bloglovin

Mygg

Många är vi vars somrar (denna annars så underbara tid på året) förpestas av dessa små och vampyriska odjur. Kanske är du ägare av en eller flera oturliga kaniner som kliar sig blodiga och blir som levande sårskorpor? I denna artikel skall vi försöka ge tips och råd för att uthärda myggsäsongen.

 

 

Alla kaniner får inte problem med mygg, som med oss människor verkar myggen dras speciellt mycket till vissa individer. Bland annat kan det ha att göra med olika lukt och kroppstemperatur. Men vädurskaniner brukar ändå vara särskilt utsatta med sina hängöron och exponerande öronknölar. Dels har vädurarna svårare att vifta bort plågoandarna, dels kommer de lättare åt att klia upp betten.

 

 

 

En liten vampyr och vad som är början till ett riktigt hemskt myggsår 

 

Samma stackars kanin 2 veckor senare

 

 

 

 

Myggor (Nematocera)

 

Det finns flera tusen olika arter av mygg men turligt nog är det endast ett fåtal som suger blod. Dessutom är det enbart honorna som ägnar sig åt detta eftersom de behöver proteinet för att producera ägg (hanarna dricker bara växtsaft). SVA gör i skrivandets stund en ny kartläggning över Sveriges myggarter, men vi har kanske runt 40 olika blodsugande. För våra småfåglar utgör myggen ett viktigt bytesdjur under sommarhalvåret.

 

Mygg är bevingade insekter med en sugrörsliknande snabel. Många arter trivs bäst i fuktig skugga och är som mest aktiva vid skymningen. Det är bland annat koldioxiden i utandningsluften som lockar myggan till sitt offer. När hon skall suga blod väljer myggan gärna en lättåtkomlig plats med tunn hud. Vid själva sticket sprutar hon in sitt saliv som innehåller ett ämne som hindrar blodet från att koagulera. Offrets kropp reagerar ofta med en rodnande upphöjning runt bettet och det brukar klia och svida. 

 

Honan lägger äggen i vatten, där blir de till larver som sedan förpuppas och utvecklas till nya mygg (mängder med nya blodsugare!). Vissa arter kan föröka sig så mycket som fyra generationer på en säsong. Ett fåtal mygg övervintrar till nästa sommar och så börjar det om på nytt.

 

 

 

Kvällstid är detta ett härligt tillhåll för myggsvärmar

 

 

 

Mygg trivs inte..

...i kyla

...där det blåser

...på torra platser

 

 

Därför vill vi undvika myggen:

-Irriterande för kaninen

-Betten kliar förfärligt och kliandet kan ge otäcka sår som gör ont och som riskerar att bli infekterade

-Kan sprida virussjukdomar som RVHD och Myxomatos!

 

 

 

 

 

 

Myggtält av tyll
 
 
 

Att undvika myggen

 

Till att börja med kan man försöka ha kaninerna på platser där myggen inte trivs. Om det ej finns sådana ställen eller om det inte hjälper:

 

 

Inomhusvistelse

Nej, det låter inte särskilt roligt när det är grönt och härligt utomhus. Men faktum är att om du har möjlighet att ha kaninerna inomhus, åtminstone under de myggtätaste tiderna på dygnet, är det ett enkelt och effektivt sätt att slippa bett.

 

 

Sy en hätta/keps till kaninen

Tänk på att tyget måste vara så tunt att det ej håller kvar värme. Det kan vara ganska trixigt att få till en huvudbonad som passar på kaninen med bra hål för öronen. Sen är det varken säkert att myggen inte kommer åt att stickas trots mössa, eller för den delen; att kaninen låter sin nya accessoar sitta kvar. 

 

 

Sätt myggnät på buren

Om du har kaninen i bur dvs. Det finns specialutformade myggnät att köpa, annars funkar det bra med finmaskig tyll från en textilaffär. 

 

 

Investera i en myggfångare/-dödare

De lockar till sig myggen genom att härma samma signaler som gör att myggen dras till sina byten. Myggfångare finns i olika prisklasser och utföranden. De dyraste modellerna sägs kunna hålla upp till 4 000  så gott som myggfritt.

 

 

Myggmedel

Det går att t.ex. dränka in tygstycken i myggfrånstötande medel och sätta upp på utsidan av buren, ställen där kaninen inte kommer åt. Kaniner har väldigt bra luktsinne så låt bli starkt luktande medel.

 

Sista utvägen är att sätta i pälsen (men det är inte att rekommendera); i sådana fall på manken/mellan skulderbladen/i nacken - dit kaninen har svårare att nå. Kaniner tvättar sig väldigt noga så allt som sätts i pälsen kommer även att hamna inuti kaninen. Är det då någonting som på något vis är ohälsosamt för kaninen riskerar den att bli förgiftad och i värsta fall dö

Tänk också på att kaniner har känsligt skinn och var 
mycket försiktig så att den inte får i ögonen! 

