bloglovin

Kaninens tänder och munhåla

Kaninens tänder och munhåla är utformade för att kunna ”kapa” av och sönderdela födan. Kaninens naturliga föda består av svårtuggade, fiberrika födoämnen.
Slitaget på tänderna är således enormt. Evolutionen har löst detta genom att kaninens tänder växer under hela livet. Tänder som gör detta kallas ”aradicular hypodont”.

 

Anledningen till att tänderna kan växa kontinuerligt är att tänderna inte har någon egentlig rot utan ett tandanlag som hela tiden bildar nya celler. I överkäken ligger dessa tandanlag (som sitter vid tandens ”rot”) i nära kontakt med näshålan och ögongloben. Detta gör att problem med tänderna (de bakre kindtänderna) ofta kan visa sig genom rinnande ögon eller infektioner i näshålan etc.

 

Kaninens framtänder är kisel-liknande och används för att ”skära/slita” loss födan från marken. De har även en roll då kaninen tvättar/putsar sig (eng. grooming) och vid slagsmål.

 

Vid ett korrekt bett vilar underkäkens framtänder mot de små ”stödtänderna” (eng. peg-teeth) i överkäken. För att tänderna ska slitas korrekt krävs det att denna formation på bettet (att underkäkens tänder vilar mot överkäkens tänder) är väldigt exakt. När kaninens sedan tuggar nöts tänderna mot varandra vilket dels stimulerar att tänderna växer i lagom takt (inte mer än de nöts) och dels bidrar det till att framtänderna i överkäken bibehåller korrekt form.

 

Figur 1. Såhär ska ett korrekt bett se ut. Vänta bilden visar ett kaninhuvud i genomskärning och till höger kan du se hur tänderna ser ut när du undersöker kaninen.

 

Framtänderna kan växa så mycket som 8-12cm per år. För kaniner som sliter tänderna normalt kan tänderna växa 2-2,4mm/vecka. Hos kaniner med bettfel slits inte tänderna i den utsträckning det är nödvändigt. När detta inträffar har det i vissa fall visat sig att tänderna växer i än högre hastighet än vad som nämnts .

Mellan kaninens sex framtänder och kindtänderna finns ett ”hålrum” (se figur 2). Detta ”hålrum” kallas diastema. Diastema hjälper till att göra att maten inte åker fram I munhålan då den mals ner av kindtänderna.

 Figur 2. Bild av framtänderna i över och underkäke hos kanin. a = diastema, b = stödtänder ”peg-teeth”.

 

Kindtänderna är 22 till antalet (kaninen har totalt 28 tänder). I överkäken finns det 6st kindtänder på vardera sidan (3st molarer, 3 st premolarer) och i underkäken 5st kindtänder på vardera sidan (2st premolarer, 3st molarer). När kaninen äter hö eller gräs måste den tugga i en mer horisontell rörelse än om den äter pellets. Denna rörelse är viktig för att kindtänderna ska slitas optimalt. Således bör hö eller annat grovfoder utgöra basen i kaninens foderstat.

 

Text: Sandra Magnusson

 
Referenser:
Harcourt Brown, F. 2009. Dental disease in pet rabbits. 1. Normal dentition, pathogenesis and aetiology. In Practice 31: 370-379.
Redrobe, S. 2000. Surgical procedures and dental disorders. In Flecknell P (Ed) Manual of
rabbit medicine and surgery. Gloucester, England: BSAVA
Tornvall, M. 2011. Tandsjukdomar kanin. Författare: Tornvall Marianne, Leg. Veterinär.
Veterinären.nu.
http://www.veterinaren.nu/artiklar/kanin/matsmaltningsapparaten/tandsjukdomar-kanin/151
Trägårdh, C. 2011. Tandproblem hos kaniner. Författare: Trägårdh Cecilia, Leg. Veterinär. Fågelkliniken i Skåne AB.
http://www.fagelkliniken.se/index.php/kaniner/sjukdomar/30-tandproblem-hos-kaniner
 
Bildlänkar:
Fågelkliniken.se
http://www.fagelkliniken.se/index.php/kaniner/sjukdomar/30-tandproblem-hos-kaniner
Foto: Cecilia Trägårdh
Bild lånad med tillstånd.
Medirabbit.com
http://www.medirabbit.com/EN/Dental_diseases/Differential/D_problems1.htm

Kommentarer
Postat av: Isabell

Vill bara säga att jag älskar eran blogg!!Den har hjälpt mig att sköta om min kanin änun bättre!!

Svar: Toppen! Jätteroligt att höra :)
Kanin Magazinet

2012-09-11 @ 20:18:31
URL: http://belladella.blogg.se
Postat av: Emma

hej vill bara säga att er blogg är bäst jag ska snart få min kanin å tack vare era tips så är allt snart klart för den nya familjemedlämen
m.v.h // Emma

2012-10-20 @ 11:49:25
Postat av: Lilian

Vad är fel om päls mm klibbats fast i tänderna så jag har fått dra bort hår tuss som sitter i tänderna?

Svar: Nu är det ju fällningsperioden så kanske har din kanin fått i sig hår när hon/han putsat pälsen. Du kan hjälpa kaninen genom att borsta den.
Kanin Magazinet

2015-03-26 @ 18:35:09
Postat av: Evelina

Hej! min kanin har gnisslat med tänderna ett tag nu så i förrgår så tog jag med henne till en smådjursklinik och det visade sig att hon hade en taggig tand vid kindtänderna.
Så veterinären klippte tanden och filade den medan hon hade fått lugnande, men nu 3 dagar efter så gnisslar hon fortfarande med tänderna. Har hon forfarande ont?
och kommer detta problem komma tillbaka?
När vi va där sa dem också att hon hade kvalster i pälsen så vi fick recept på medicin som vi ska ta ut och börja behandla henne med kan hon gnissla med tänderna för hon är irriterad av att det kliar?

tacksam för svar :)

2016-01-30 @ 03:48:53
Postat av: Tilda Turesson

Jag älskar verkligen denna hemsida.

2017-01-22 @ 16:59:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback