bloglovin

Kaninungens utveckling

Kaniner växer i en rasande fart. På knappt 8 veckor kommer den nyfödda lilla kaninungen ha utvecklats så pass mycket att den nu ska kunna klara sig helt själv. En utveckling som går i rasande fart!

 

Först och främst skall det påpekas att det är väldigt viktigt att låta ungarna vara ifred så mycket som möjligt de första veckorna. Risken finns att honan överger eller biter ihjäl sina ungar om hon känner sig stressad över att någon hela tiden är där och rör bland ungarna. Så länge ungarna inte själva krupit ur boet är det viktigt att de får vara ifred. Kolla endast till dem snabbt varje dag och se så att alla ungarna lever. Undvik att röra i boet om du kan. Resten sköter kaninhonan själv.

 

Födsel

Kaninungar fötts blinda, döva och nakna. En nyfödd kaninunge är således helt försvarslös. Den kan inte hålla värmen själv och därför är det extra viktigt att ungen stannar i boet. En kull med flera ungar håller värmen med hjälp av varandra vilket kan komma att vara livsavgörande för en nyfödd kaninunge.

 

Födelsevikt: 52gram

 

 

2:a levnadsdagen

Ungen är fortfarande blind och saknar päls. Ofta kan man se en liten skillnad i hudpigmenten mellan födsel (dag 1) och andra levnadsdagen. Färgen framträder allt tydligare ju fler dagar som går.

 

Vikt dag 2: 55gram

 

 

3:e levnadsdagen

Kanske märker du inte så stora skillnader när du ser ungarna varje dag. Tittar man däremot tillbaka några dagar på bilderna så märker man stora skillnader. Vår kaninunge har även ökat 7gram i vikt på en dag. Inte illa!

 

Vikt dag 3: 62gram

 

 

1 vecka gammal

Vi gör ett litet hopp framåt i ungens utveckling. På viktskalan har ungen ökat med minst 10gram per dag. Ungen väger idag 107gram och har alltså fördubblat sin vikt sedan födseln. Detta har kaninungen gjort på en ynka vecka. En häftig jämförelse kan göras med ett spädbarn som det tar cirka 6 månader för att fördubbla sin vikt från födseln.

 

Ungen är fortfarande helt blind. Du kan säkert börja urskilja ögonlocken tydligt och det är inte många dagar kvar innan ungen öppnar sina ögon och får se världen för första gången. Hörsel har de redan även om den inte är fullt utvecklad. Ungens päls har även den vuxit ut mer och mer. Just nu är den kort och väldigt mjuk. Fortfarande duger den inte mycket till att hjälpa ungen att hålla värmen. Därför är det fortfarande extra viktigt att ungen stannar i boet.

 

Vikt 1 vecka gammal: 107gram

 

 

11 dagar gammal

Nu är det knappt man hinner med vill jag lova! Ungen har idag öppnat båda ögonen helt (hade en smal glipa igår, dag 10). Med ens vill ungen ut och upptäcka den stora världen och nu får kaninmamman räkna sina dagar av lugn och ro innan äventyrslusten tar överhanden och ungarna kommer ta sig ut ur boet. Ungen har även ökat i vikt i stadig takt.

 

Vikt 11 dagar: 138gram

 

 

2 veckor gammal

På knappa två veckor har kaninungen gått från att vara helt blind och försvarslös till att nu kunna se och röra sig på egen hand. Ungen har mer än tredubblat sin vikt sen födseln och väger nu hela 160gram. En stadig viktökning som dessutom kommer öka ännu mer.

 

Vikt 2 veckor gammal: 160gram

 

 Ungarna skuttar nu utan problem in och ut ur redlådan. Övriga buren är som ett äventyr och allt måste undersökas, även toalådan.

 

19 dagar gammal

Stadig viktökning var det ja! På 5dagar (dag 14 – dag 19) har kaninungen ökat i vikt från 160gram till att nu väga närmare 220gram. En viktökning på nästan 80gram. Viktigt att komma ihåg är att detta är början på den mest intensiva fasen i honans digivning då hon ger som mest mjölk. Nu är det viktigt att honan får all näring hon behöver så att både hon och hennes ungar fortsätter att må bra och så att ungarna växer som de ska.

 

Vikt 19 dagar: 218gram

 

 Nu börjar ungarna se ut som riktiga små miniatyrkaniner. Sötare finns knappast!

 

3 veckor gammal

Ungen växer så det knakar! Vid tre veckors ålder ser ungen ut som en liten miniatyrkanin och har rejält med härlig mjuk päls. Ungen är nu mer aktiv och undersöker gärna sin omgivning utanför boet. Även mammas mat i form av hö och pellets har ungen så smått börjat smaka på. Inga stora mängder dock och ungen är fortfarande i stort behov av honans mjölk.

 

Vikt 3 veckor: 235gram

 

Det tar på krafterna att upptäcka världen. Sömn är minst lika viktigt för de små.

 

4 veckor gammal

Kaninungen fortsätter att öka i vikt i rasande fart. Dessutom börjar den korta och runda kroppen nu allt mer börja formas mot en vuxen kanins kropp. Öronen har blivit längre likaså kroppen. Dessutom finns det nu ingen stopp i kaninungens framfart och den tycks ha energi till en hel arme.

 

Vikt 4 veckor gammal: 302gram

 

Mat på gång. Det blir trångt när alla vill äta samtidigt.

 

5 veckor gammal

Den hektiska digivningsperioden för honan börjar nå sitt slut. Ungarna börjar nu mer och mer äta fast föda (hö, pellets). Då honan ger mindre mjölk så avvänjs ungarna succesivt från modersmjölken. Viktigt nu är att se till så att både mamman och ungarna har tillräckligt med hö och pellets för att äta sig mätta. Ungen har under veckan som gått ökat i vikt med över 200gram. En viktökning som är väldigt viktig då ungen går in i ”avvänjningen” mellan modersmjölken och fast föda. En del kaninungar blir under övergången lite dåliga i magen och kan tappa något i vikt. Därför är det viktigt att ungen är i fint hull vid detta stadiet.

 

Vikt 5 veckor gammal: 540gram

 

En som är van vid att bli vägd

 

6 veckor gammal

Enligt djurskyddslagen är det nu tillåtet att sälja kaninungarna. Dock är detta inte att rekommendera då kaninungen fortfarande har ett stort behov av närheten och tryggheten till mamma och syskon. Dessutom är detta en hektisk period i kaninungens liv då foderstaten ändras från mjölk till fast föda. Därför är det extra viktigt att kaninungen är trygg i sin miljö så att den inte blir stressad vilket kan ge ytterligare problem med magen.

 

Vikt 6 veckor: 619gram

 

 Ungens utveckling på 4 dagar. Stor skillnad eller hur?

 

7 veckor gammal

Vid det här laget är det många honor som börjat tröttna rejält på sina ungar. Kanske är det dags att skilja på henne och ungarna? Låt ungarna gå kvar i buren och flytta istället honan till en ny bur. Ungarna ska nu kunna klara sig helt utan sin mamma och modersmjölken. Oftast är detta heller inga problem då ungarna är 7 veckor gamla. Som vi kan se av ungens vikt och viktkurva (se längre ner) så ökar ungen fortfarande stadigt i vikt. Detta är en bra indikation som visar att ungen är frisk och mår bra.

 

Vikt 7 veckor: 831gram

 

 Nu börjar jag mer och mer se ut som en vuxen kanin fastän jag är liten.

 

8 veckor gammal

Detta är minsta åldern att sälja ungarna om man lyssnar till de flesta uppfödarna. Ungen är nu redo att flytta ifrån sina syskon och flytta hem till sin nya ägare. Glöm inte att se till att ungen får med sig övergångsfoder. Detta är särskilt viktigt för små kaninungar då de är än mer känsliga för hastiga foderbyten. Ungen väger nu nästan 1kg (vuxenvikt 2,5 – 3kg) och är redo att förgylla vardagen för sin nya ägare.

 

Vikt 8 veckor: 940gram

 

 Hela viktkurvan (tillväxtkurvan) för kaninungen från födsel till 8 veckors ålder.
För en kaninunge med vuxenvikt ca 2,5kg.
 

 

Text och bild: Sandra Magnusson


Kommentarer
Postat av: Anita

Vad är det för ras på kaninerna? Tänkte så många vet att alla kaninungar inom olika raser inte utvecklas likadant :)

2013-04-03 @ 09:47:57
Postat av: Lollo

Jättebra inlägg!

2013-06-02 @ 14:19:39
Postat av: Angelica

HAr kaninungar som idag är 20 dagar, och de väger endast mellan 63-91 gram, är det bra/dåligt? Korsningar, mellan en lejonhuvad (1,6kg) och en vädurskorsning (2,1kg). DEt var 9st från början men 4 har dött när de var under 1 veccka. Och vi försöker extra mata alla ungar några gånger per dag, men de går upp några gram, sedan ner lika mycket igen, sen upp och ner osv.. Är det normalt att det väger så lite? Eller ska vi mata dem mycket mer?

2013-07-19 @ 15:04:21
Postat av: Amanda

Jag är nybliven stolt kaninungsägare! Min kanin Tiger, som vi trodde var en hane fick 6 små kaninungar den 30-31 augusti, idag alltså 4 dagar gammla! De är jättesöta!!
Bra sida, by the way
Bye bye!!