 

 

Kemikalieinspektionen är den myndighet som godkänner insektsmedel i Sverige, såhär svarade de på frågan om myggmedel för kaniner:

 

Insektsmedel ska vara godkända av Kemikalieinspektionen (dvs. det ska finnas ett 4-siffrigt registreringsnummer på etiketten) och de ska bara användas enligt det användningsområde och den bruksanvisning som finns på förpackningen. Finns inte kanin med som djurslag som produkten kan användas på så kan Kemikalieinspektionen inte garantera att det inte finns några oacceptable hälsorisker med ett sådant användande.

 

I bekämpningsmedelsregistret (http://apps.kemi.se/bkmregoff/) kan du söka bland våra godkända produkter i Sverige. Om man söker på kanin under Användning så ger det inga träffar vilket, precis som du skriver, betyder att det idag inte finns några  myggmedel godkända för användning på kaniner.

 

 

Några myggmedel som används till andra djur:

 

-Optimal myggspray 

 

-Flugmedel Absorbine Ultrashield

 

-Flugmedel Renons

 

-Eukacid

 

-Ovitrol

 

För att få veta specifikt om användning på kaniner går det att kontakta respektive tillverkare och höra vad (om) de har för erfarenheter.

 

 

Naturprodukter som sägs vara avskräckande för mygg:

 

-Äppelcidervinäger

 

-Vitlök 

 

-Basilika 

 

-Lavendelolja 

 

-Camomill

 

-Citron

 

-Citronella

 

-Eucalyptus

 

 

 

 

 

 

Att lindra och läka myggbett

 

Alsolsprit & ren aloe-gel

 

 

Alsollösning ger tillfällig lindring från sveda och kliande. Det motverkar även infektioner om kaninen har kliat till öppna sår. Det bästa för att läka såren brukar vara att helt enkelt låta dem luftas och vara ifred. Vilket kan vara lättare sagt än gjort då kaninen gång på gång kliar upp dem. Aloe vera och zinksalva har sårläkande effekt, dock är det inte särskilt nyttigt för kaninen att slicka i sig varken det ena eller andra. Om du ändå väljer att smörja: försök hålla kaninen sysselsatt med något annat medan det torkar in.

 

Skulle det gå så illa att såren blir infekterade krävs troligen veterinärvård! 

Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!

 

 Text & foto: Anita Ekman © Kaninmagazinet 2014

 

Tack till: Ricardo Feinstein (SVA), Viktoria Axelsson (Kemikalieinspektionen) och Christina Lindgren (Jordbruksverket), för tips och råd om myggmedel!

 


Kommentarer
Postat av: Louise olsson

Hejsan!Jag har hört att man kan använda medlet Herba max. dock vet jag inte säkert,Men ni kanske kan kolla upp det?:)

Svar: Hej! Herba Max innehåller någon sorts eteriska oljor. Är inte duktig på polska men såvitt jag förstår finns det ingen utförligare innehållsförteckning (vilka oljor och om det finns andra ämnen utöver) att få tag på online. Därför kan jag tyvärr inte uttala mig om huruvida det är skadligt för kaniner eller ej. På tillverkarens hemsida står det att man skall hålla medlet borta från barn, akvarium och vattendrag(?!).

Det går att kontakta företaget och fråga om man vill:
http://www.selectahtc.com.pl/produkty/produkty_przeciw_ektopasozytom/

Håller tummarna för en torr vår så att vi slipper bekymra oss om myggmedel detta år :)
/Anita
Kanin Magazinet

Postat av: Sonia kärrman

Såren riskerar också att dra till sig spyflugor, som lägger ägg i såren. Äggen kläcks på 30minuter och då börjar larverna äta upp kaninen. Tar sig larverna in i kroppen på kaninen (vilket går oerhört fort) så är det bara att avliva den. Kladdiga bakdelar och öppna sår måste behandlas och kaniner som lider av detta ska sättas under flugsäkert nät, annars finns risken att de angrips av spyflugorna.

2013-06-19 @ 22:55:52
Postat av: lollo

Min kanin har några små sårskorpor vid nacken/manken, kan det vara myggbett?

Svar: Svårt att svara på utan att ha kollar på kaninen men det är inte omöjligt att det är så. Är du orolig ska du alltid kontakta veterinär.
Kanin Magazinet

2013-08-25 @ 14:50:50
Postat av: Johanna

Ett tips för nästa års myggsäsong
http://www.thinklikeahorse.org/index-2.html#200

2013-11-11 @ 00:05:24
URL: http://www.tizzys.n.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback