bloglovin

Best in Show - BIS

Uttagningen till Best in Show (förkortas BIS) är på många sätt utställningens höjdpunkt. Man får se utställningens högst poängsatta djur och chefsdomaren brukar uttala sig om utställningens djur i allmänhet.

 

Eftersom att detta är en sådan höjdpunkt så ska uttagningen ske på ett ställe i lokalen där alla har möjlighet att se den. BIS skiljer sig från den vanliga bedömningen och bara för att man vinner BIS så betyder inte det att man vinner utställningen.

 

Om någon kanin ensamt har fått mer poäng än någon annan så vinner den och blir Best in Show utan att någon uttagning behöver ske. Om det finns två eller fler kaniner som gemensamt är bäst poängmässigt så måste domarna låta dem presentera sig ännu en gång för att kunna avgöra vilken av kaninerna som faktiskt är bäst. Eftersom att denna del av utställningen är en ren skönhetstävling så ska inte domarna behöva titta närmare på kaninen annat än i undantagsfall. Kaninerna får sitta på ett bord där de får sitta en bra stund medan domarna tittar på hur vackra och rastypiska de ser ut samt hur väl de sitter.


best in show
Domarna i Åstorp (5/11 2011) gillade den Vita Lanten som fick full pott och blev BIS

 

När domarna känner sig färdiga så sker en omröstning med en rösträknare. Skalan för bedömningen är 1-3 där 3 är bäst. Rösträknaren skriver ner hur många poäng de olika kaninerna får och kaninen med bäst poäng vinner. Om två djur får lika många poäng så sker en röstning där bara de två deltar. Blir det fortfarande lika så får chefsdomaren avgöra.

 

Kaninen som har vunnit får ofta sitta i en speciell bur för att visas upp lite extra. Vanligtvis är denna lite större än de vanliga utställningsburarna och ibland extra dekorerad. Buren skall vara placerad på en central plats där alla kan beundra utställningens vackraste djur. På buren bör bedömningskortet och uppgifter om ägaren finnas.

 

 

best in show
Peter och Ingrid Ahnelöv blev BIS på LU2012 med en Alaska på 96p

 

 

 

Text och foto: Emma Almquist © Kaninmagazinet 2013
Källa: Nordisk Kaninstandard


Senast uppdaterad: Januari 2016 av Anita Ekman

 
Trackback