bloglovin

Rex

Rexen härstammar från Frankrike där den avlades fram 1919. Den visades första gången på en utställning i Paris. De två första djuren föddes i en kull från normalhårade djur. De första rexarna var som sina föräldrar viltgrå.

 

rex
Vit rödögd.
Foto: http://elinaskaniner.webs.com/Rex är för många främst en pälstyp, Dvärgvädur Rex och Hermelin Rex är exempel på detta. Rasen är relativt vanlig på utställningar och deras mjuka, korta päls charmar många! Pälsen är det som mest skiljer rasen från andra raser. Den skall vara kort, tät och täckhåren ska vara väldigt dåligt utvecklade. I de flesta fall är färgen något mörkare hos Rexar än hos normalhårade kaniner.

rex
Rexungar
Foto: Sabine Mattsson

Vid utställning


Poängskala

 

Färgade och Tecknade

Vita

Vikt

5

5

Rasprägel och presentation

10

10

Kroppsform

20

20

Pälsens täthet

20

10

Pälsens kvalité

20

40

Färg

 

10

Färg och teckning

20

 

Kondition, vård och sundhet

5

5

Summa poäng: 100prex
Foto:Emma Skogberg

 

rex
Foto:Emma Skogberg

 

Viktskala

Ungdjur
Här anges den vikt som i förhållande till åldern ger 5 poäng
4 intill 5 mån 2,0kg
5 intill 6 mån 2,3kg
6 intill 7 mån 2,5kg

Vuxen
-2,00kg 0 poäng
2,01-2,30kg 3 poäng
2,31-2,50kg 4 poäng
2,51 och högre 5 poäng

 

 

 

rex
Foto:Emma Skogberg

 

 

 

 

 

Utdrag ur nordisk kaninstandard

 

Öron
Bäres styvt upprättstående, avrundad överkant och ska vara jämnt behårade. Öronlängden ska harmonisera med kroppsstorleken.

 

 

Huvud
Hos både hanar och honor ska huvudets storlek harmonisera med kroppen. Hanens huvud ska vara kraftigt med bred panna och nos. Käkarna fylliga och nosprofilen lätt böjd. Honans huvud är smalare än hanens.

Kroppsform

Kroppsformen är medellång till kort och med förhållandevis god bredd. Den är harmoniskt byggd utan framträdande partier.

 

Päls

Rexen är av pälstypen korthår. Denna pälstyp har svagt utvecklade täckhår och får därför en mjuk och sammetsliknande päls som är 17-23mm lång. Pälsen mäts mitt på ryggen. Trots att pälsen präglas av ullhår får den inte anta en ullig prägel, den måste ha en stark glans. När man drar pälsen mothårs ska den inte falla bakåt utan resa sig likt en mur.

 

Färg och Teckning

Rasen är godkänd i alla i standarden godkända färger utom: viltröd, gulröd, rävröd, ljusblå, gråblå, ljus gråblå, järngrå och mörkgrå.  De flesta färger blir mörkare än idealet som standarden beskriver, delvis pga den korta pälsen.

Rasen är godkänd i alla i standarden godkända teckningar.

 

rex
Dalmatiner
Foto: Sabine Mattsson

 

 

Text: Emma Almquist

 
Trackback