bloglovin

Fästingar

På våren och sommaren släpper många kaninägare ut sina kaniner i stora gräshagar och livet är underbart för både kanin och ägare. Men när kaninen ska sättas in för natten gör många upptäckten att det sitter fästingar kring kaninens ögon och nos samt på öronen. Vad ska man göra? Är det farligt? Det och lite till får du läsa om i denna artikel som handlar om en av de absolut vanligaste parasiterna som ger sig på våra kaniner.”Fästingen är ett litet leddjur, släkt med kvalster och spindeldjur. Den trivs bäst på skuggiga och fuktiga platser – gärna lövskog med tät undervegetation. Fästingen lever 2-3 år och utvecklas från någon tiondels mm som larv till 3-4 mm som vuxen” – fasting.nu
 
Foto: Emma Almquist


Det är dock inte bara i lövskog fästingen kan hittas, högt gräs är som vi alla vet en vanlig plats att drabbas på. Efter att ha varit i sådana områden ska du alltid göra en kontroll av din kanin efter fästingar samt gärna någon timme efter kaninen skuttat runt eftersom att det kan ta tid för fästingen att krypa till ett ställe på kanin där den kan sätta sig och suga blod.

Några av de irritationer eller skador som fästingen kan åstadkomma hos kaniner är följande;
- Allmänna irritationer så som att det kliar och svullnar upp lite. Oftast inget att oroa sig för om det inte blir väldigt rött och sårigt när kaninen kliar sig.
- Spridning av sjukdomar, så som kaninpest (myxomatos) och harpest (tularemi).

Ju snabbare man får bort fästingen desto bättre är det. De obehag och åkommor som kaninen kan få av fästingen blir mildare eller elimineras om fästingen tas bort direkt. Det bästa är såklart om du ser dem och tar bort dem redan medan de kryper omkring i pälsen.
 
Speciell fästingsnara som kan köpas på bland annat djuraffärer

Foto: Anita Ekman


Fästingarna tas bort med naglarna, pincett eller speciella fästingborttagare som kan köpas på de flesta djuraffärer. Helst ska man få bort hela fästingen, huvud+kropp, eftersom att det minskar infektionsrisken. Får man inte bort huvudet och kaninen verkar bli irriterad av det så får man vänta lite tills huvudet stöts ut av kaninens immunsystem och därefter försöka igen, samt tvätta såret såklart.
 
Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!

Text; Emma Almquist
Källa; http://www.veterinaren.nu

Kommentarer
Postat av: Silja

Snälla hjälp mig! Idag hittade jag en fästing bakom min kanins öra vilken jag genast tog bort. Den var dock ganska stor och det hann bildas en liten "kulle" där festingen suttit. Min kanin är även dräktig och ska föda om 6 (!) dagar. Är det någon fara för kaninungarna? Jag vet ju ite hur länge fästingen suttit där... Och jag tvättade ej med alsolsprit vilket jg använder på människor, ifall kaninen på något sätt skulle få det i sig. Borde jag tvätta ändå och är det någon fara för kaninungarna? Tacksam för svar!
/Silja

Svar: Vissa kaniner får små knölar efter fästing, om du är orolig kontakta veterinär.MVH Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2014-05-22 @ 17:49:16
Postat av: hanna asrar

Hej. Min kanin är snart fyra månader. Hon fick två fästingar i örat. Jag tror att fästingarna har suttit i hela natten. Jag tog bort fästingarna direkt när jag såg dem. Är det någon fara om hon inte blir irriterad av det lilla såret hon fick. Snälla svara gärna.

Svar: Se till att hålla rent vid såret och att det inte blir mer svullet. Så ska det nog gå bra.
Kanin Magazinet

2015-05-12 @ 20:44:13
Postat av: carol

Hejsan. Hur kan vi se om vår kanin har fått en fästing i kroppen?

2015-08-07 @ 06:20:36
Postat av: Elin

Hjälp! Min kanin har ett fler tal fästingar runt sitt öga (ungefär 12 styck) och vi får inte bort dom! Han irriteras inte av dom men det ser lite lustigt ut. Snälla hjälp mig!

2015-08-30 @ 15:03:24
Postat av: Anna

Hej!
Kan man använda fästingmedel som tex. Frontline på kanin?

Tack.

Svar: Nej kaniner ska inte använda fästingmedel. Det finns inget som är anpassat för dem. De får inte samma typ av fästingar som hund och katt.
Kaninmagazinet

2019-01-21 @ 15:32:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback