bloglovin

Kaninens sinnen

Är du nyfiken på hur bra din kanin egentligen ser eller hur känslig den är mot ljud? Det kommer du att få svar på i denna artikel. Hur deras sinnen fungerar och vad man ska tänka på för att göra en så trevlig miljö som möjligt åt ditt husdjur.

 

 

Syn
Kaninen har stora ögon som sitter på sidan av huvudet. Deras synradie per öga är 170,5 grader.
Synfälten går om lott varandra bara till en liten del, kaninen har alltså panoramasynfält. Har dåligt djupseende. Kaninens pupiller kan inte dra ihop sig eller utvidgas efter ljuset som människans öga kan. I starkt solljus ser kaninen dåligt men ser desto bättre vid skymningsljus. Ögonen är inställda för att se bra på långt håll, det gör att närseendet hos en kanin inte är speciellt bra.

Kaniner har en dålig rumsuppfattning och dåligt närseende, därför kan de springa mellan benen på människor. Se upp med vart du går om du vet att kaninen är lös i närheten.
Plötsligt starkt ljus kan bara jobbigt för kaninen.

 

kaninens sinnen

 

Känsel
Morrhåren är kaninens känsel, de sitter på huvudet. När kaninen ska till sin bohåla så kan den ta hjälp av morrhåren för att hitta ingången, även när det är mörkt är de till bra användning. Känselretningar tas upp av hela kroppen.

Aldrig får man dra i morrhåren, eller klippa av dem. Om din kanin är rädd eller upprörd ska du klappa den försiktigt. De lugnar också ner sig genom kroppskontakt, när de är nära boet eller när de är i närheten av en annan kanin.

 

 

Lukt
Nosen har rörliga nosvingar och har 100 miljoner luktceller. De har så bra luktsinne att de kan känna avdunstande doftmolekyler. De har lätt att känna igen andra kaniners doftmarkeringar.

Rengöringsmedel ska man undvika. Starka parfymer är inte heller bra. Kaninnosen är väldigt känslig. Även främlingar kan kaniner inte tycka om på grund av doften.

 

kaninens sinnen

 

 

Hörsel
Öronen är byggda som långsmala trattar och det gör så att de uppfattar ljud väldigt bra. Öronen kan vridas åt båda hållen, de är helt oberoende av varandra, det gör att kaninen har en hörradie på 360 grader vilket gör att det kan höra ljud från alla håll. Väldigt bra ifall att det skulle komma en fiende.

Slå inte igen dörrar för hårt och skrik inte högt. Har du en hund som skäller mycket kan det göra kaninen rädd. Den har mycket bra hörsel. Detta kan orsaka eventuell flykt hos kaninen.

 

kaninens sinnen

 

Smak
Kaninen har 8000 smaklökar, jämförelse med hunden som har 48000 smaklökar. Vissa foder tycker kaninen inte om och den har svårt att känna smak på gift.

Lita aldrig på din kanin när du har växter i huset. Den kan inte skilja på om den är giftig eller inte. Det är ditt ansvar att se till att inte ha giftiga växter åtkomligt för din kanin.

 

Text och Foto: Nathalie Månsén  © Kaninmagazinet 2013

Trackback