bloglovin

Skogshare

 

Tyvärr verkar förekomsten av skogshare (latin: Lepus timidus) minska i Sverige. Riktigt varför vet man ej men det är troligt att många olika faktorer bidrar till minskningen, bland annat att skogsharen inte trivs i dagens planterade skogar.

 

 

 

 

 

Utseende

 

Öron: Stora och rätuppstående men kortare än på fältharen

Ögon: Mörkt rödbruna

Svans: Bollformad, vit och ~6 cm lång

Storlek & vikt: ~50 cm lång och 2,5-4,5 kg tung. Hanar är ofta mindre och lite nättare än honor.

Päls: Gråbrun om sommaren med ljusare mage. Vit med svarta öronspetsar på vintern (mer gråaktig söderut). De med vit vinterpäls kallas nordharar och de med gråare päls på vintern kallas moharar.

 

 

 

Levnadsmiljö

 

Skogar med mycket sly och bärris i undervegitationen. Där det finns bra föda och gott om gömslen. En skogshares hemområde är ~2 km2 stort.

 

Utbredning: Hela landet utom i sydligaste Skåne.

 

 

 

Föda

 

Örter, gräs, blad och kvistar, på vintern även bark från träd. Det är en mycket svårsmält diét. Haren kan inte tillgodogöra sig mer än ~35% av det den äter, därför är det viktigt att den får i sig stor mängd och väljer ut det mest näringsrika. Liksom kaniner är harar koprofager; de äter utvalda delar av sin egen avföring för att utvinna så mycket näring som möjligt.

 

 

 

Spillning
Jämförelse med dvärgkanins

 

 

 

Skogsharens liv

 

Till skillnad från kaniner som bor i kolonier är skogsharar ensamlevande. Men slåss gör de inte annars än när det är parningssäsong.

 

I februari parar sig skogshararna. Honan är dräktig i 50 dygn och föder 1-7 ungar/kull. Ungarna har både päls och öppna ögon när de föds, de är mycket välutvecklade. Efter att ha slickat dem torra lämnar mamman sina ungar. Det är tryggast för dem att ligga gömda utan sin mor. Honan återkommer och ger dem di en gång om dagen (alltid samma tid) i ~4 veckor. Mjölken är mycket näringsrik och ungarna växer fort. En skogshare kan få 2-3 kullar varje säsong.

 

Harar har mycket god hörsel och därtill ett synfält på nästan 360°! Det behövs verkligen för skogsharen jagas av många olika rovdjur; lo, mård, räv berguv, örn, människa.. Människans jakt på skogshare sker mellan 1/9 och 15(eller 28)/2. Avskjutning av skogshare har dock minskat betydligt eftersom man inte vill belasta beståndet. 

 

Skogsharen upptäcks lättast när den är i rörelse. Därför ligger haren gärna och trycker i sin daglega. För att förvirra predatorer springer skogsharen kors och tvärs och gör långa hopp så att spåret till liggplatsen blir svårt att följa. Daglegan kan utgöras av en grop, liten håla eller någon annan skyddad plats som under en buske eller liknande. I legan är den bäst kamouflerad och dess doft sprids inte så mycket när den ligger stilla. 

 

På natten är skogsharen desto mer aktiv, den har ett väl utvecklat mörkerseende och söker föda och betar i skydd av mörkret.

 

Det kan kanske tyckas underligt men skogsharens bästa tid är på vintern. I januari är den bäst i hull och kondition. Fryser gör den inte, vinterpälsen är tjock och isolerar ordentligt.

 

 

 

Spår

 

 

 

-En skogshare lever sällan längre än 3 år.

-Topphastigheten är 70 km/h

-Runt 475 st spillningskulor lämnar en skogshare ifrån sig varje dag

 

 

 

Skogsharar är en egen art och kan inte få ungar med kaniner. Däremot förkommer hybrider mellan fältharen och skogsharen.

 

 

 

Text & foto: Anita Ekman

 

_____________________________

Källa: Svenska Jägareförbundet 


Kommentarer
Postat av: Torbjörn Karlsson

Jag undrar om ni vet någon som säljer skogshare för jag skall starta en uppfödning. Kontakta mig direkt om ni vet något.

Svar: Skogshare är ett vild djur och det är olagligt att ha dem i fångenskap, alltså finns det inga uppfödare av dessa.
Kika på rasen belgisk hare istället :)
MVH Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2013-01-04 @ 16:47:10
URL: http://www.vildpasset.nu
Postat av: Rabbitte

Så sorgligt att dessa fina djur börjar försvinna! Finns inget mysigare vårtecken än när man ser harungarna skuttandes på fälten och bara öronen sticker upp i det nyuppvuxna gräset <3

Postat av: Jenny

Hej vi har flyttat till en gård.Vi hade 2 kaniner,deras pappa är belgisk jätte.Mamman va lejon huvad/dvärgkanin. Båda kaninerna smet när vi flyttade hit.Då upptäckte vi att dom va tillsammans med en har unge.Den ena kaninen försvann. Men vi såg att haren parade sig med kaninen. Nu för ca 1 vecka sedan fånga vi in kaninen.. Idag när vi skulle hämta ved så hoppade det fram en kaninunge. Som vi nu fångat in. hittade inga fler. Den ser ut å va ca7-8 veckor? men jag har läst massor att det inte går att hare & kanin kan få ungar!? Men det jag oxå undrar är är det nån skillnad mellan belgisk jätte å belgisk hare??

mvh Jenny

Svar: Hej! Det stämmer att kanin&Hare inte kan få ungar, dem kan para sig men det blir ingen befruktning.Belgisk jätte och Belgisk hare är två helt olika raser, den belgiska jätten blir uppemot 10 kg medans den belgiska haren inte alls blir så stor.

Kika på våra rasspecialer om respektive raser:
http://kaninmagazinet.se/2012/february/belgisk-hare.html
http://kaninmagazinet.se/2012/january/belgisk-jatte.html

MVH
Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2013-10-19 @ 19:36:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback