bloglovin

Kaninens första fällning

När kaninungen är 6-8 veckor gammal kommer den börja fälla för första gången i sitt liv. Den kommer att fortsätta fälla tills den är ca 7,5 månader gammal och under den tiden kommer kaninen ha gått igenom två olika fällningar. Nu ska ni få läsa om kaninens första fällning (som pågår tills kaninen är ca 4månader gammal) och allt man kan behöva veta kring den.

 

 

Fällning är inte det enda som påfrestar ungen vid tiden den börjar fälla, de brukar skiljas från mamman och börja växa så att det knakar just kring 6-8 veckors ålder. Detta kan leda till sjukdomar och avmagring eftersom att det krävs en hel del energi från den lilla kaninen för att växa, anpassa sig till livet utan mamma och skapa ny päls. Just på grund av alla dessa påfrestningar är det viktigt att man verkligen ser efter sin kaninunge och håller en god foderstat och ger den lite extra att äta om den börjar magra av mycket. Vill ni läsa mer om att separera kaninungar från sin mamma så kan ni läsa den här artikeln.

 

Nedan kan ni se var på kroppen kaninen fäller och ungefär när. Ibland blir kaninens färg och päls lite annorlunda efter fällningnen, tex mörkare och mjukare.

 

 

Om kaninungen, mot förmodan, störs mycket av själva håravfallet så är det en bra idé att hjälpa till lite på samma sätt som det står i den här artikeln om fällning. Men oftast är inte ungdjursfällningen så stark.

 

Text: Emma Almquist

Bild: Nathalie Månsén (illustrerat) och Emma Almquist (färgläggning)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback