bloglovin

Koksaltlösning

Bra att ha till hands för att skölja rinnande ögon eller rengöra mindre sår med. Natriumklorid (koksalt) löst i vatten - dvs. koksaltlösning, i koncentrationen 0,9% har samma salthalt som vi normalt har i kroppen (därför även kallad fysiologisk saltlösning). Tack vare att salthalten är densamma svider det inte när koksaltlösningen används som sårtvätt. För utförligare förklaring kan du läsa om osmos på internet.

 

På apotek finns det att köpa steril koksaltlösning i praktiska flaskor. Det kan vara bra att ha till hands i sårvårdsväskan. Men det är väldigt enkelt och billigt att göra på egen hand, och det tar inte heller många minuter!

 

koksaltlösning kanin

 

Gör såhär: Koka upp 1 dl vatten med 1 krm vanligt salt. Låt svalna.

 

Tvätta såret med en ren bomullstuss eller genom att hälla koksaltlösningen så att smuts spolas bort. Till ögonsköljning kan man använda en liten spruta eller pipett. Var försiktig så du inte petar kaninen i ögat.

 

Koksaltlösning är inget att spara utan gör ny när det behövs nästa gång. Detsamma gäller köpt koksaltlösning om du brutit förpackningen, det är inget att spara. I vatten som får stå växer det till bakterier och dem vill vi självklart undvika att få i sår och ögon.

 

Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!

 

Text & Foto: Anita Ekman

Trackback