bloglovin

Vatten

Alla fodermedel innehåller vatten. De högsta vattenhalterna har gröna växter, rotfrukter och frukt.

 

Vattenhalten i de olika fodren ligger mellan 80-90%. I hö, halm och olika sädesslag ligger vattenhalten på ca 15%.

 

Vattenhalten i fodret har stor betydelse för hållbarheten eftersom kaninerna är känsliga för mögligt foder. Man ska alltid se till att det fodret man köper är av högsta kvalitet.
I stråfodret ska det ligga under 20 procent och i spannmålet inte över 15 procent. En annan sida av saken är att ju högre torrsubstans ett foder har, desto mer får man för pengarna. Vatten vill man helst inte betala extra för.

 

 

Kaninen ska alltid ha tillgång till en vattenskål eller vattenflaska med rent och fräscht vatten, byt vatten minst en gång per dag. Gärna två. På sommartid är det viktigt med tillgång till kallt vatten, då bör man byta oftare.

 

Text och Foto: Nathalie Månsén © Kaninmagazinet 2015


Kommentarer
Postat av: Linda

Hej, hej! Jag har en kanin på 3år som inte vill bli hämtad från hagen. Vi har alltid haft honom inomhus fritt i huset under kvällen och natten, och får sedan vara ute i hagen morgon och dag.

Innan han släpps ut i hagen och efter han tagits in i hagen så gosar jag eller pappa med honom där han verkar verkligen trivas då han lägger sig raklång med fötterna utsträckta och sover i ens knä.

Nu till problemet: han vill inte bli hämtad från sin hage. Hans hage är väldigt stor, så det är jättesvårt att få tag i honom. Jag vill inte jaga honom utan går sakta på huk efter honom. Förut hjälpte det att gå på huk, sträcka ut handen så han får nosa, klappa och sedan ta upp honom. Sedan har han alltid sprungit iväg så fort man är inom en meters avstånd, så jag når ju honom inte.
Han har fattat att springa in till uteburen inte är smart, för då kan jag få tag i honom. Jag pratar "belönande" till honom när jag väl får tag i honom, men det verkar ändå inte hjälpa alls.

Det har bara blivit värre och värre med tiden och nu är det nästintill omöjligt att få in honom, har du några tips hur jag kan göra? Jag hittar inget när jag googlar.

Tack för en kanonsida!

2015-01-03 @ 17:43:19
Postat av: Carro

Linda, har du testat att minska på hagen? Såvida den inte sitter fast i marken förstås :)

Eller så kan du ha två kompostgaller (som sitter ihop) varje gång du ska hämta honom och lugnt och stillsamt få in honom i en del/ett hörn av hagen och sedan lyfta upp honom!

2015-03-01 @ 12:41:04
Postat av: bunnyjump

Om man har en kanin som dricker dåligt, är det smart att ge dem gurka då?

Svar: Det är ett jättebra sätt! Speciellt sommartid eller när man är ute och reser.
Kanin Magazinet

2015-07-30 @ 19:19:32
URL: http://bunnyjump.blo.gg

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback