bloglovin

Innan du köper kanin

 

Att köpa sin första kanin är någonting man måste tänka igenom noga. Det är en vän man har i kanske 10 år fram över, man måste tänka väldigt mycket framåt. Är man under 18 år är det viktigt att föräldrarna är medvetna om att djuret är deras ansvar, vilket inte alltid är så klart.

 

innan du köper kanin
Det är många småbarn som vill ha en söt liten kanin och som förälder är det inte alltid så lätt att neka sina barn ett eget husdjur. Men den söta kaninen växer snabbt upp och intresset kanske minskar, så sitter kaninen själv i buren. Det är viktigt att om man som förälder bestämmer sig att köpa sitt barn ett husdjur är medveten om att det inte alltid är lika roligt och att man måste ta hand om kaninen flera timmar per dag. Om man inte kan det är det bättre att vänta tills barnet är äldre eller köper ett djur som inte kräver lika mycket.

Är man över 18 år och funderar på att skaffa ett djur ska man tänka lika mycket som en förälder som ska köpa ett djur till sitt barn.
Det är många punkter man ska tänka igenom och gå igenom. Ett djur kräver mycket tid och mycket pengar.

Har du all kunskap du behöver för djuret du planerat att köpa?
Läs på så mycket du bara kan, fråga andra kanin ägare. Om du har vänner som har kaninen kan du fråga om du får låna deras kanin över ett par dagar eller vara hos dem och ta hand om den. Så du får ett hum om hur det är att vara kaninägare. Det är även bra att träffa kaniner innan du köper en själv så du märker om du är allergisk eller inte, det är många som säljer sina djur idag pga. allergi. Att vara kaninvakt kan vara ett bra sätt att börja kaninutforskningen på.

 

Det finns bra djursajter idag där du kan skriva dina frågor till andra om du undrar över någonting. Det går att få svar på allt.

Du kan även tänka dig in i olika situationer och fundera på hur du skulle ha gjort. Om det visar sig att din kanin inte har ätit på ett par dagar och inte bajsar, vad gör du då? Avvaktar du eller ringer veterinären. Om din kanin blir aggressiv mot dig, straffar du den eller slutar röra den? Det finns tusen frågor att fråga sig själv. Sedan tar du reda på om du agerat rätt i ditt tänkande, om inte, bör du ta åt dig av det och fortsätta läsa vidare. Det är viktigt att du vet så mycket om kaninens beteende och hälsa så du vet hur du ska hantera de olika situationerna som kan uppkomma.Den viktigaste frågan av alla är,
Har du tid? Kanin är inget djur som ska sitta i buren hela dagarna, som man matar en gång om dagen och tar ut den när du känner för det. Den ska ut och aktiveras flera timmar om dagen, du ska se till att den alltid har hö och vatten. Buren ska rengöras en gång i veckan, matskålen och vattenflaskan/vattenskålen ska diskas, klorna måste klippas var 5e vecka och pälsen ska borstas. Du ska ha tid att motionera kaninen och att kela med den. Minst 3-4 timmar per dag.


Har du mycket i skolan/jobbet nu så kanske det inte är rätt tidpunkt för att skaffa ett djur. Det avlas alltid djur så du kommer ha all tid i världen att köpa ett djur vid en senare tidpunkt.


Idag är kaniner det sötaste du vet, tycker du det om kanske 10 år? Hur gammal är du då och kan du se dig själv hålla på med kaniner då? Det går alltid att sälja en kanin när man tröttnat på den, men det är inte bra för kaninen. Tänk dig själv som att du blir bort adopterad av dina föräldrar när du är 7 år för att de har tröttnat på dig, det tar på en psykiskt.

att tänka på vid köp av kanin

Kaniner tar plats. Ska du ha kaninen ute eller inne? Om du väljer att ha den ute ska du ha en stor bur med eventuellt en hage runt om som kaninen ska skutta i. Om du har den inne måste du kaninsäkra hemmet, täcka för sladdar och ta bort giftiga blommor. Ska kaninen vara frigående är det mer passning och mer saker att tänka på. Ju större bur du har, desto gladare kanin.


En sista och minst lika viktig del är Ekonomin! En kanin kostar pengar, och är oturen framme kan det kosta mycket pengar. Läs vår artikel "Krav och Ekonomi" för att få reda på vad en kanin kostar att äga.

Känner du att du har kunskap, tid och plats för en kanin så är det bara att bestämma kön, ras och om du vill ha den till kel/hopp/utställning.
Kaniner är underbara djur och du kommer garanterat ha en vän för livet.
Text: Nathalie Månsén
Foto: Maria Frykstedt
Trackback