bloglovin

Brännässlor

Brännässlor kan ges färska på våren då de är unga eller torkade hela året om. Att ge bladväxter som godis eller tillskott är nyttigare än frukter och blandningar.

Detta är ett väldigt näringsrikt tillskott som skall ges i mycket sparsam mängd, men kan ges varje dag. Växten finns nästan överallt i Sverige och är en riktig plåga för alla som älskar sin trädgård. Därför är det både bra för din kanin och din trädgård om du bestämmer dig för att plocka åt dig av denna nyttiga växt. Om du vill torka själv så kan du plocka ihop små buketter som du hänger upp och torkar. Annars finns det färdigtorkade brännässlor att köpa på t.ex. Gnagarboden.

 

 

bränässla
Torkad nässla från gnagarbodens webshop

 

Brännässlan är en riktig mineral- och vitaminbomb. Den innehåller bl.a. järn samt vitamin A och C. Den är laxerande och vätskedrivande, vilket gör att man bara ska ge väldigt små mängder åt gången. Hos människor har den använts som huskur mot inälvsmask, svulster, njursten med mera. Man ska inte förlita sig på att nässlan hjälper mot någon av dessa åkommor hos kaniner, får din kanin någon sjukdom ska du såklart ta den till veterinären. Dock är det många som ser att deras kaniners pälsar blir vackrare av ett nässel-tillskott.
lite nässla, mycket nytta!

 

Text och bild: Emma Almquist © Kaninmagazinet 2015

Trackback