bloglovin

Parning

Första steget till ungar, en chansning, något väl planerat som äntligen sker eller, mindre bra, ett misstag när två kaniner kommer lösa. Parningen, hur går den till och vad ska man tänka på?

 

I samband med att folk ska para sina kaniner får man ofta frågan om när kaninhonan brunstar och hur man märker det. Men eftersom att honan släpper ägg i samband med parning så behöver honan egentligen inte vara i kraftig brunst för att bli parad och få ungar. Brunsten underlättar såklart, eftersom att honan då villigt lägger sig ner för hanen istället för att hanen ska behöva jaga henne. En brunst märks oftast på att honan blir lite mer temperamentsfull än vanligt och kanske lägger sig ner om du klappar henne över baken.

 

Välj att släppa ihop kaninerna på en yta som är okänd för dem båda eller som bara är känd för hanen. Om hanen kommer till en plats där bara honan brukar vara så kan det hända att hennes revirinstinkter tar över och att det blir slagsmål på grund av det, eller att hanen börjar märka revir istället för att utföra sin uppgift.

 

Det är helt normalt att hanen får jaga honan en liten stund innan hon låter honom göra sitt. Slagsmål och att honan flyr i ren panik är dock inte alls bra eller normalt och man bör då sära på kaninerna och kanske försöka igen en annan dag. Just på grund av att slagsmål kan inträffa så är det viktigt att man har gömställen till kaninerna och att man håller akten under uppsikt.

 

 

Själva parningen är ofta över på några sekunder. Hanen rider honan och håller fast i hennes päls med munnen. Skulle lite päls åka när han trillar eller går av så är det oftast ingen fara, men kolla så att honan inte har fått sår. Många uppfödare upprepar samma procedur tre dagar i rad eller tills honan inte är villig längre. På så sätt ökar man chanserna att för att få honan dräktig.

 

Kom ihåg att det viktigaste är att man prioriterar kaninernas säkerhet och att man har en plan med kullen. Man är aldrig fullärd, läs alltid på länge och väl innan du släpper ihop en hona och en hane. Här kan du läsa en kort sammanfattning om kaninavel.

 

Text: Emma Almquist


Kommentarer
Postat av: Tänkande

Hej, för 29 dagar sedan parade jag min kanin och efter någon dag eller så ändrades hennes beteende, hon blev mycket retligare osv ville inte va med mig osv. Sedan efter tre veckor började hon boa och nu har hon blivit lite rundare och mycket tröttare. Tror du att hon är dräktig ? Har läst på allt som gåt att läsa på men nu så är jag lite osäker..

Svar: Kaninhonor kan ju ibland vara väldigt luriga men som du beskriver så låter det absolut som hon kan vara dräktig. Just att hon fått förändrat beteende samt är tröttare låter som tecken på att hon är dräktig.
Kanin Magazinet

2013-06-02 @ 18:34:39
Postat av: någon som har en fråga! :-)

hej hej! jag kulle para 2 av mina kaniner men hanen hoppa på honan 2 ggr men fel håll. (alltså mot huvudet) sen fick hon panik och börja gny vfr? finns det någon chans att det går över?

2013-08-10 @ 18:41:55
Postat av: Jasmine

Hej jag parade mina kaniner i måndags och dagarna efter jag hade gjort det så när ja släppte ihop dom dagen efter så började honan tvätta hanen och ingen av dom visade intresse av parning! Kan det vara så att min hona har tagit sig då?

2013-09-14 @ 17:14:33
Postat av: Anneli Sandin

Hej!
Jag parade min hona för första gången & hon fick då 2 ungar men av någon anledning så dog bägge....en dagen efter & den andra dagen efter det. Hur snabbt kan man para henne igen?
tacksam för snabbt svar

Svar: Hej!Är honan i bra skick kan du para henne direkt igen.
MVH
Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2014-04-26 @ 16:22:14
Postat av: Lina

Hej! Jag har en kanin som heter wille! han är snart ett år och är en lejon huvad dvärg vädur. jag funderar på att para honom men vet inte riktigt med vilken hona...ska jag ta en hona vid samma ras eller spelar det ingen roll vilken ras honan är eller är det försen för att para honom?
Tacksam för snabbt svar!

