bloglovin

Uppklassning och uppflyttningspinnar

Kaninhoppningen är uppbyggt på ett uppklassningssystem eller pinnsystemet där man får en uppflyttningspinne när man hamnar bland de bästa i klassen. Det är uppflyttningspinnarna som gör så att din kanin kan gå upp en klass och det är antalet kaniner i klassen som avgör hur många uppflyttningspinnar det blir. Innan uppklassningssystemet instiftades kunde man klassa upp sin kanin från lätt till elit på väldigt kort tid, och för att motverka skador på små kaninungar måste man nu samla pinnar.

 

 

3-5 kaniner i klassen        1 pinne
6-10                                 2 pinnar
11-15                               3 pinnar
16-20                               4 pinnar
21-25                               5 pinnar
26-30                               6 pinnar
31-35                               7 pinnar
och så vidare...

Uppflyttningspinne kallas alltså för pinne eller placering. Antalet placeringar i klassen är alltså antalet pinnar som delas ut.

 

kaninhoppning

 


Ibland står det "placering med ej pinne" i tävlingsresultatet, det beror på att din kanin fick en placering men hade för många fel för att få en pinne. En kanin får ha som mest 4 fel för att kunna få pinne, så om din kanin fick 5 fel totalt eller mer, så får den ingen uppflyttningspinne, även om den blir placerad. Du kan även få "pinne men ej placering". Om din kanin får totalt 0 fel så har den alltid rätt till en pinne, men om det är 8 kaniner i klassen och du kom 5:a så får du ingen placering men ändå pinne eftersom din kanin hade totalt 0 fel.

I höjdhopp har kaniner som klarar 60 eller högre i ej elit rätt till en pinne och i längdhopp har kaniner som hoppar 160 eller längre också rätt till pinne, oavsett hur många placeringar det är i klassen.

Uppflyttningspinnarna eller bara pinnarna om man så vill, räknas gren för sig. Din kanin kan alltså vara Lätt i rak bana och Svår i krokig bana.

Hur många pinnar krävs det för att klassa upp sig då? Jo, det är lite olika. Från lätt till medel krävs det 3 pinnar, från medelsvår till svår krävs det också 3 pinnar, och från svår till elit krävs det hela 5 pinnar. Varför det är hela 5 pinnar från svår till elit, istället för 3, är för att det helt enkelt inte ska gå för fort för kaninen och för att den ska hinna vänja sig vid höjderna. Om det går för fort för kaninen att klassa upp sig kan den skada sig, om den inte är färdigväxt, eller bli osäker och kanske inte vågar hoppa mer. I höjd och längd startar man alltid i ej elit först och sedan krävs det tre pinnar i vardera för att komma upp till höjd elit och längd elit.

 

kaninhoppningUppklassning från lätt ny till lätt är det många som undrar över, och det kan vara lite lurigt att förstå hur det ligger till. Lätt och lätt ny är egentligen samma klass, bara det att det ofta är väldigt många kaniner som deltar så att många klubbar delar klassen så att det blir lätt-klass och lätt ny-klass. Om din kanin inte har tagit några pinnar i lätt så ska du starta lätt ny om den klassen finns, men så fort den har fått en pinne så är det lätt som gäller. Om din kanin har en pinne i rak så är den lätt i rak, om din kanin inte har några pinnar i krok ska den starta lätt ny i krok. När din kanin sedan startar lätt så har den med sig pinnen eftersom lätt och lätt ny är samma klass och då behöver den bara 2 till för att komma upp till medelsvår i den grenen.

För att en kanin ska bli elitklassad i alla fyra grenarna måste den alltså ha tagit 28 pinnar.

I elit klass delar man fortfarande ut placeringar, men eftersom kaninen inte kan klassa upp sig något mer delas det inte ut några pinnar, utan där tävlar man om cert. Mer om cert kan ni läsa mer om i ett senare inlägg om kaninhoppning!

Hur du tar reda på när din kanin har tagit pinne och hur du fyller i dem i tävlingsboken kan du läsa mer om HÄR på kaninmagazinet.se!


Text och Foto: Maria Frykstedt

Trackback