och om det blir bråk så kan de skada varandra. Om du vill vara säker på att din kanin håller sig ifrån bråk så bör du sätta upp tex pappskivor vid gallret. Detta finns ibland på utställningen, ibland inte.
 
 
 
 
 
 
 
på utställning
Foto: Nathalie Månsén
 
 
 
 
Sedan är det bara att vänta. Har du burnummer 13 så är din kanin oftast just nummer 13 i ordningen, men ibland går de ”baklänges”. Det kommer en bärare och hämtar din kanin när det är dags. Först blir din kanin buren till vågen och sedan till domaren.
 
 
Domaren kontrollerar först att det är rätt kanin på bordet. Tittar så att könet stämmer överens med vad som står på bedömningslappen. Kontrollerar även att tänderna är ok och om öronmärkningen eller ringmärkningen stämmer. Vid fel så blir kaninen diskvalificerad.


 
 

bedömningskort
Foto: tullingesjönskaniner.tk

 

 

Det finns en mängd olika punkter som en domare bedömer och poängsätter på en kanin. För att få en ordentlig bild av just din ras så bör du titta i Nordisk Kaninstandard. Se även ”Bedömning på utställning” och våra rasspecialer
 
 
För att en kanin ska hamna på prislistan krävs det att den får 94 poäng eller mer.
Foto: ninnih.se

 


När alla kaniner är insatta i prislistan så sker en konkurrensbedömning mellan de bästa honorna och de bästa hanarna. Nu bedöms det inte utfrån det vanliga kortet utan med siffror 1-3 där 3 är bäst. Här är det främst rasprägel och presentation som räknas.
 
 
I slutet av dagen hjälps ofta alla åt med att plocka ihop utställningsburarna och städa lokalerna innan prisutdelningen.
 

 

 

kaninutställning
Såhär bra kan det gå! 94p samt bästa ungdjur
Foto: Nathalie Månsén

 

 
Det finns även en mer informell variant på utställning som kallas bordsutställning. Skillnaden är att det inte finns några särskilda utställningsburar utan kaninerna får sitta i sina transportburar. Det finns heller ingen bärare utan man får själv bära sin kanin till domaren och därifrån. Denna utställning går lite snabbare än en vanlig.

 

 

 

Text: Nathalie Månsén © Kaninmagazinet 2013


Senast uppdaterad: Januari 2016 av Anita Ekman

 

Trackback