Svar: Hej!Välj en hona som kompletterar Willes egenskaper. Är han till exempel väldigt lugn kanske du behöver ha en lite spralligare hona, beroende på vad du vill ha för ungar.
Antar att det är en kel kull du ska ha. Planera syftet med kullen, lägg ut en intressekoll för att se om någon är intresserad av att köpa ungarna, om du inte ska behålla alla själv och se över din ekonomi om den räcker till ev kejsarsnitt på honan- som kan hända och om du har plats till burar om inte alla blir sålda. Kika på artiklarna under vår uppfödarkategori, det är mycket att tänka på innan man tar kull.

MVH Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2014-07-03 @ 18:18:10
Postat av: julia

Min hona började jucka på min kastrerade hane. Då han är den som bestämmer så blev han väldig irriterad på henne. (Han är kastrerad) när han börja jucka på henne la hon sig ner och lyft upp svansen. Så fort min hane sluta började hon jucka på honom. Misstänker att hon brunstar. Hur länge gör hon de? Mina kaniner är endast till kel. Kanske dags att kastrera henne?

Svar: Hej! Ska du inte avla på kaninen är det bäst att kastrera henne, det gör att hon inte kan drabbas av livmodercancer vilket ökar livslängden. Så boka tid hos veterinären du :)
Kanin Magazinet

2014-10-31 @ 06:39:47
Postat av: Kajsa

Hej! Kan man para två olika raser? Till exempel en vädurskorsning och en dvärgvädur? Tacksam för svar:)

2014-11-02 @ 16:13:10
Postat av: Kajsa

Hej! Kan man para två olika raser? Till exempel en vädurskorsning och en dvärgvädur? Tacksam för svar:)

Svar: Ja, det kan du.
Kanin Magazinet

2014-11-02 @ 16:14:08
Postat av: En kaninälskare

Hej, jag ska para min kanin och hon är ju tjock men inte gör smal tror ni det kommer att funka? Kan jag para min dvärgvädurshona med en lejonhuvad? Tacksam för svar

Svar: Hej! Det är absolut inte att rekommendera att para en kanin med mycket hull. Har hon hakpåse? Hur är konditionen och vården? Ålder? Det finns många komplikationer som kan ske.http://kaninmagazinet.se/2013/september/forlossningskomplikationer.html
Det blir riktigt dyra veterinärskostnader om det går fel, bättre att ta det säkra före det osäkra och chansa inte om kullen inte har ett bra syfte mer än att "jag vill ha".
Visst kan man bara dvv och lejon, om båda inte är brokade eller mantlade.
MVH Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2015-02-07 @ 10:23:09
Postat av: Hon som undrar:)

Hej:)
Jag har en kanin som heter Otis som är en hane på ca elva veckor(nästan tre månader)
Min kompis har Otis syster. Till sommaren funderar vi
på att para dom. Dom är renrasiga Dvärg vädurar. Skulle detta funka? Skulle bli glad för svar så fort som möjligt!!
🐰❤️

Svar: Hej! Nej, man ska inte para syskon om det inte är för förebyggande syfte för att se om det ligger bettfel eller andra sjukdomar i släkten. Inavel ska man bara göra om man vet vad man håller på med. MVH Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2015-02-07 @ 20:49:37
Postat av: Olga

Hej!
Tack för svaret så snabbt!! Vi ville isåfall bara para till
en "kelkull". Skulle det funka?/O

Svar: Läs igenom tidigare svaret igen så finner du svaret :)Har kaninen hakpåse och är i dålig kondition,så nej. Eftersom du beskriver att kaninen är lite tjock är det bättre att avvakta och se till att kaninen kommer i god kondition.
Tills dess kan du spara pengar, ifall det kan behövas ett akut kejsarsnitt. Göra en intressekoll på kullen och se över potentiella köpare. Se till att det finns plats för alla ungar om de inte på sålda. Se över våra uppfödningsartiklar och börja planera samtidigt du får upp honan i bra form.
Ska ni behålla en varsin unge? Annars finns det egentligen ingen ide i att ta kullen med tanke på hur många kaniner i dagens läge som behöver nytt hem.
Lycka till!
Kanin Magazinet

2015-02-08 @ 19:35:30
Postat av: En riktig kaninälskare!

Hej!

Jag har en hona och en hane. Jag, min mamma och kaninerna vill gärna har små ungar med dom två kaninerna. Men de e så att honan är 1 och 1/2 år och jag har läst att man helst inte ska para en hona när den är över 1 år, men jag vill ju såå gärna så jag vill veta helt säkert om det är så. För honan äter väldigt bra och brukar vara ute och springa ca 3 timmar om dagen, vilket väl kanske gör allt lite lättare. Super tacksam för väldigt snabbt svar! /Kaninälskaren!

