bloglovin

Avvänjning

När kaninungar föds är de små och alienliknande, men tiden går fort och rätt som det är så börjar mamman tröttna på ungarna och det är dags att ge dem ett nytt hem. Men hur gör man denna svåra period så skonsam som det går för ungarna?

 

Beroende på ras så blir ungarna mogna att lämna sin mamma vid olika ålder. De mindre mognar generellt sätt tidigare och jätteraserna kan behöva några veckor extra på sig för att komma in i samma stadie. Vanligast är att man särar på ungarna och mamman när de små är 6-8 veckor gamla, för jättar 8-10 veckor. För att veta när man ska sära på ungarna får man känna efter hur mogna man tycker de är, trycker de sig alltid till mamman eller utforskar de världen, äter och dricker de ordentligt? Sen måste man såklart också se till hur stämningen är, börjar mamman bita eller stöta ut ungarna på annat sätt för att hon är trött på dem så är det såklart dags för att sära på den lilla familjen.

 

Foto: Malin Hultman

 

Det finns flera varianter på hur man ”bäst” utför avvänjningen. Vissa tar bort mamman från buren några timmar varje dag, andra flyttar mamman till en bur/hage bredvid ungarna medan det också finns de som börjar öva ute i hagen med uppdelade sektioner så att ungarna verkligen kan komma nära mamman genom hagens staket på ett annat sätt än bara om hon är i en bur i närheten. Något man måste vara försiktig med om man sätter ihop mamman och ungarna igen är att mamman kan ha ”glömt bort” sina ungar och attackera dem, där får man vara försiktig och känna av sin egen hona.

 

Hur du än väljer att sära på dem så är det bra om det är mamman som tas bort från buren och inte ungarna. På så sätt måste de bara vänja av sig från att mamman inte finns omkring dem, men allt luktar ändå som vanligt och syskonen finns där för trygghet. Sen kan man börja sära på ungarna efter kön osv.

 


Foto: Evelina Esbjörnsson

 

Avvänjningsperioden brukar ta ca 1 vecka och 1 vecka är också så länge som ungarna sedan bör ha bott utan sin mamma innan de flyttar till ett nytt hem. På så sätt kan man kontrollera ungarna vid denna känsliga period och se till att de inte får diarré eller någon annan sjukdom samt att de verkligen är ok med livet utan mamma.

 

Under perioden kring avvänjningen är det viktigt att ungarna går på en bra foderstat och att man inte byter foder eftersom att detta är den tid då det är lättast att ungarna drabbas av olika sjukdomar. Lägg in lite extra styrka i skötseln av dina kaniner under denna tid och det kommer nästan garanterat att det ger bra resultat.

 

Text: Emma Almquist


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback