bloglovin

Uppfödarintervju: Sörbys kaniner

Namn: Lina Moen
Ålder: 22
Bor: Vansbro, Dalarna
Kaninuppfödningens namn: Sörbys kaniner
Uppfödarnummer: D89
Hemsida: http://sorbys.page.tl/, ouppdaterad dock, ny är på gång. Min facebooksida är mer uppdaterad http://www.facebook.com/InnehavareLina

 

Lina Moen är en 22 årig tjej som håller till i Dalarna, närmare bestämt Vansbro. Hennes kaninintresse började vid sjuårsåldern när hennes bästa vän fick en kanin.
”Jag gick då som dagbarn hos hennes mamma och var där varje dag, de skaffade två kaniner och när ena syskonet tröttnade på sin så fick jag honom. Det var en svartvit hermelinaktig kanin, honom tröttnade jag dock på efter en vecka.. Nästa vända var jag tolv år, och kom på att jag ville skaffa kanin, mamma var lite tveksam men gick med på det till slut.  Jag ville ha en hona som jag kunde avla på, och det blev då en svart dvärgvädur som hette Maja. Min lillebror fick samtidigt en viltsiames dvärgvädurskorsning som hette Sickan, från dem kom då året efter första kullen”

 


Ortwin, Dvärgvädur schwarzgrannen

 

Lina driver uppfödningen Sörbys kaniner har idag 18 vuxna och 9 ungar. När hon fick sin dvärgvädur som tolvåring började hon även läsa mer på internet och kaniner och avel och såg att det fanns mycket att lära.
”När jag köpte kanin som 12 år gammal ville jag helt enkelt ha ungar. Samtidigt började jag kika runt på internet och upptäckte att de fanns SÅ mycket mer som hade med kaniner att göra! Senare kom jag in på renrasigt efter att jag trillade in på Limhamns kaniners hemsida, därifrån tingade jag min första dvärgvädur fuchs. ”

 

Hennes första avelskanin var som sagt en dvärgvädur sedan hade hon lejonhuvad dvärgvädur och dvärgvädur fusch. Anledningen till detta är för att hon finner dem mycket vackra. Att Lina valde rasen dvärgvädur var ingenting som noga var planerat utan mest är en slump.

 

I dagens läge ska hon sluta föda upp blåa och svarta dvärgvädurar. Hon ska satsa på dvärgvädur i schwarzgrannen då hon vill ha mer utmaning. De första hon skaffade importerade hon från Erfurt i Tyskland december -11.

 

För Lina brukar det bli runt tio kullar på år.
”Vet dock inte hur många det blir iår. Hann para honor i blått och svart innan jag tog det slutgiltiga beslutet att sluta med färgerna (tänkte bara sluta med den ena först) och avelssäsongen kom igång sent, så vi får se hur många det blir. ”

 


Ortwin på utställningen i Tyskland.


För tillfället är Linas kaningård väldigt utspridd, hon har en tantbox med en hona, 12 utefack i trädgården, 2 inneburar i garaget samt en hane i en utehage.
”Kaninerna får vatten och hö om det behövs på förmiddagen, sedan får de pellets, hö och vatten på eftermiddagen/kvällen.  Städning till de som behövs. ”

 

Hon ger edel och RR till sina kaniner.
”De får Edel blandat med runt 1/3 Rabbit Royale. Nyförlösta honor får någon nypa torkad dill/dag (som enligt tyskarna ska stimulera mjölkproduktionen) Ibland får de någon morotsbit eller äpplebit. På sommaren får de gräs, maskrosblad osv.”

 

Lina vill gärna se ett stort kaninintresse hos sina köpare. Ska hon sälja en kanin till ett barn och barnfamiljer gäller det att föräldrarna är intresserade av kaniner. Hon har själv egna erfarenheter av hur snabbt man kan tröttna på ett djur som barn. Hennes skräck är att kaninerna bara ska bli sittandes i smutsiga burar utan någon mat.

 

Målet med uppfödningen är att få fram fler i schwarzgrannen.
”Jag koncentrerar mig på bra färg i första hand.”

 


Walter, Dvärgvädur chinchilla som ska hjälpa till med schwarzgrannenaveln.

 

Linas tips till er som vill lyckas inom utställningsbranschen är att våra fråga och prata med massa kaninfolk. Det finns många som har små tips och det gör en kunnig. En mentor med samma ras är även en bra ide.
”Det är väldigt gulligt med kaninungar, men är det värt det? Har du burplats eller kan du skaffa burplats? Är det inte enklare att köpa en gullig unge? Skaffa ett mål med din uppfödning!”

 

Lina berättar om sitt bästa kaninminne:
”Tysklandsresorna är underbara! Det är verkligen något jag rekommenderar till alla utställare! Att se runt 30 000 kaniner på samma ställe, i massvis med olika raser och färger som vi inte har i Sverige, och prata med tyskarna som bara kan knackig engelska och få lite tips, det är riktigt häftigt och en underbar upplevelse!”

 

 

Tack så mycket Lina för att du ville vara med. Lycka till med dina dvärgvädurar i schwarzgrannen.

 

 

 

Text: Nathalie Månsén och Lina Moen

Trackback