Svar: Hej, är honan i god kondition och hull så ska det nog inte vara några problem. Dock är det alltid en viss risk att para en hona - oavsett ålder. Fundera på varför du vill ha ungar och om den anledningen verkligen är värd en förlossning. Framförallt se till att vara påläst.
Kanin Magazinet

2015-02-15 @ 16:21:41
Postat av: En riktig kaninälskare!

Hej!

Jag har en hona och en hane. Jag, min mamma och kaninerna vill gärna har små ungar med dom två kaninerna. Men de e så att honan är 1 och 1/2 år och jag har läst att man helst inte ska para en hona när den är över 1 år, men jag vill ju såå gärna så jag vill veta helt säkert om det är så. För honan äter väldigt bra och brukar vara ute och springa ca 3 timmar om dagen, vilket väl kanske gör allt lite lättare. Super tacksam för väldigt snabbt svar! /Kaninälskaren!

2015-02-15 @ 16:22:32
Postat av: Uppfödaren Cajsa

Du kan prova. Men det är inte säkert att honan är villig att ha ungar. Men om hon är det så kan det inte göra någon skada. Så jag tycker att du ska ge det en chans!

2015-03-21 @ 17:18:09
Postat av: Min kanin bella

HEJ, jag hade tänkt åara min hona, men jag vet inte om hon är för "stor", hon har som bara mer hull runt halsen! Skulle det då vara farligt att para?

Svar: Hej! Det låter som din hona har en hakpåse, vilket tyder på övervikt. Det är alltid en risk att para en överviktig hona och ingenting vi rekommenderar.
Kanin Magazinet

2015-04-22 @ 18:14:27
Postat av: Emmy

Hej, jag har en han kanin som nu är tre år. Till sommaren
Ska vi köpa en hona. Jag har tänkt att para dom senare
Men är min han kanin för gammal?
Jag har sen även bara tänkt att ha en kull ( just nu iallafall)
Så när jag har parat kaninerna har jag tänkt att kastrera hanen.
Funkar det? Jag ska läsa på mycket mer om hur man gör🐰 tacksam för svar

Svar: Jag skulle inte rekommendera att låta en 3-årig hona få sin första kull.
Kanin Magazinet

2015-04-24 @ 11:01:30
Postat av: Kanin älskare

Hej!
Jag och min kompis har tänkt att para våra kaniner.
Hanen är 3 1/2 år och honan är 2 1/2 år.
Honan är en bladras och hanen är en lejonhuvad.
Funkar det?
Jag är ute och går med hanen i 1 h typ
Och min kompis är ute med honan i ca 2 h
Dock så har honan en liten dubbelhaka!
Kan man para dom ändå?
Vi har tänkt att ha kvar två kaninungar från kullen, resten ska vi hitta köpare till innan parningen💓
Tacksam för svar🌸

2015-06-22 @ 22:04:54
Postat av: Kanin älskare

Hej!
Jag och min kompis har tänkt att para våra kaniner.
Hanen är 3 1/2 år och honan är 2 1/2 år.
Honan är en bladras och hanen är en lejonhuvad.
Funkar det?
Jag är ute och går med hanen i 1 h typ
Och min kompis är ute med honan i ca 2 h
Dock så har honan en liten dubbelhaka!
Kan man para dom ändå?
Vi har tänkt att ha kvar två kaninungar från kullen, resten ska vi hitta köpare till innan parningen💓
Tacksam för svar🌸

2015-06-22 @ 22:08:07
Postat av: Nanouk

Har tänkt para min hona med min kompis hane.
Har läst att honans första kull är från 6-8 månader,
Hon är nu 7 månader. Hanen vet jag inte hur
många år han är. Hanen är lite större än min hona,
Gör det någonting?

2015-07-14 @ 09:35:25
Postat av: Kanin

Heej vi har en hona och en hane som är 10 veckor.
Vi tänkte para dom till nästa sommar men måste man fråga skaf om tillstånd?
(min första kull)!
Tacksam för snabbt svar är lite orolig..

Svar: Nejdå, absolut inte. Men läs på, det är din skyldighet att hjälpa honan och ungarna om något går snett.
Kanin Magazinet

2015-07-17 @ 22:47:37
Postat av: kaninen

Hej jag parade min hona för två och en halv månad sedan, efter en månad började hon boa men det kom inga kaninungar. Jag släppte ihop honan och hanen igen(igår) men hon visar inget intresse för honom. så fort han kommer nära hennes bakdel hoppar hon iväg.

Svar: Hon är antagligen inte brunstig. Testa igen om några dagar.
Kanin Magazinet

2015-08-10 @ 19:55:06
Postat av: Vilma

Har lite frågor! :)
Hur länge innan förlossningen kan man låta honan vara ute och springa?
Om man vill att kaninerna ska paras i en hage, ska man sitta i hagen? Om inte, ska man springa in i hagen om de börjar slåss?
När ska man börja ge ungarna riktig mat? Och vad för mat? Och hur mycket?

2015-11-11 @ 17:39:19
Postat av: Vilma

Har lite frågor! :)
Hur länge innan förlossningen kan man låta honan vara ute och springa?
Om man vill att kaninerna ska paras i en hage, ska man sitta i hagen? Om inte, ska man springa in i hagen om de börjar slåss?
När ska man börja ge ungarna riktig mat? Och vad för mat? Och hur mycket?

2015-11-11 @ 17:40:12
Postat av: Maja

Hej! Jag hade tänkt para en kanin för första gången men är osäker på hur gammal/ung honan & hanen måste vara?

2015-11-21 @ 07:00:52
Postat av: En som gillar kaniner

Hej! Jag har två kaniner, och vi har lust att para en av dom. Går det, eller blir den andra kaninen som inte fikk barn sur?(så att dom inte börjar skada varandra)

2015-12-28 @ 17:19:09
Postat av: En som gillar kaniner

Hej! Vi har två kaniner, och vi har lust att para en av dom. Går det, eller blir den andra kaninen som inte fikk barn sur?(så att dom inte börjar skada varandra)

2015-12-28 @ 17:20:02
Postat av: En ganska fet kanin

hej! min kanin har hak-påse (dubbel haka)och är väldigt rund om magen! jag hade tänkt para henne vid maj ungefär! men jag är rädd att hon kommer att vara för knubbig. så har ni något tips hur man typ bantar eller gör en kanin i bra form? hon får skutta in en ganska stor hage 5 m lång och 2m bred i typ i en
30-60min varje dag! räcker det?Hon är en blandning av en fransk vädur och dvärg vädur. går det att para med en hane som är en blandning av hermelin och rex? , han är mycket mindre än honan!

Svar: Hej,
Som du redan vet är det väldigt riskfyllt att låta en överviktig kanin bli dräktig. Bra att du inser att hennes hälsa måste förbättras! Om du har möjlighet skulle du kunna koppla ihop hagen med den bur som hon förmodligen bor i annars så kan hon röra sig över större yta resten av dagen också. För 60 min är visserligen bättre än inget alls men fortfarande inte så mycket. Fundera på vad hon gör när hon väl är i hagen. Kan du addera sittstubbar (nivåskillnader som är roligt att hoppa upp och ner ifrån), tunnlar, kojor av granris etc. som gör det mer inspirerande att röra på sig?

Kan du göra det roligare att röra på sig i buren också? Fler sitthyllor, halm att gräva i.. Kan du göra buren större?

Vissa kaniner älskar att springa i sele och de flesta går att lära till att älska det. Gå på skogspromenader eller jogga tillsammans längst vägen om du bor bra till. Lär henne hoppa hinder, tycker ni att det är kul kan du gå med i den lokala hoppklubben.

Minska ner kraftfodret ordentligt eller ta bort det helt (du märker om hon skulle rasa för mycket i vikt). Skulle hon ändå behöva lite kraftfoder så servera det ur en "aktiveringsboll" eller strö ut det i buren så att det krävs lite ansträngning för att komma åt det. Kaniner skall äta hö. Ett bra hö är i princip nyckeln till kaninens hälsa. Ge även blåbärsris och kvistar att knapra på, det är magert och fiberrikt.

Ja, de kan paras. Men honan måste vara i god kondition och fullt frisk. Fundera också på om det verkligen är värt att utsätta henne för risken att föda en kull ungar. Och har du möjlighet att hitta bra hem för kanske 10 nya kaniner eller har du plats att ha kvar dem hemma? Det finns redan VÄLDIGT många kaniner som letar hem. Denna kull kommer dessutom att vara en korsningskull utan stamtavla, vilket kan vara ännu svårare att finna hem till även om föräldrarna är aldrig så söta och snälla.

