bloglovin

Gallerbitning

Kaniner som gnager på gallret är ett problem som många kaninägare har. Detta beteende kan både skapa problem för kaninen och störa ägaren.

 

Kaninerna gnager antingen på gallret eller på burkanten, det låter mest när de gnager på gallret. Anledningen till att de biter är för att de är uttråkade och/eller vill ha uppmärksamhet. Unga kaniner kan ofta ge sig på nästan vad som helst med sina tänder när de har som mest energi. Gallerbitning är även en stereotypi som utvecklas när kaninen inte får utföra sina naturliga beteenden och därför blir frustrerad.


Har man kaninen inomhus kan den gnager på gallret under natten är det lätt hänt att man vaknar och tittar till kaninen, då lär den sig till slut att den får uppmärksamhet när den gnager och beteendet kommer att fortsätta. Detta är inlärd gallerbitning för uppmärksamhet. Det är helt naturligt att beteendet visar sig på natten eftersom att kaninen är ett grynings- och skymningsaktivt djur.

 

 

När kaninen gnager ska man ignorera beteendet och inte ge den uppmärksamhet. Lär den sig att den vinner något på detta beteende så kommer det garanterat fortsätta.

Det är viktigt att fundera över varför din kanin gallerbiter. Kanske behöver din kanin större yta att bo på? Kanske är den understimulerad? En roligare levnadsmiljö, mer motion och mer hjärngympa kan vara delar av lösningen. Se så gott du kan till att din kanin kan utföra alla sina naturliga beteenden!

 


Har du en ung och energisk kanin som gnager under natten finns det inte så mycket att göra mer än att se till att den har saker att göra som kan hålla den aktiverad. Tjocka trägrenar är en bra och rolig aktivitet för kaninerna, mer om vilka grenar/pinnar som är bra kan du läsa om här.

 

 

Det finns aktivitetsbollar, gallerbollar och andra liknande leksaker man kan köpa till kaninen och ha i buren så den blir sysselsatt.  Det gäller att ta tålamod med djur, om man vill att dem ska lyssna och lära sig. Den biter för att den känner sig ensam och uttråkad, det är din uppgift att ändra på det!

 

 

Text och Foto: Nathalie Månsén


Kommentarer
Postat av: as

Min kanin har leksaker men han fatar inte vad han ska göra med dom. Jag har testat att hänga upp dom i taket men han verkar inte tycka att leka med dom är roligt.han ganager på gallret men det är så störande att säga till honom med en alvalig röst .hur ska jaga honom att sluta ,.jag tänker att han kanske kommer väcka grannarna .jag bor. I lägenhet
Ä

2013-02-03 @ 12:00:18
Postat av: Kristina

as: Jag har ungefär samma problem med en av mina... har en blandras och en dvärgvädur och blandisen biter jämt på galler, både i buren och i hagen som hon går i 12 timmar per dag. Den andra kaninen biter inte på galler. Blir också helt tokig på det, går ju tusan inte att sova när de gör så!

2013-10-25 @ 17:00:00
Postat av: Camilla

Hej! Vilken toppensida, all viktig information en nybliven kaninägare kan behöva!
Han är 1 1/2 år. Vi har tagit över honom av annan ägare pga minskat intresse. Han var innekanin men vi har "gjort om" honon till utekanin.
Vi har gjort iordning en mindre utegård runt buren som han har fri tillgång till på dagtid. I början bet han i det gallret men det gick snabbt över. Han verkar stortrivas därute. Han går aldrig in i buren.
Det här har dock resulterat i att han på sista tiden börjat han bita och krafsa hysteriskt i gallret på buren när man tar in honom.
Det känns som att han blir stressad...
Ska man låta honom hålla på, eller vad ska man göra..?? Är det "trots" för att det helt enkelt är trist att vara instängd?

2016-01-13 @ 22:02:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback