bloglovin

Spillepengen 19/8 med Emma

Så var det dags för att dra igång höstterminens utställningar, och det på Arlöv KAFs Svensk/Danska utställning i Spillepengen. Eftersom att värmen präglade hela dagen var det tur att vi blev varnade för extrem värme och hade bunkrat upp med en frysbox som var full av isfyllda flaskor. Dessa användas tacksamt av våra kaniner under dagen medan några andra kaniner fick värmeslag och fick tas om hand.

 

Vänster: Burarna och vackra Spillepengen
Höger: Malin tar bilder av Margreth Karlssons Angora

 

För att vara en liten utställning i Skåne på omkring 200 kaniner var det ett härligt arrangemang runtomkring. Flera försäljare var på plats så som kaninmagazinets egen Malin H som driver djurfotografen.nu, stubbens produkter och Ivan Bäckströms kaninlådor. Själv fick jag mig en kaninsalami och kunde bara precis motstå att köpa mig en mer praktisk transportlåda.

 

Under dagen stod St Hansgårdens kaninklubb, där jag är ordförande, för bärandet av kaniner och det gick superbra. Alla kämpade på trots hettan och byttes av med varandra för att kunna ta drickpauser i skuggan. Domarna vi bar till var Affe Hedlund och Erik Rasmusen, en svensk och en dansk för att passa besökarna. Det blev en del intressanta utbyten och diskussioner mellan domarna som jämförde hur man domer i Danmark med hur man dömer här i Sverige.

 

Höger: Felix fick sin andra 95a, påväg mot Champion?
Uppe tv: Molly bedöms
Nere th: Domarbordet med bärare 

 

När resultaten kom upp blev det glada överraskningar men också en del bekräftelser på hur man trodde det skulle gå. Lollipop och Molly var inte helt fina i pälsen av olika, förklarliga anledningar och Greyp hade en liten fällning som pågick i ansiktet. Däremot visade Felix, Charlie och vår kompis kanin, Harry, sig från sina bästa sidor. Harry och Felix fick 95 poäng och domarna var väldigt förtjusta i deras färg och päls/typ. Affe kommenterade att ”Bättre än såhär blir det inte såhär års.” Att kunna visa upp så svarta Alaskor efter en hel sommar var vi alla mycket stolta över! Charlie överraskade genom att få 94,5 trots en päls som inte alls ville något annat än att stå rakt upp.

 

Malins kaniner överraskade också genom att rangordna sig tvärt emot hennes förväntningar. ”Kelisen”och Lejonhuvade dvärgväduren Elvis Presley chockade med 94 poäng trots att Malin till och med varit rädd för nollning. De två White Dvärgvädurarna fick 92 poäng och skulle nog behöva växa till sig lite innan de höjer sig till högre poäng.

 

Uppe tv: Malins "Kelis" som fick 94p       Uppe th: Domarna Affe (med Greyp) och Erik
Nere tv: BIM-uttagning         Nere th: Geopard Rex som blev näst bäst i avvikande hårstruktur

 

Ett delmoment som jag aldrig har varit med om innan på en liten utställning är att man tar ut bästa kanin i jätte, stor, avvikande hårstruktur, mellan, liten och dvärg. Detta gjordes på Spillepengen och det uppskattades eftersom att man på så sätt fick se fler kaniner och höra mer av domarnas tankar. Både Charlie och Felix var en hårsmån ifrån att bli bäst i sin storleksgrupp, men blev utslagna av en NZR-unghona respektive en Rhinsk Scheck. Dock fick vi höra kommentaren, ”Åh, där är ju han med pälsen” när de fick upp Felix på bordet. Kan avslöja att vi blev superstolta!

 

När dagen väl var över var alla så trötta och varma att ingen riktigt ville komma ut ur skuggan för att mota sina eventuella pris. Men har det gått bra vill man ju visa upp det, och bra hade det ju verkligen gått. Lovisa och hennes Harry blev bästa junior på fjärde plats och vi kom precis efter. BIS blev Kjell-Arne Åkermans fina hermelinhane som fick 95,5 poäng och BIM blev Jeanette Palmkvists Tan.

 

/Emma Almquist

 

Bästa Junior, en av St Hansgårdens utställare!

 

Klass A
1. Jeanette Palmkvist, Lindom, Tan, svart -95 p.
2. Susanne o Lars Svensson, Helsingborg, Tan, svart -95 p.
3. Linda Berntsson, Sölvesborg, Rhinsk Scheck, svart/rödgul -95 p.
4. Lovisa Wendel, Lund, Alaska -95 p.
5. Emma o Agnes Almquist-Lindgärde, Lund, Alaska -95 p.

Klass B
1. Kjell-Arne Åkerman, Trelleborg, Hermelin, järngrå -95,5 p.
2. Louise Printzlow, Vellinge, Holländs Kanin, svart -284,5 p.
3. Susanne o Lars Svensson, Helsingborg, Tan, svar -283,5 p.
4. Mette Andersson, Västerås, Dvärgvädur, viltgul -95 p.

Klass M (Ungdjursgrupp)
1. Susanne Papic, Gemla, Dvärgvädur, madagascar -95 p.
2. Maria Lundvall, Ystad, Hermelin, blå -94,5 p.