bloglovin

Blåbär

En av de vanligaste växterna i Sverige vars bär är rena hälsobomberna! Kaniner kan äta hela plantan: ris, blad och bär! Det latinska namnet är Vaccinium myrtillus.

 

 

 

Blåbärsriset blommar i juni

 

 I början är karten grön

 

Färdiga nedfrysta blåbär

 

 

Riset innehåller fibrer som är viktiga för magen. Dessutom är det bra sysselsättning och ett sätt att nöta ned tänderna att knapra på riset.

 

Själva bären, som mognar i juli/augusti, är väldigt rika på nyttiga antioxidanter (som askorbinsyra och betakaroten) och inehåller dessutom gott om mineraler (kalium, kalcium, magnesium, fosfor, järn) och vitaminer (B-, C- och D-vitamin).

 

Blåbären kan förvaras torkade eller frysta. De skall torkas till samma konsistens som russin. Ett sätt att göra detta är att bre ut dem på en plåt i ugnen (<50°C), eftersom bären till stor del består av vätska kan torkningsprocessen ta ett halvt dygn eller längre.

 

 

~17% av Sveriges yta täcks av blåbärsris 

 

 

Torkade blåbär (och riset) tros vara bra mot diarré medan färska tvärtom har laxerande verkan. Studier finns om att blåbär bl.a. är bra för minnet, har blodsockersänkande och antiinflammatorisk effekt, minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och kan vara bra mot urinvägsinfektioner. Mer om hälsoeffekter.

 

 

Text & foto: Anita Ekman


Kommentarer
Postat av: Annie

Hej!:-):-) kan man färska ris, blad och bär till kaninen eller måste det vara torkat?:-)

Svar: Man kan absolut ge färskt till kaninerna! Särskilt riset och bladen. Tänk på att inte ge för mycket av själva bären bara. Färska bär är laxerande medan torkade kan vara förstoppande, så håll lite koll på avföringen. Portionera med sunt förnuft skall det inte vara någon fara.
Om man vill ha ett lager att ge av under vintern kan man ta in och torka nu sommar höst. Bor man där det ej kommer snö går det ju bra att komma åt själva riset året om :)
Kanin Magazinet

2012-09-16 @ 13:03:57
Postat av: Clara Sundqvist

Hej!
I skogen bredvid där jag bor så har det inte snöat så mycket. Så där kan man plocka blåbärsris även nu på vintern. Min fråga är då om jag kan ge blåbärsris till mina kaniner även om de inte har några blad och det är januari??

2015-01-15 @ 15:17:06
Postat av: Matilda

Visst kan man trä blåbär på snöre och torka?

Svar: Ja
Kanin Magazinet

2016-08-22 @ 07:45:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback