bloglovin

Första hjälpen för din kanin

Det är sällan kaniner råkar ut för olyckor, men ibland händer det. Ibland kan det vara något annat som inträffat som kräver akut vård. Om någonting skulle inträffa, försök att behålla lugnet. Blir du för upprörd känner kaninen av det och även den kan bli räddare och kan göra skadan värre.

 

Det vanligaste som kan hända i olycksväg, i hemmet, är benbrott eller blödande sår.  Eftersom de flesta kaninägare inte är utbildade till att ta hand om skador är det viktigt att man inte felbehandlar det, det kan göra mer skada än nytta eftersom det är ett sådant litet djur.

Det första du ska tänka på är att begränsa kaninens område att vara på och även rörligheten så den inte gör sig mer illa. Om den blöder måste du se till att få det under kontroll tills du kommit till veterinären. Tänk på att även om det är ett sår som ser litet ut så kan det vara djupt.

För att underlätta att kaninen är still kan du linda en handduk runt den, att lägga den över ögonen kan även lugna kaninen. Håll en ren kompress/handduk på såret för att stoppa blödningen, försök att hålla kaninen så stilla som möjligt.

 

Sedan finns det även akuta tillstånd så som tex förstoppning, eller påbörjad sådan där kaninen har slutat äta (kanske på grund av annan smärta?). Då är det viktigt att få i kaninen något, så att magen börjar fungera och drivas på igen. Pågrund av denna risk bör Critical care och Miniform finnas hemma hos varje kaninägare. Läs mer om förstoppning här. Läs mer om att mata en kanin med critical care här.När du sedan ska åka till veterinären ska du ha kaninen i en transportbur, om det är riktigt illa är det bättre om du håller i kaninen på väg dit. Kom ihåg att det är viktigt att du har ett fast grepp om kaninen, inte för hårt men så du känner att du har kontroll. Behåller du lugnet är det större chans att din kanin också gör det, även om det är en obehaglig situation för den.

 

Saker att ha hemma:
- Rena handdukar för att hålla kaninen stilla under transporten
- Transportbur
- Sterila kompresser
- Självhäftande kirurgtejp
- Någon som kan köra till veterinären, hålla stilla kaninen eller hålla igen blödningen på väg till veterinären.
- Critical care
- Minifom

 

Sedan finns det andra saker man kan använda också. Tänk på att allt måste vara sterilt och inte något som kaninen inte kan skada sig på.

 

första hjälpen för din kanin

 

Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!

 

Text och Foto: Nathalie Månsén © Kaninmagazinet 2013

Trackback