bloglovin

Wienerteckning

 

Wienerteckning är en speciell färg, den ser nämligen aldrig likadan ut. Det är av det skälet den inte är godkänd för utställning. Mer om det kan du läsa om HÄR

 

Vitblåögd är en intermediär gen, alltså den syns i enkel uppsättning men den syns ännu mer i dubbel. I enkel visar den sig i form av wienerteckning och i dubbel som vit blåögd. Två anlag av wienerteckning ger vit blåögd och ett anlag ger wienerteckning.

 

Vitblåögd = xx
Wienertecknad = Xx
Omuterad (ej vit blåögda) = XX

 

Foto: www.notvikensdjur.n.nu

 

Hur det uppkom
Man får wienerteckning genom en parning med vit blåögd och en annan färg tillexempel svart. I en sådan kombination vet man att man får 100% wienertecknat, men som med all avel är det slumpen som avgör. Det kan även komma upp om ingen av föräldrarna är vitblåögda/wienertecknat och det inte syns i stamtavlan/härstamningsbeviset, om detta händer har någon längre bak parat in en wienertecknad/vit blåögd.

 

Wienerteckning kan se ut hur som helst.
Den kan visa sig i mindre delar som tillexempel en vit klo, färgad tass. Eller så kan det visa sig som bläs, strimmor med vitt och det är inte ovanligt att den visar sig ytterst lik den holländska teckningen.

 

 

Avel
Ska man avla med vitblåögd/wienerteckning ska man tänka noga på vad man vill få ut av det (det ska man alltid göra när det gäller avel).
Genen kan ligga dolt länge utan att visa sig, avlar man på renrasiga kaniner så kan det plötsligt dyka upp en vit nos på en helfärgad kanin, då vet man att man har parat in en vitblåögd längre bak – det är oönskat på utställningskaniner.  
Informera alltid köparen om kaninens anlag, så köparen vet om kaninen ska användas till avel.Utseende och genetiskt
Kaninen kan vara wienertecknad genetiskt = genotypisk eller utseendemässigt = fenotypisk.
En kanin kan inte vara wienertecknad till utseendet utan att ha anlag för det, det är alltså både genotypisk och fenotypisk wienertecknad. Men den kan ha anlag för det utan att det syns i utseendet, då är den inte wienertecknad utan den bara bär på anlaget. Om kaninen bara är genotypiskt wienertecknad kan man inte veta förens den har gett avkommor som är wienertecknade eller vit blåögda.

 

Gul/svart japanbrokad wienertecknad

 

viltgrå wiener
Foto: zheebisan.blogg.se

 

Fördelar med wienerteckning
Man kan para in andra färger i sin linje utan att det förstör. Hittar man tillexempel en svart hane med det perfekta huvudet eller öronen så kan man para honom med en vit blåögd hona för att få in det i linjerna.

Vet man vilka kaniner som bär på wieneranlaget kan man avla bort det, men det är mycket tidskrävande.

 

Foto: www.djurflocken.se
 

Nackdelar
Det kan ligga dolt länge utan att visa sig. Det är svårt att bevisa vem av modern eller fadern det är som bär på anlaget, man kan prov para med en vitblåögd för att se, om det blir vitblåögda ungar bär den definitivt på det. Parningen kan även ge enbart wienertecknade trots att kaninen bär på anlaget. Slumpen avgör mycket. Det är en teori som inte alltid stämmer överens med praktiken. Det blir svårt för dem som inte vill ha wienertecknat i sin avel.

 

 

Text: Nathalie Månsén

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback