bloglovin

Hur en innekanin fungerar ute i kylan

Om man ska ta ut en innekanin eller ej under vinterhalvåret finns det många delade åsikter om. En del tycker inte alls det är okej medan en del tycker att det funkar bra under några minuter. Här reder vi ut lite fakta om vad som stämmer och inte.

En inomhus kanin sätter inte samma vinterpäls som en utomhuskanin, då hade den blivit alldeles överhettad inomhus. Därför är det skillnad på hur väl en inomhuskanin och en utomhuskanin klarar vintern.

Det är vanligt att se hästar och hundar med täcken och overaller utomhus på vintern. Att sätta på en kanin ett täcke är dock olämpligt. Kaniner har all sin päls kvar, vilket många hästar saknar, och den pälsen fungerar bättre om den inte tyngs ner av ett täcke. Pälsens värmande förmåga beror på att varm luft stannar i pälsen. Kaninen värmer upp luften med sin kroppsvärme. Ett täcke tynger ner pälsen och minskar alltså mängden varm luft i pälsen. Har du ute din kanin när det är väldigt kallt ska man undvika att stryka den över pälsen, då lägger sig pälsen ned.

Vid minus 7 grader är det stor risk att kaninen fryser, så då bör de inte gå ut alls. Det är nämligen kaninens nedre kritiska temperatur. Då kan kaninen inte längre hålla sig varm med bara sin egen energi – den behöver hjälp av värme från en annan källa. En värmelampa, ett isolerat hus eller en annan kanin till exempel. Det är dock oftast inte aktuellt bara för en liten promenad, så vid under minus 7 grader bör inomhuskaniner inte alls gå ut.

Vissa menar att det är större risk för att kaninhonor får urinvägsinfektion om de är utomhus på vintern. De kyler ner sina nedre regioner. Om det är sant eller ej har vi ej lyckats hitta några källor på.

Det bästa vädret för att ta ut sin innekanin i kylan är när det är vindstilla och några plusgrader. 10 minuter brukar vara en lagom tid, märker du att din kanin fryser tar du in den direkt.

Text: Nathalie Månsén, uppdaterad av Emma Almquist 2019

 

holländsk kanin ta ut en innekanin på vintern

Trackback