Vänliga hälsningar,
Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2016-01-03 @ 19:50:38
Postat av: En ganska fet kanin

Tack så mycket för svaret! ska testa allt! och göra allt!
Men jag kan inte koppla ihop buren och hagen. Men jag kan möjligt vis göra buren större! jag kan nog göra buren nästan lika stor som hagen!Och Sedan låta henne skutta nån timme i sin hage! Jag testar att bara ge kraft fodret i en boll! Jag ska gå i sele så ofta jag kan! jag kan bara vara på min tomt! men har ett land ställe som inte är långt ifrån! där man kan gå i skogen!
Jag är inte riktigt beredd! Jag har 3 st som vill ta hand om en eller flera kaniner! själv har jag plats för 2-3 kanin ungar! men är inte säker först hon blir bra i form!!

Svar: Härligt att du är så entusiastisk! Hon kanske är lite motsträvig i början med extra motion men ge inte upp. Stort lycka till!
Vänliga hälsningar,
Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2016-01-04 @ 12:32:02
Postat av: Undran

Jag råkade förstöra min dräktiga honas bo som hon har byggt och idag har hon inte byggt något nytt. Hon är planerad när som helst, vad ska jag göra? Kommer hon att fixa det ändå? Göra ett nytt bo innan hon föder?

2016-02-03 @ 22:15:25
Postat av: diana

hej
Vi har en dvärgvädur hona som kommit i "rätt" ålder för parning och vi ska hämta hem (idag) en dvärgvädur hane. När jag läser lite här och var får jag uppfattningen om att man måste separera kaninerna efter parning, kan man inte låta de vara tillsammans tills ungarna kommer? Vi hade tänkt ta en till två kullar och därefter kastrera hanen och tanken är att de ska bo ihop. De har ett "klassiskt" envåningshus runt vilken vi har byggt en hage 2x2m, så att de kan springa in och ut hur de vill, räcker det? Honan fick flytta in i det färdiga huset igår men jag läste nu att man ska låta honan komma till hanen... Hjälper det om vi tar in honan i huset en kväll och låter hanen göra sig lite hemmastadd innan vi tar in henne också? Känner att vi hade lite för lite koll så jag hoppas på ett snabbt svar, håller de separerade till dess :-)

2016-04-18 @ 16:27:07
Postat av: en kaninälskare

hej, jag och min kompis har tänkt para våra kaniner till våren då hennes kanin hona är tillräckligt stor då. min kanin är hanen och är 3 år, är han för gammal? tacksam för svar PS. min kompis pappa har haft kaninavel innan

Svar: Hej! Nej hanen är inte för gammal för avel :) Läs på bland våra artiklar och ta hjälp av din kunniga pappa, stor lycka till! :)
Kaninmagazinet

2016-11-23 @ 10:22:22
Postat av: nour

hej. jag har en hane på 7 månader som jag vill para med någon,
och till slut så köpte jag en hona på 7 månader. det första han gjorde när han såg henne var att börja juka överallt. honan står bara still och gör en massa knorrande ljud. men tills sist så började hon röra på sig och han började jaga henne. honan är en utekanin och är lite större än hanen. vad ska jag göra för att få dem att para sig??

Svar: Hej! Det sköter dom helt själva. Står honan helt still och knorrar så är hon redo för parning och då ska bara hanen förstå hur man gör. Han är väldigt ung som 7 månader så det är inte säkert att han förstår ännu. Låter inte som det.
Mvh Kaninmagazinet
Kaninmagazinet

2017-04-17 @ 13:02:31
Postat av: Uppfödaren Maija

Hej! Jag tog en kull för 1 vecka sedan med 3 lyckade parningar. Nu undrar jag om honan är dräktig. Hon känns ganska tung och känns som hennes mage har växt. Men jag tror inte att hon var brunstig vid parningen.❤🐰 (Min första kull

Svar: Hej! Det syns ingenting på honan såhär tidigt. Hon är varken tyngre eller rundare redan. Ca 1 vecka innan nedkomst kan du märka en skillnad på hennes kropp. Kaninhonor behöver inte alltid vara brunstiga vid parning för att det ska bli bebisar, men med 3 lyckade parningar så kan hon inte varit helt ovillig.Det du kan märka på henne nu är om hon gräver lite extra i buren, beter sig lite annorlunda än hon brukar. Det brukar vara tidiga tecken på dräktighet.
Kaninmagazinet

2017-06-26 @ 11:59:21
Postat av: Anonym

Hej!
Kan en hona bli dräktig på bara en lyckad parning, eller måste fler ske för att honan ska bli dräktig?🌟

Svar: Räcker med en mycket snabb parning för en hel kull med ungar :)
Kaninmagazinet

2018-05-08 @ 17:25:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback