bloglovin

Rumsren kanin

Alla kaniner kan lära sig att bli rumsrena, en del tar det bara längre tid med. Vilda kaniner har en speciell plats där de bajsar och kissar på. Tamkaninerna har kvar detta beteende, det behövs tränas fram.

 

Det kan vara svårt att lära små ungar att bli rumsrena, men allt går med tålamod. Redan när du låter din kanin gå på golvet ska du lära den vart toaletten är. Om du har låtit din kanin gjort sina behov där den velat under några månader kan det bli lite svårare att få den rumsren.

Börja med att köpa en toalettlåda, det finns att köpa på vilken djuraffär som helst. Ha inte samma strö i lådan som du har i buren. Kattsand som klumpar sig är bra för det är lätt och ta bort. Vad som helst går bra. Lersand kan vara svårt att rengöra, det bör du undvika.

Låt kaninen kissa/bajsa där den själv vill och sedan tar du det och lägger i lådan så att den känner sin doft där, då förstår den vad den ska användas till.

 

Maja har kommit på att toalådan kan användas till flera olika saker.
 

Se till att lådan står på ett ställe där kaninen vet vart den är och den är lätt att komma åt, till exempel i ett hörn eller där kaninen kissat tidigare. Kaninungar vill gärna ha en toalett i varje rum. Kaniner har inte den förmågan att kunna hålla sig så blir avståndet mellan lådorna/buren för stort är det lätt att det händer en olycka på grund av det. Det är svårt att få sina kaniner helt rumsrena, man får alltid räkna med att det kan händer en olycka då och då, det är ingenting kaninen kan hjälpa.

När du släpper ut din kanin ska du alltid sätta den på lådan först, som en start position. På så sätt lär han/hon känna den och vet vart den är.

Händer det en olycka så är det viktigt att du inte straffar kaninen, du ska aldrig straffa ett djur. Tvätta bort det noga och spruta på lite parfym eller använd Urin Off eller Piss Off, det tar bort lukten. Om man bara torkar med vatten känner kaninen igen sin doft och risken finns att kaninen uträttar sina behov där igen.

Rengör lådan så ofta som behövs, varje eller varannan dag. Är lådan smutsig vill kaninen inte gå på lådan utan väljer hellre ett annat ställe.


När kaninen gör någonting på golvet/utanför lådan så sätt snabbt kaninen på lådan så att den gör behoven på den av sig själv. En del kaninen lär sig inte att bajsa på lådan utan bara kissar i den. Lägg pluttar i lådan och hoppas att din kanin lär sig att bajsa i den också. Som tur är så är det väldigt lätt att städa bort kaninbajs.

Hanar kan vara lite knepigare att få helt rumsrena då de vill markera revir och skvätter. Det är olika från kanin till kanin hur mycket. Om din kanin skvätter mycket så går det att lösa med en kastrering, det ska ske tidigast när kaninen är 6 månader.

Om din kanin har varit rumsren och helt plötsligt slutar så kan det bero på att den kommit in i tonårsperioden, det brukar ske när kaninen är fyra till åtta månader. Du får räkna med att din kanin är bråkig, envis och bryter mot regler. Du får vara envis tillbaka. Så småningom växer kaninen till sig och får tillbaka det snälla och lydiga beteendet igen.

Det går inte på en dag eller en vecka, det kan ta upp till flera månader. Är du envisare än din kanin så kommer du lyckas att få din kanin rumsren.

Många kaniner gillar även att ha en toalettlåda i buren. De anvädner oftast en hörna där de gör sina behov, där sätter du lådan. Både smidigare för dig som ska städa och för kaninen som får en renare bur.


Lycka till!


Text och Foto: Nathalie Månsén
Trackback