bloglovin

Intervju: Julia & kaninerna

Pride’s Hoppkaniner

Namn: Julia Alexandra Björlin
Ålder: 13
Bor: I Grums, ett litet samhälle utanför Karlstad
Hemsida: www.prideshoppkaniner.weebly.com

Hur började ditt kaninintresse? Jag har alltid varit intresserad av djur, speciellt små gosiga! Så kollade jag på kompisars kaniner, och tyckte att dom var ubersöta!, så jag sa att jag ville ha kanin, så morfar byggde en kaninbur, och vi åkte och köpte 2 stycken.

När fick du din första kanin? Jag fick 2 stycken samtidigt, de var kullsyskon, Chili och Nougat. Jag köpte dem i Maj 2008.

Berätta om dina nuvarande kaniner
Alla mina kaniner bor ute i en bur i ett ”kaninhus”, nästan som ett litet förråd.

 

Sandåsens Prins Chili, en Manteltecknad viltgrå liten dvärgvädur på 4½ år, som dessutom är jättesöt! Han är för det mesta trevlig, och älskar mat, därför är han lite rund. Han är en hoppkanin, och verkar tycka om att hoppa, kan dock bli lite lat ibland. Han är klassad Medelsvår-Medelsvår, han har även startat höjd och längd och har varit nära på pinne.

 

kanin sandåsens prins chili
Foto: Maria Frykstedt

 

Sandåsens Lejonkungen Simba, en lejonhuvad kanin som jag inte riktigt vet färgen på. men Rysstecknad, med japan-blå, något åt det hållet. Hur som helst är han 4½ år, han också, och är alltid snäll och gosig. Han får aldrig för sig något dumt, och lyssnar för det mesta. Han är också en hoppkanin, men för det mesta så sitter han hellre hemma och gosar. Han är klassad i Lätt och har aldrig startat höjd eller längd.

kanin sandåsens lejonkungen simba

 

 

Flamencos Black Heart, Bea är en vädurskorsning, med kropp åt det hariga hållet, hon är slank och högrest och väldigt fin. Hon är svart med vita tecken, alltså svag wienerteckning. Hon är ungefär 4 månader, har därför inte hunnit med sin första hoppstart. Men hon kommer bli en hoppkanin i framtiden, och hemma visar hon att hon förstår det här med hoppning, och har talang. Hon är trevlig, men kan vara lite tonårsgrinig.

 

kanin flamencos black heart

 

Engens Shadrin, Adde är också en knepig färg, men för tillfället är han Blå brokad otter, men han visar tecken på White också. Han är slank och högrest, och man får nästan gåshud av att kolla på honom, han är så speciell. Han är bara 7½ månad, och är redan Svårklassad! Han är kapabel till elit. Han hoppar riktigt fina lopp och har tagit pinne varje start utom en. Det är så roligt att hoppa med honom, för han lär sig så lätt och tar alla stora kombinationer i bara ett litet skutt, många har förundrats över honom, och han är väldigt populär.  Han är en vädurskorsning framavlad just för hoppning.

 

engens shadrin
Foto: Maria Frykstedt

 

 

Engens Anvil Sparks Spark är en vädurskorsning, Viltgul, Han är snart 3 månader, och har därför inte tränat något. Men det är meningen att han kommer att bli en hoppkanin.  Jag har inte lärt känna Spark än så jag vet inte så mycket om hans personlighet, men han är väldigt söt. Verkar riktigt trevlig, så jag tror det kommer bli bra samspel emellan oss, det hoppas jag! :)

 

engens anvil sparks
Foto: Maria Frykstedt

 

Hur började ditt intresse för kaninhoppning?
Jag och en kompis hoppade med hennes, och mina kaniner, igenom rock-ringar, och över bandyklubbor och brädor och sådant. Mamma höll även på med detta när jag var liten, så det var klart att jag skulle hålla på med aktiviteter med mina kaniner också J

Vad äter dina kaniner till vardags och vad är deras favorit godis?
Mina kaniner äter Svenska Foder pellets, som jag tycker är bra och näringsrikt. Morot, sallad, banan, bröd och andra frukt och grönsaker, självklart hö, vatten och massa gräs, eftersom de är ute och motionerar i hagen. Deras favoritgodis är nog banan, det tycker allihopa om J


Hur ofta städar du burarna och hur ser din burinredning ut?
Jag städar buren minst 1 gång i veckan. Mina kaniner står på Spån, och halm. Alla har ett löstagbart hus och pinne att tugga på, en höhäck, och 2 upphängbara akitaskålar, alla har en egen färg med namntryck på. Burarnas mått är 120*75, höjd 80cm.

 

kaninbur

 


Vad är erat roligaste minne tillsammans?
Finns väldigt många! Men när Adde fick pinne på första tävlingsdagen, då var jag alldeles paff, kunde inte fatta att det var sant! Eller när Chili vann sin första tävling, samtidigt som Nougat kom 4a och fick sin första pinne. Eller när jag badade tillsammans med kaninerna och simmade runt, finns  oändligt många J


Vad har ni för framtidsplaner tillsammans?
Vi har endast planerat en kull, Adde<3Bea, sen blir det nog Spark, tillsammans med en av Adde och Beas unge, efter det blir det Spark<3Bea, men vi får se, först blir det en kull mellan Adde och Bea.

Jag och Adde satsar på SM, och andra stora tävlingar, då jag tror att han fixar det här! skulle även var kul med Champion titel/titlar, men det får vi se J jag har ganska stora förhoppningar på Adde J kanske blir Addes ungar, Bea eller Spark, eller kanske någon annan kanin också så här duktig, då satsar vi på SM där också. :)


Vi tackar Julia för att hon ville berätta om sina kaniner och framtidsplaner. Vi önskar dig all lycka i framtiden gällande kaninhoppning och avel.