bloglovin

Foder i fällningstider

Tro det eller ej, men det går åt en hel del av energi när kaninen fäller. Det finns vissa grönfoder och andra tillskott som kan hjälpa din kanin i denna påfrestande tid.

 

Allvarlig näringsbrist är oftast inte ett problem idag eftersom att vi i allmänhet har väldigt näringsrikt kraftfoder, på gott och ont. Trots det kan man med fördel ge kaninen ett antal tillskott som hjälper till med fällningen eller som helt enkelt ger kaninen en glansigare päls. Att ge allsidig färskfoderkost är dessutom nyttigt för kaninen och har flera positiva effekter.

 

 

Sådant som har en god inverkan på och påskyndar fällningen är t.ex. morot (eller ännu hellre mototsblast) gurkor, bladgrönt och speciellt sådant som växt i kalkrik mark. Dessa kan ges genom att kaninen får beta utomhus eller tillsammans med kraftfodret, iblandat i höet eller på olika finurliga ställen i buren. Samtidigt som du hjälper din kanin med pälsen kan du alltså ge den en rolig och god sysselsättning.

 

Precis som du kan läsa här så kan oljehaltiga fodermedel hjälpa för att få pälsen hälsosam och i god kvalitet. Därför kan det vara en idé att, även om man inte alltid gör det, tillsätta någon droppe vetegroddsolja under fällningsperioden för att hjälpa nästa omgång päls att få god kvalitet.

 

 

Alla tillskott som sätts in under fällningen kan ges resten av året också, men om man lägger till något speciellt under fällningen måste man komma ihåg att alltid vänja in det långsamt.

 

Text och Foto: Emma Almquist


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback