bloglovin

Klickerträning

Klickerträning är en trevlig och rolig aktivering för din kanin!

 

Klickerträning bygger på positiv förstärkning, du belönar rätt beteende och ignorerar "fel" beteende. I just denna typ av positiv förstärkning används en klicker, se bilden, och ofta belöning för att markera när djuret gjort rätt. Klicket låter alltid likadant, till skillnad från när vi belönar med rösten. När vi säger ”Bra” så låter det alltid lite, lite olika och inte lika lätt för djuret att förstå. Kaninen lär sig ljudet och förknippar det med något bra (tex. Godis som belöning).
När man har köpt en klicker ska man lära kaninen vad det betyder. Detta görs genom att koppla klickerns ljud till något som djuret gillar, vanligast är godis. Klicka precis när kaninen får godiset i munnen, det är viktigt för att verkligen koppla ihop godiset och ljudet. Upprepa klickandet 10-20 gånger per dag, varje dag i 5-10 dagar. Hitta ett gott godis som du kan dela i väldigt små bitar, du kommer behöva ge många godisar! Ett allternativ för kaniner är att ge dem sitt kraftfoder samtidigt som du "klickar in" kaninen, en pellets i taget. 

När kaninen förstår vad klicket går ut på kan man börja lära den trix, men som med allt annat ska man inte få för fort fram. Börja med någonting enkelt. Enkla trick är sådant som kaninen gör en del av sig själv, tex stå på två ben. Se mer längst ner på denna sidan. 


Klickerträning kan man även använda sig av vid hoppträning. Det är också bra när kaninen ska få träffa andra djur eller om den av någon annan anledning är lite osäker. Du kan helt enkelt använda klickern när du vill belöna bra beteende (stå, hopp, nyfikenhet) i nästan vilken situation som helst.


För bästa resultat ska man både ha en glad och positiv röst tillsammans med klicker ljudet och även kel efteråt. Beröm för minsta lilla rätt men bestraffa aldrig. Förstår inte kaninen vad du menar så måste du backa tillbaka ett steg. Med hundar brukar man säga att man övar tills hunden gör rätt 80% av gångerna (gör rätt 4/5 försök), sen ser man om man kan gå vidare.


 

 

Trix att börja med:

Stå Upp
För att kaninen ska nå godiset måste den stå på bakbenen. Ta godiset mellan tummen och pekfingret och låt kaninen lukta på den innan du höjer upp handen. Beröm kaninen när den höjer lite på huvudet. Även om den inte förstår hur den ska göra är den på rätt väg och kommer snart lista ut att om han/hon ställer sig på bakbenen så kommer klicket som betyder att en godisbit är påväg!


En uppföljare till Stå Upp. När du lärt kaninen att stå så utvecklas det till att kaninen ska gå efter din hand med godiset. Detta är lite mer komplicerat och ansträngande men med träning så går det. Kaninen kommer börja med ett fåtal steg, avsluta då och ge den godiset. Efter att ha tränat på det så kommer den att kunna gå längre och längre. Riktigt gulligt att se.

Snurra
Gör cirkel rörelse runt kaninen. Börja med att göra den sakta så att kaninen följer efter handen. Så småningom kan det räcka med att du gör en snabb cirkelrörelse och kaninen förstår direkt vad du menar.

 

Text och Foto: Nathalie Månsén

Trackback