bloglovin

Förenklad genetik

Genetik kan vara väldigt förvirrande för många och svårt att förstå. Här en lättare förklaring.Avkommorna får gener från båda föräldrarna – ägget och spermien, de har varsin kromosom. Spermien har antingen en X kromosom eller en Y kromosom och ägget har bara en X kromosom. Ungarna som får X+Y blir hanar och X+X blir honor.

På kromosomerna finns det gener, information. I djuret finns det alltid två av varje - genpar. I vissa färger och pälstyper så behövs det lika gener från båda föräldrarna för att det ska visas, vid ex. rexpäls. Det är ett recessivt anlag, alltså ett svagt/vikande anlag. Sedan finns det gener som det bara krävs att en av föräldrarna har för att den ska synas, då den är dominant ex. viltfärgen.

Grundfärg, Gg
Kaninens grundfärg är viltgrå. G (=grundfärg) är dominant och krävs bara att en förälder ska ha den för att den ska visas på ungarna. Den viltgråa färgen gör att kaninen smälter in bra i naturen, kamouflerar sig bra. Den är även ljusare runt ögonen, magen och nosen.
 
 
Foto: http://www.kolartorpet.se/


G-locus
Här finns G-mutationerna, gO. O:et står för otter. Schatteringen på kaninen är borta och det leder till att kaninen blir svart otter. gO är vikande för G. En kanin som får G (vilt) från en förälder och gO från den andra ger viltfärgad. Får kaninen dubbla ottergener eller otter och enfärg så blir kaninen otter men den har var viltzoner.
Viltfärgad kanin, kod: GG , GgO eller gg
Otterfärgad kanin, kod: gOg eller gg
 
 
Foto: Emma Almquist


Lilla g
Sedan finns det g, lilla g. Det är enfärgad, den sista mutationen på G-locus. Kaninen har varken schattering eller viltzoner. Har den inga andra mutationer så ska den se svart ut. G är recessivt och måste ärvas från båda föräldrarna om den ska synas.
Enfärgad kanin, kod: gg
 
 
Foto: Malin Hultman


Text: Nathalie Månsén

Kommentarer
Postat av: Michaela

"Viltfärgad kanin, kod: GG , GgO eller gg
Otterfärgad kanin, kod: gOg eller gg
"
Blev lite fel där på slutet av varje kod :)

2014-03-28 @ 09:46:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback