bloglovin

Kaniner som rider på varandra

 På olika forum ser man ofta frågor om kaniner som ägaren tycker uppvisar ett konstigt beteende; ”de parar sig”, ”hon rider” eller ”juckar”. Det brukar främst vara honor som varit igång när folk blir förvirrade, för alla vet ju att de flesta okastrerade hankaniner mer än gärna parar sig med allt de kommer över. Men faktum är att själva momentet när en kanin rider en annan kan ha mer än en funktion.

I det vilda lever kaniner i grupper där det finns en viss rangordning. De flesta dispyter löser sig genom olika rituella beteenden där vissa kaniner låter andra kaniner få företräde till olika resurser, så som mat, partners och bohålor. Sällan behövs faktiska slagsmål, men andra beteenden kan ha samma funktion med mindre risk för skada. När vi idag sätter ihop kaniner på så pass små ytor som vi gör så kan rangordningen bli mer påträngande och fler av dessa beteenden kommer då visa sig.  

Detta är oftast vad som händer när ni får se era kaniner rida på varandra. Förutom när det sker med hona underst och hane överst såklart. Det är fullt normalt att det sker när nya individer sätts ihop samt då och då under brunsten. Men om kaninerna inte slutar utan uppvisar detta beteende väldigt ofta så kan det vara stressande för alla inblandade. Kaninerna lever ett liv där de ständigt hamnar i konflikt. Eventuellt kan ridandet sluta i allvarligare bråk om den som hamnat underst inte accepterar situationen eller inte kan komma undan.

Ibland beror inte ridandet på att dina kaniner hamnar i konflikt över en resurs. Då kan det istället bero på någon annan typ av stress. En kanin som mår dåligt kan rida mer på sina kaninkompisar.

I vissa fall kan ridandet bero på honans brunst, alltså att hon vill bli parad. Det finns olika teorier om varför honan rider p.g.a. brunst, men de vanligaste är att hon uppmuntrar hanen med ridandet eller att hon helt enkelt inte vet var hon ska göra av alla sina känslor.

Nu behöver du inte längre bli förvirrad när du ser dina honor rida andra. Vet du att dina kaniner jämt och ständigt är på och ska rida så bör du fundera på hur de bor, och på kombinationen av individer. Kaniner behöver stor yta, många gömställen och många resurser. Ge dem flera ställen att äta, vila och skutta. Läs också gärna vidare om kaniners sociala beteenden här på sidan.

Text och foto: Emma Almquist uppdaterat 2019

Ridning hos kaniner
Honan Queen parar sig med hanen King pga brunst.

 

Trackback