bloglovin

Ananas - Bra i fällningsperioder

När kaninen tvättar sig sväljer den ständigt hår, detta kan leda till att de får besvärliga hårbollar i magen. Under intensiva fällningsperioder kan det vara bra att komplettera utfodringen med lite annans, för att förhindra att hårbollar uppstår.

 

Bildas det hårbollar kan inte kaninen spy upp dem, som katter gör. Därför kan det bli livsfarligt om en kanin har svalt mycket hår. Har din kanin tecken på förstoppning som minskad aptit, ökad törstighet, minskad storlek på avföring kan det vara läge att uppsöka veterinär, men ibland visar dem inga symptom alls om det är stopp i magen.

 

 

Det sägs att ananas och papaya ska vara bra mot hårbollar och förstoppning. När kaninen har problem med magen så använder man enzymer som bromelain och papain, ananas och papya innehåller dessa enzymer och de sägs ha samma effekt. Det måste vara färskt när de ges till kaninen, alltså inte konserverat. 

 

Vissa veterinärer och forskare säger att enzymerna hjälper till att bryta ner slemmet som fäster ihop sig i kaninens tarm och orsakar blockering. Det är inte alla veterinärer som håller med om detta. Du ska alltid uppsöka veterinär om din kanin slutar äta eller har förstoppning så att du kan få medicinering.

 Det är viktigt att kaninen får i sig mycket fibrer och att kaninen borstas dagligen under fällningsperioder, på så sätt kan man undvika att denna blockering i tarmen uppstår. Man kan även ge en liten bit ananas när kaninen gäller i förebyggande syfte. Ananas brukar även vara bra mot diarré, enzymen bromelain hjälper till att förvara vätska i tarmen, den förhindrar även att kaninen blir helt uttorkad när den har diarré.

 

Det skadar inte att ge kaninen varken ananas eller papaya, den kommer antagligen tycka det är jättesmaskigt. Tänk på att inte överdosera, båda är ju väldigt söta och socker är ju inte bra för våra långörade vänner. Rådfråga alltid med veterinär om problem skulle uppstå med din kanin. Under nästa fällningsperiod kanske det är dags att prova ananas?

 

 

Text: Nathalie Månsén
Foto: Nadja Nordberg - http://smasotaniner.blogspot.com/


Kommentarer
Postat av: Johanna och Hogge

Hogge gillar inte ananas, förvånande då han gillar de flesta andra frukter som erbjuds. Papaya har han nog inte fått prova tror jag, jag brukar aldrig äta det själv så det finns inte hemma, men det kanske är dags att köpa en nu :)

2012-10-19 @ 14:46:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback