bloglovin

Uppfödarintervju: Zvintos kaniner

Namn: Ninni Hedblom

Ålder: 24 (snart)

Bor: Kumla

Ras/raser: Dvärgvädur och Hermelin rex

Uppfödarnummer: M14

hemsida: http://ninnih.se

 

Ninni är en uppfödare som många känner till från forum så som kanin.ifokus och dvärgkaniner.ifokus där hon är medarbetare. Att hjälpa folk med kaninrelaterade problem är dock inte allt Ninni gör, hon föder även upp Dvärgvädurar och Hermeliner.

 

Den renrasiga uppfödningen startade 2008 då den fokuserade på Dvärgvädurar. Sedan dess har Hermeliner med pälstypen rex tillkommit. När det finns ett så otroligt stort antal raser så kan man ju fråga sig varför Ninni valde just dessa två?
Jag har haft kaniner omkring mig sedan 2 års ålder, egen sedan 11 års ålder. Jag kände att det dels vore roligt att få följa de små liven från födseln, men även att vara med och bidra med positiva saker till rasen/raserna. Det vill säga behålla härligt temperament och bra hälsa, se till att typen är OK etc. Dvärgväduren valde jag då den ligger mig väldigt varmt om hjärtat. De är otroligt charmiga både till sitt utseende och härliga temperament! Hermelin rex blev det då jag ville ha en till ras i kaningården och fastnade för dem, dels för att det behövs fler uppfödare för att få dem framåt.”

Hennes uppfödning heter ”Zvintos kaniner”, något hon förklarar såhär;
Historian bakom mitt gårdsnamn är ganska simpel. Min allra första dvärgvädur hette Lonlys Zvinto och det var han som gjorde att jag fick upp ögonen för denna underbara ras. Därav att uppfödningen heter just Zvintos.”

 

 

zvintos kaniner
Lonlys Zvinto, som var inspirationen till uppfödarnamnet.

 

När man avlar är det viktigt att man har mål och syfte. Detta är inget som Ninni har ignorerat, hon avlar för att få fram kaniner som passar bra till att vara såväl kelkaniner som utställningskaniner. Kaninerna ska vara trevliga och vid god hälsa. För att hon ska vilja ha kaninen i sin avel måste den ha något som är värt att föra vidare enligt syftet. Målet just nu är att förbättra teckningen hos Dvärgvädurarna och pälsen samt kroppen hos Hermelinerna.

 

I dagsläget har Ninni endast tre kaniner men väntar en Dvärgvädurskull och en Hermelin rex hona som hon ska få hem. Kanske är det tur att det bara är tre kaniner just nu;
Kaningården är i nuläget lite halvt oorganiserad, därav ingen bild just nu. Men 2 av burarna står på balkongen och 1 står i datorrummet. Nu när våren kommer har jag tänkt rensa på balkongen och få lite mer struktur, på den lilla yta som finns. Hade hoppats på att kunna bygga några enkla enfackare, som samtidigt är smidiga att flytta på, eftersom vi bor på 3:e våningen.”

 

Visst är det viktigt med syfte, mål, planering och så vidare. Men det är ändå inte därför man har kaniner i första hand. Ninni tycker att det roligaste är allt gos, något många av oss säkert håller med om. ”Kaninerna ger så mycket och är bra för själen, helt enkelt.”

 

zvintos kaniner
Första renrasiga kullen

 

Just detta och lite till är något hon vill att hennes köpare förstår;
Kraven jag har är att de ska vara något sånär pålästa och kunna det mest grundläggande, intresse ska absolut finnas. Om kaninen är till en minderårig så är jag väldigt noga med att föräldrarna förstår att det är dem som har huvudansvaret att se till att kaninen har det bra. Jag ser gärna att de frågar allt de funderar över och att jag får lite uppdatering om hur det går sen när kaninen väl flyttat. Att de vänder sig till mig om problem med kaninen uppstår. Det ska kännas bra mellan mig och köparna helt enkelt. Känns det inte bra, så blir det ingen kanin heller.

 

Till slut har vi kommit till uppfödarens tips till andra uppfödare.

Ärlighet är något man kommer långt med, t.ex. inte försöka "mörka" om det dyker upp bettfel eller sjukdomar. Man ska kunna svara på köparnas frågor som har med kaninen att göra, såsom skötsel och liknande. Även svara på frågor gällande den inriktning man har, ex utställning. Kort och gott vara en bra förebild.

 

Sandåsen´s Frasse

 

Tack så mycket för att du ville vara med Ninni!
Bilder: Ninni H


Av: Emma Almquist