bloglovin

Odla persilja

 

Persiljan är ett väldigt nyttigt bladgrönt som kan ges i små mängder som komplement till den vanliga kosten. Men det kan bli dyrt att köpa hem plantor eller påsar med färdigtorkat, så varför inte odla själv? Mer om persiljan kan du läsa här

 

Många av oss köper hem torkad persilja och ger till våra kaniner, vilket ju är väldigt bra, men vi vet att sanningen trots allt är att färskt är godast. Därför kan man med fördel odla sin egen persilja i trädgården eller i en kruka, kanske precis bredvid kaninerna. När du ska träna hoppning eller trick kan den färska persiljan vara ett bra och nyttigt sätt att belöna, eller så kan den bara tjäna som komplement till fodret. Billigt blir det också, från en fröpåse får du massor av persilja och växten kan leva i flera år.

 

Plantera ute på våren när jorden har blivit uppvärmd eller inomhus när som helst under året. Persiljan gillar när det finns kalk i jorden och den vill stå i sol eller i lätt skugga. Fröna ska ligga grunt och behöver relativt mycket vatten. Det kan kännas ganska hopplöst att vattna lite varje dag på kruka med tillsynes bara jord tills de små gröna skotten visar sig efter fyra långa veckor, så lång tid tar det faktiskt, men det är värt det i slutändan!

 

 

När skotten väl är uppe är de väldigt sköra och man får vattna försiktigt, gärna med en sprayflaska. Därefter följer ännu en lång väntan tills persiljan blir stor nog för att börja skördas.

 

 

Som nämndes tidigare så är persiljan en flerårig växt. Under första året ger den bara blad och under andra året börjar den blomma. För att främja bladväxten så bör man klippa av blomskotten.

 

 

Lycka till!

 

Text och Foto: Emma Almquist


Kommentarer
Postat av: kaninhopparen

SUPER DUKTIG!!!!

det ska jag göra :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)

2012-08-24 @ 21:11:51
Postat av: Emelie

Hej, vi har precis byggt ihop en kanin bur och kaninerna kommer till helgen! Men i burtaket är det fullt av småkryp! Blää... Vad kan man göra åt de? Är de något att oroa sig för?

Svar: Hej! Rengör buren noga med såpa och få bort alla kryp.
Kanin Magazinet

2014-06-30 @ 14:03:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback