bloglovin

Bygga kaninhinder

Det finns flera företag som har börjat sälja kaninhinder, och många av dem kan vara ganska dyra. Om man vill vara lite sparsam med pengarna kan man bygga lika fina hinder på egen hand, och det kan vara riktigt kul också!Hindren ska först och främst vara av ett passande matrial så att inte kaninerna kan skada sig. Om du vill att ditt hinder ska ha en annan färg så använd en färg som sitter bra men som inte som inte luktar starkt. Spikar eller annat vasst får inte sticka ut ifrån hindren och när du bygger plank eller köper bommar ska dessa gå att riva enkelt. Bommarna eller planken ska inte heller kunna ramla ner för lätt men ändå kunna rivas åt hållen, fasta plank eller bommar är inte tillåtet då det kan skada kaninen. Detta är en passande mäla du kan använda:


märlor


Dessa kan du köpa hos Lunds Kaninförening (http://www.freewebs.com/lundskf/hinderochmrlor.htm) eller Libra Artic (http://www.libraartic.com/index.asp?sida=produkt&category=36) och är väldigt passande till just kaninhinder eftersom bommen eller planket kan rivas utan att kaninen skadas men den ligger också på sin plats om det inte blåser allt för hårt.

Det lättaste hindret att börja bygga är ett rätuppstående hinder eller ett "räcke" som vissa kallar det.


bygga kaninhinder
Rätuppstående hinder
Detta behöver du:
Spik eller skruv och hammare eller skruvmejsel/skruvdragare till dessa
Såg
Sandpapper
Bottenplattor (Plywood funkar jättebra)
Mälor (12 st)
Bommar (6 st)
Färg

Ett tips är att använda elrör som bommar, bara de är minst 18 mm tjocka. Elrör kan du köpa ganska billigt på de flesta byggvaruhus men de är ofta lite beiga i färgen så du kan måla dem om du vill. Du kan köpa färdiga bommar också hos företag som bygger hinder. Använd gärna tejp och sätt på bommarna, då blir det lättare att se för kaninerna. Färgad tejp finns också att köpa på byggvaruhus. Såga till bommarna till den längd du vill ha, en lagom längd att sikta på är 70 cm (får inte vara mindre än 55 cm långa). Maxhöjden för banklasserna är 50 cm så detta kan vara en lämplig höjd på ditt hinder, så kan det användas i alla klasser. Virke till hindret kan du antingen köpa eller ta något som ligger hemma, se bara till att hinderstöden är lika långa och breda och slipa till dem med sandpapper om flisor skulle sticka ut. Till bottenplattan funkar plywood bra men du kan också använda en bredare bräda eller en spånskiva.


bygga kaninhinder
Om du vill göra ett dubbelt rätuppstående eller en "trea" som visas på bilden, gör du precis samma sak bara att du sågar till 4 brädor till och låter bottenplattorna vara lite längre. Maxlängden mellan hinderstöden är 32 cm.


Avståndet mellan marken och den understa bommen får inte överstiga 8 cm och själva hinderstödet ska sticka upp minst 3 cm över den översta bommen. Höjden på ett hinder räknas alltid från ovandsidan av bommen, så när du märker ut vart du vill sätta mälorna, tänk på att bommen alltid slutar lite högre upp. Om bommen ska ligga på exempelvis 30 cm så sätt mälan på 28 cm ungefär.

Bom nummer 1 och 2 får du mäta ut beroende på hur stort mellanrum du vill ha mellan första bommen och marken.
Om du vill använda ditt hinder till måtten enligt klasserna kan du sikta på att sätta resten av mälorna efter dessa mått:
3:e bommen ligger så att ovandsidan på bommen är 30 cm från marken
4:e bommen ligger så att ovandsidan på bommen är 38 cm från marken
5:e bommen ligger så att ovandsidan på bommen är 45 cm från marken
6:e bommen ligger så att ovandsidan på bommen är 50 cm från marken

Börja med att såga till brädorna till den höjd du vill ha. Om du vill att ditt hinder ska vara 50 cm högt kan en bra längd på brädorna vara 53-55 cm. Såga till bommarna och bottenplattorna och slipa allt mjukt i kanterna med sandpapper. Bottenplattorna bör vara 20x20 cm för att hindret ska stå stadigt. Om du vill ha färg på hindret kan då måla hinderstöden och bottenplattorna och låta det torka. När färgen torkat kan du börja sätta på mälorna och spika eller borra på bottenplattan (borra gärna då detta håller längre). Ett tips på hur du lättast sätter på mälorna är att trycka ner mälan i hinderstödet så att du vet vart den ska sitta, sen borra små hål med borren innan och sedan spika i mälorna. Borra eller spika på bottenplattan underifrån så att spriken/skruven åker upp i hinderstödet. Du kan självklart måla hindret när du satt ihop hindret men om du vill unvika att få färg på mälorna så målar du hindret innan du sätter på dem.

När du är klar är det bara att sätta ut det på gräsmattan och hämta bommarna, ställa upp det och se om din kanin klarar det! Lycka till!


Text och Foto: Maria Frykstedt © Kaninmagazinet 2013
Trackback