bloglovin

Ullhårig (angora)

Angoran är ett exempel på en ullkanin och deras päls viktigaste egenskap är att producera ull av bästa kvalitet och största mängd. De faktorer som främst påverkar ullväxten är ljus och temperatur, ju kallare det är desto kraftigare och tätare blir pälsen. Under sommaren minskar både tätheten och längden något.

 

 

Ullen fälls inte av och måste därför klippas var tredje månad för att inte plåga kaninen. Av ullen kan man göra vackra hantverk som kan ställas ut i K på SKAF-utställningarna denna skala;

 

Uppställning, kreativitet           20p

Utseende och helhetsintryck     20p
Garnets kvalitet                         20p
Svårighetsgrad                          20p
Teknik, utförande                     20p

Summa                                    100p

 

Eftersom att en del av punkterna på skalan kan tyckas åsiktsgrundade så måste det alltid vara två domare med och bedöma produkterna.


Ullen ska täcka hela kaninens kropp och vara tät överallt. Ullen ska vara minst 7 cm lång efter en tillväxttid på 90 dagar. Detta gäller över rygg, sidor och buk. Viktigt är att ullen känns mjuk av den stora mängden täckhår, det är dessutom bra om den känns lite fet när man tar i den. De få täckhår som finns ska gärna ha krusig hårbotten för att öka kvalitén.

 

 

Angorans ull får inte vara tovig, speciellt inte på rygg och sidor. Dock får ”spindelväv” i bottnen förekomma eftersom det visar på att pälsen är ”mogen” och att några hår har lossnat.

 

Flera saker skiljer sig pälsmässigt för de ullhåriga honorna och hanarna. Hanar får lättare tovig päls än honor och hanar har fler täckhår än honor. Dessutom får ullhåriga kaniner fler och fler täckhår med åldern. När domarna bedömer kaninen tas hänsyn till kön och ålder.

 

Text: Emma Almquist
Foto: Anna Karin Åhsgren - http://www.valborexochangora.se/


Kommentarer
Postat av: Embla

Älskar agorakaniner och har gjort det i snart 2 år. Vi funderar faktiskt nu på att köpa 2 honor nu :)

2017-09-16 @ 20:51:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback