bloglovin

Kaninhoppningens olika grenar

Kaninhoppning är uppdelat i fyra olika grenar. Längd, höjd, rak och krok, de ska ni få läsa mer om här nedan.

 

Kaninhoppning rak bana
Rak bana

 

Grenarna

Kaninhoppning är uppdelat i fyra grenar. Först är de så kallade "bangrenarna" som består av rak och krokig bana. Krokig bana ser ut ungefär som en hästhoppningsbana i miniatyr där hindren står lite huller om buller och man måste lära sig i vilken ordning man ska hoppa vilket. Ofta står det nummerskyltar vid varje hinder så du måste inte "plugga in" banan innan start, men det kan vara en fördel om du kan banan på ett ungefär eftersom det är du som ska leda kaninen till rätt hinder. I rak bana står hindren på rad och man hoppar helt enkelt rakt framåt genom hela banan.


kaninhoppning krokig bana
Krokig bana


De två andra grenarna är höjdhopp och längdhopp där man tävlar om vilken som kan hoppa längst respektive högst. Här finns det också två klasser i varje. Om det är första gången du ska starta i höjdhopp så anmäler du dig till Ej Elit. (Kom ihåg att din kanin måste ha fyllt 1 år innan du startar!) Där är ingångshöjden ofta 40 cm men det kan variera och du får tre försök på dig att klara höjden. När alla kaniner i klassen har klarat den höjden eller alla försöken har gått ut så höjer man. Om din kanin klarar 60 cm så får du en så kallad uppflyttningspinne (Mer om uppflyttningspinnar kan du läsa om i nästa inlägg om kaninhoppning på Kaninmagazinet.se) och när du fått 3 stycken sådana blir din kanin Elit i höjd och då är det till Elit klass du ska anmäla till nästa gång. Det är samma sak i längd men där är det 160 cm kaninen ska över innan det kan få en uppflyttningspinne.

kaninhoppning längdhopp
HöjdhoppHöjd på längdhoppshinder är följande:

I framkant högst 15 cm och lägst 10 cm.
Vid 100 cm högst 20 cm och lägst 15 cm.
Vid 200 cm högst 25 cm och lägst 20 cm.
Vid 300 cm högst 30 cm och lägst 25 cm.

Kaninhoppning längdhopp
LängdhoppDe flesta klubbar brukar ha krokig bana och rak bana på varannan tävling och längd och höjd på varannan. Man får ha olika grenar på samma dag om man vill, men man får inte arrangera höjd- och längdhopp på samma dag.

 

Text och Foto: Maria Frykstedt © Kaninmagazinet 2012

Trackback