bloglovin

Vitaminer / Vitamin A

Precis som alla andra djur så måste kaninen få i sig vitaminer. Vitaminerna spelar en viktig roll i kaninkroppen precis som fibrer, protein osv, men mängden som behövs är mycket mindre.


Man mäter mängden vitaminer i IU/kg eller IE/kg. IU står för ”international unit” och IE är samma sak fast på svenska och står för ”internationell enhet”. Ibland mäts vitaminerna i en vardagligare enhet, milligram(mg)/kg.
Vi kommer att berätta vad de olika vitaminerna är bra för, vad de gör för nytta och onytta. Vi börjar med vitamin A!

vitaminer för kaniner
I morötter och i deras blast finns det massa karoten som blir till A-vitamin 
Foto: Mimmi

Vitamin A

Detta vitamin får kaninen i sig genom bland annat morötter, spenat och kål, Andra bra källor är andra gula och röda grönsaker, gräs och blad. Vi människor är ganska dåliga på att omvandla karoten (som är ett förstadium till A vitamin) till A vitamin, men kaninerna är superduktiga på det och lyckas omvandla nära 100 % av allt karoten de äter. A vitamin är bra för synen, immunsystemet, pälsen, huden, slemhinnorna och det skyddar cellerna i kaninens kropp. Om kaninen inte får i sig tillräckligt så kommer dessa saker att istället försämras, det kan gå så långt som att kaninen blir helt blind. Dessutom kan vitamin A-brist leda till dålig fertilitet och missfall. Rekommenderat intag per dag varierar lite, vissa hävdar att det räcker med 3,000 IE/kg medan andra går så högt som 10,000-18,000 IE/kg. Dock ska intaget inte överskrida 190,000 IE/kg. Om kaninen får för mycket A vitamin så händer samma sak som när de får för lite.

 
Text: Emma Almquist © Kaninmagazinet 2013
Trackback