bloglovin

Vitamin C

Vanligtvis behöver man aldrig tänka på att ge extra C-vitamin eftersom det produceras så effektivt i kaninens lever. Dock finns det tillfällen då man kan behöva ge lite extra.

Studier har visat att en viss tillsats av vitaminen minskar stress hos en kanin med ungar och dödligheten för nyfödda kaninungar. Bara så lite som 25-30 mg C-vitamin per dag till en vuxen kanin ska hjälpa mot stress och värmepåfrestningar. Vid sjukdomar kan det också vara bra att tillsätta lite extra c-vitamin då vitaminen är bra för kroppens då nedsatta immunförsvar.
 
C-vitamin finns i många färska frukter, grönsaker och blad men överlever sällan så bra i kaninfoder (pellets), speciellt inte om fodret har tillverkats med eller utsätts för värme. Exempel på utmärkta C-vitaminrika grödor för kaniner är persilja, dill och spenat. Gräs och många vilda växter är även de fyllda med denna vitamin. 
 
 Foto: Katarina Vallbo
 

Vitaminen är vattenlöslig och kan inte lagras i kroppen. Därmed är det väldigt svårt att överdosera vitaminen då överskottet följer med urinen ut ur kroppen. Studier har dock visat att kraftig överdosering under en lång period kan orsaka bland annat njursten och urinsten. 

Även C-vitaminbrist är som sagt mycket ovanligt då kaninen producerar detta själv. Eventuell brist kan tyda sig genom trötthet, dålig sårläkning och nedsatt immunförsvar. Har du en frisk kanin så är detta inget du behöver oroa dig över. 

Text: Emma Almquist  © Kaninmagazinet 2013
Uppdaterad av Fanny Arvendal  © Kaninmagazinet 2016
Trackback