bloglovin

Historien bakom det långörade djuret

Omkring 600 f.kr. tämjdes den långörade varelsen med mjuk päls som idag vi kallar kanin. Det ägde rum på flera olika ställen i Europa och Afrika. Kaninen var redan då ett förtjusande sött djur men det har förändrats en hel del till utseende och vanor sedan dess förfäder skuttade runt i naturen för tusentals år sedan.

Syftet med att tämja dessa djur var inte för att ha dem som keldjur, man var istället ute efter pälsen och köttet från kaninen.  Det var inte förens på 1700talet som man började se kaninens charm och började ha dem som husdjur. Då insåg man också vilken vän för livet man hade fått. Efter detta så har det blivit mer populärt, speciellt i USA och Europa, att ha kanin som husdjur och att föda upp dem i för kel, hopp eller i specifika raser och färger.

 

vild kanin
Freedigitalphotos.net

 

Tamkaninerna idag har ärvt sina gener från sina förfäder, vildkaninerna; nyfikenhet, intelligens och gemenskap. Vilda kaniner lever i kolonier där de bor i gångar och hålor under jorden. Alla kaninerna har sitt eget revir och vet sin plats i gruppen som leds av en dominant hane eller hona.

Vilda kaniner förökar sig väldigt snabbt. De kommunicerar med hjälp av olika ljud, rörelser eller kroppshållningar. Kaniner är främst aktiva på kvällen och natten då de kommer ut ur sina hålor och letar efter mat. Om man som ägare av tamkaniner undrar hur man bäst hanterar sitt djur kan man hitta väldigt många ledtrådar i vildkaninernas vanor och beteende.

 

tamkanin
Foto: Lina


För att förstå din tamkanin måste du acceptera och respektera att den först och främst är ett bytesdjur. Kaninerna är alltid uppmärksamma efter hot i omgivningen, rovdjur som människor. Kaninerna förlitar sig på sina instinkter och sätt att överleva. Tack vare deras bra hörsel och deras otroliga bra luktsinne kan de alltid vara på sin vakt mot alla faror. Kaninen har långa bakben och starka muskler som är utvecklade för att låta kaninen fly snabbt om den blir hotad.

 

Kaninen lever i 6-10 år och trivs bäst om den får rätt bomiljö, foder och uppmärksamhet från familjen. Den behöver även aktiveras utanför och inuti buren, t.ex. med grenar att tugga på. Vinner du din kanins förtroende så blir det ett mycket trevligt husdjur som kan lära sig en hel del. Den långörade varelsen från vildmarken är idag ett älskvärt husdjur som passar in i vilken familj som helst, barnfamiljer och familjer med andra husdjur – såklart under uppsikt.

 

 

Text: Nathalie Månsén © Kaninmagazinet 2015

Trackback