bloglovin

Att sitta fint

Många är det som imponeras när en kanin verkligen sätter sig sådär idealiskt, likt en stolt kejsare som verkligen vill visa upp sig. Men hur gör man för att uppnå det där? Går det att lära kaninen att sitta bättre?

 

Något som är helt klart är att inte alla kaniner kan lära sig att sitta exemplariskt, medan andra helt enkelt har det i generna. Vissa uppfödare får kullar där ungarna redan efter någon vecka börjar visa helt av sig själva att de vet hur de ska visa upp sig. För raser där presentationen är extra viktig, så som Hermeliner och Harar, läggs mycket vikt på att avla med djur som kan presentera sig bra. Men om man har en kanin hemma som inte sätter sig när den är på domarbordet och man vill lära den så är det oftast inte omöjligt. Det är ingen tvekan om att den kanin som verkligen sitter idealiskt på bordet imponerar på domaren och just det kan vara skillnaden mellan 94,5 och 95, till exempel.

 

På frågan hur man gör för att bäst lära sin kanin att sitta fint finns det många svar. Några de vanligaste metoderna förklaras i denna artikel.

 

En exemplariskt sittande hermelin
En exemplariskt sittande hermelin

 

Kittlandet
Denna metod är den vanligaste och även den som används av flera domare om de vill hjälpa kaninen till att sitta fint.
Vad gör man? Man ”kittlar” kaninen under hakan och får den på så sätt att resa sig upp med framkroppen. För att den inte ska backa undan kan man hålla en hand bakom rumpan eller ha en bromsande vägg (t.ex. en transportlåda eller liten skiva) bakom kaninen. Tänk på att vissa kaniner kan bli irriterade och försöka nafsa dig i fingrarna för att du ska sluta vara ”jobbig”. Kom ihåg att berömma när kaninen sitter upp så att den vinner något på att följa dina instruktioner.
Hur hjälper det? Denna sorts träning hjälper kaninen att förstå domarens hjälper när den sitter på bedömningsbordet. Om man tränar mycket vänjer kaninen sig i alla fall lite vid att ha en bättre hållning.

 

Vattenflaskan
Ett tips som snappades upp på en utställning i Mörrum, där uppfödaren i fråga använde det på sina hermeliner som verkligen satt exemplariskt. Tipset fungerar bäst om man har vattenflaska.
Vad gör man? Man sätter vattenflaskan lite högre än vad de flesta burkar göra. Såklart inte så högt att kaninen inte når, men så pass att den får sätta sig upp ordentligt för att dricka.
Hur hjälper det? När kaninen måste sitta fint för att dricka så bygger den muskler varje gång den dricker, vilket är ganska ofta. Den får en naturligt hög hållning och det blir lättare för den att sitta snyggt även vid andra tillfällen.

 

Bordet
Detta tips har vi fått från Kenn Henri Nilsson men används av många andra uppfödare och utställare också.
Vad gör man? Man sätter helt enkelt kaninen på ett ganska litet bord där den kan se kanterna. När den lätt ser världen omkring bordet så kommer den antagligen att börja sträcka på sig för att kunna se över kanterna.
Hur hjälper det? Kaninen lär sig att inte vara rädd för höjder och att sitta på bord, samt tränar en hög hållning. Detta hjälper när kaninen ska presentera sig på domarbordet.

 

 

Sitthyllan
Detta är ett knep som sägs användas av storuppfödare så som Kjell Carnbrand och Peter Landberg som föder upp Belgiska Harar. Just den rasen måste verkligen sitta fint, så ett bra knep kan vara mycket viktigt.
Vad gör man? Man har en smalare sitthylla till kaninungarna som de precis får plats på.
Hur hjälper det? När de sitter på sin hylla så måste de balansera lite och sitta fint för att stanna på hyllan. På så sätt får de en naturligt hög hållning och bygger muskler som hjälper för att kaninen ska känna att den vill sätta sig snyggt av sig själv.

 

Kom ihåg vad som stod överst i artikeln, inte alla kaniner kan lära sig att sitta som domarna önskar. Då får man acceptera det och inte försöka tvinga upp den i en snygg position. Lycka till och kom ihåg att berömma kaninen när den börjar sätta sig fint med eller utan hjälp.

 

 

Text och foto: Emma Almquist © Kaninmagazinet 2014


Senast uppdaterad: Januari 2016 av Anita Ekman
Trackback