2013-09-03 @ 15:59:53
Postat av: Anonym

Min kanin dog

Svar: Det är väldigt ledsamt att höra!
Kanin Magazinet

2013-12-17 @ 23:19:52
Postat av: Annonym

Jag fick kaninungar igår. Ska man bara låta dem vara nu de 4 första dygnen och sen kolla om det ligger någon död? Kram

2014-03-11 @ 05:04:56
Postat av: Gloria

Min kanin Gloria ska få ungar i helgen för första gången! Hon är brun/blå japantecknad lejonhuvad dvärgvädur och pappa Tufsen är en svart hermelinblandning. Hoppas allt går bra:-/

2014-03-19 @ 20:53:35
Postat av: Karolin

Hej
Tack för en jättebra sida. Har vatt inne och läst flera gånger för har inte varit helt säker på om min hona var dräktig. Men nu i eftermiddags gick jag ut till mina kaniner för att kolla till dom och även kolla i lådan om där var några små för där har inte varit några innan i veckan, men så idag var där äntligen 4 små och är överlycklig att väntan äntligen är över :)
Mamman är lejonhuvad/dvärgvädur och Pappan Gotlandskanin fast väldigt liten för att va det. Men man ser redan teckningen på dom :) det är så roligt :) Tack ännu en gång för en bra sida :)

2014-04-23 @ 14:38:43
Postat av: Kasper

Min kanin är dräktig och är i dag 22. Hon är en lejonhuvadkanin kam ungarna komma när som hälst?

2014-05-12 @ 13:06:19
Postat av: Kasper

Min kanin är dräktig och är i dag 22. Hon är en lejonhuvadkanin kam ungarna komma när som hälst?

Svar: Räkna med att ungarna kommer runt dag 28-31
Kanin Magazinet

2014-05-12 @ 13:06:59
Postat av: Matilda

Hej,
Jag undrar om man kan stödmata kaninungar från första levnadsdagen? Om mamman dog när hon födde ungarna? Eller är det orimligt?
Tack för en jättebra sida!

Svar: Hej! Överlevde inte mamman förlossningen är det bästa att hitta en annan hona med kull som är jämngammal och försöka få henne ta hand om dem också, men börja stödmata annars direkt.
MVH Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2014-06-13 @ 09:43:41
Postat av: anonymkille

Min kanin har parats med en vildkanin och fick idag ungar, vad är riskerna när pappan är vild? Dem ser friska ut!

2014-08-12 @ 18:14:35
Postat av: viktoria

Hej vår Smillan hermelin kanin dog 2 dagar efter förlossningen en unge levde fortfarande vi matar den nu sedan 1 vecka tillbaka men ser inte om den växer 2 gram upp vad göra. Den är ur charmig och beter sig verkligen som en kanin och har börjat få rejält med päls.Hur fort växer hermeliner?

2014-08-13 @ 20:09:56
Postat av: Anonym

min kanin dog igår

2014-08-20 @ 13:51:20
Postat av: Amanda

Hej! min hona har fått kanin ungar och jag undrar hur man ser skillnad mellan hane och hona

2014-08-24 @ 11:58:02
Postat av: Viktoria

Vår lilla Pyret har börjat växa, idag 78 gram snart 3 veckor. Äter bra på flaska. Busig värre igår hoppade den ur buren som dock ej hade galler men 10cm hög. Fick tillbringa natten i badkaret innan hamsterbur lånats

2014-08-24 @ 21:57:45
Postat av: Maria

Hej!
Nu är våra kaninungar lite mer än 8 v och redo att lära känna sina nya ägare. Jag undrar vad som är snällast och bäst mot både ungarna och mamman när de ska flytta.
Ska vi ta ungarna samtidigt eller ska vi slussa ut dem med några dagars mellanrum?
(En unge kommer stanna med mamman.)
Vi har under 1 v låtit dem vara särade under dagtid.
Tack på förhand!

Svar: Hej!Har du tillgång till burar, vilket man ska ha kan du låta alla bo ensamma innan dem flyttar, eller så tar du dem direkt från mamman till det nya hemmet.
Mvh Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2014-08-28 @ 14:50:56
Postat av: Nelly

Hej Kaninmagzinet, jag en mamma som inte riktigt har fattat att hon måste låta dem dia, två har redan dött och har två kvar, finns det någon alternativ matning i sådana här fall?
Tacksam för svar och hjälpa!

Svar: Hej!Du märker säkert inte att mamman diar ungarna, detta gör hon ungefär 2 gånger om dagen.
Du kan ta ut mamman och ha henne i knäet och låta ungarna dia där.

Du kan även ge laktosfri mjölkersättning för lamm eller katt, 5ml per kaninunge 2 gånger om dagen (samma tider)

Lycka till!
Kanin Magazinet

2014-09-15 @ 22:58:22
Postat av: Samuel

Hej! är lite orolig att kaninmamman ska bita ihjäl ungarna av stress när jag är där inne och ger henne mat eller så (är det vanligt att kaninmamman biter ihjäl ungarna) tacksam för svar hej då👋

Svar: Hej! Nej, det är inte vanligt att kaninmamman biter ihjäl ungarna, speciellt inte av att man bara matar henne som vanligt. Men pilla inte med ungarna mer än nödvändigt, kolla bara så att de lever och mår bra.
Kanin Magazinet

2015-01-02 @ 16:45:59
Postat av: Linn

Hur många kaninungar kan det bli på en kull

2015-03-02 @ 15:13:50
Postat av: Linn

Hur många kaninungar kan det bli på en kull

2015-03-02 @ 15:16:59
Postat av: Tilde

Hej! Mina kaniner har precis fått ungar (ser bara en...) och jag undrar hur man vet att ungen lever? För hen ligger helt stilla och mamman brukar inte vara där så jätte mycket🙈💗
Tacksam för svar💗

Svar: Hej, Kaniner är bytesdjur i naturen så för att inte locka till sig rovdjur brukar de "ignorera" sina ungar förutom när de ger dem di en/två gånger om dagen. Nu har det ju gått några dagar sedan du skrev detta så du vet förmodligen svaret redan. Men för någon annan som undrar; om ungen är helt stilla, alltså att du inte ens ser att den andas är den sannolikt död. För att veta säkert får du helt enkelt ta upp den (försiktigt) du känner om den är kall och märker om den är livlös. Kolla igenom boet försiktigt och plocka ut alla döda om det finns några.

Vänliga hälsningar
Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2015-03-17 @ 17:03:29
Postat av: Anonym

Hej ni är BRA

2015-04-12 @ 11:21:23
Postat av: Elsa

Hej!
Vi har ungar som är tre veckor nu och har börjat ge sig ut i boet! De har smakat på fodret och höet, men vi vet inte hur vi ska få i dem vatten! Borde jag ha flaska eller skål??
Tacksam för svar🐾💜🐰

Svar: Hej! Lättast är att ha skål, så kan man lära dem att använda flaska senare när dem blir äldre om man vill det. Men skål är alltid det bästa.
Kanin Magazinet

2015-04-21 @ 16:32:27
Postat av: Amanda

Hej kaninmagaziner!
Igår (tors 13aug) så kom min 9v gamla kaninunge som jag köpt. Han är en vädurskorsning och hane. Hemma har jag redan en 3årig hon kanin som också är en vädurskorsning och igår när hanen kom så släppte kag ner han i hagen ett tag som gränsar till en annan hage som min hona är i. I början gick de bra när dem nosade genom gallret men efter ett tag blev min hona sur och började kraffsa och bita efter han så jag skulle flytta undan henne för han flyttade sig inte och då vart hon sur och bet mig rejält vilket hon aldrig gjort förut. Så jag tog han till inne buren på mitt rum som han bor i på natten och nu idag är dem i hagarna samtidigt och när dem nosar på varandra blir hon sur igen nästan varje gång men han går då undan. men de är tänkt att jag ska kastrera honom när han är mogen för att sedan kunna släppa ihop dem men kan man släppa ihop dem redan om ungefär en vecka eller så? Alltså utan att de blir oönskade kaninungar eller utan att någon blir skadad?
mvh

Svar: Ja, det kan du väl egentligen. Men personligen tycker jag det är lite onödigt. Man brukar sära på honor och hanar vid 12 veckors ålder, vilket betyder att dina kaniner bara skulle hinna bo ihop i ett par veckor. Sedan måste de ju bo isär i ca en månad efter kastreringen. Så jag rekommenderar att du håller dem isär, möjligtvis galler mot galler så länge ingen av dem blir för stressade av det (men de får inte komma åt varandra) och sedan släppa ihop dem någon månad efter att hanen är kastrerad.
Kanin Magazinet

2015-08-14 @ 15:09:40
Postat av: Simon

Hej,
Min kanin har fått ungar och den bor utomhus...
Ska man flytta in den och ungarna i en innomhusbur?? För det börjar ju bli kallt ute nu?

2015-11-07 @ 15:10:51
Postat av: Simon

Hej!
vi har en kull på 6 st ungar, alla har nästan öppnat ögonen helt utom en som inte har öppnat alls. Dom är runt 12 dagar är det normalt att en inte har börjat öppna dom än??

2015-11-11 @ 17:33:12
Postat av: Alice

Hej! Jag undrar om man kan ta in kaniner som har fått sin vinterpäls? Om den blir för varm eller om det går bra

2016-01-25 @ 12:24:13
Postat av: Denise

Hej min hona fick igår sin första kull (min första också) o hon fick 10st! Är rädd att hon inte ska klara av att ge ordentligt med di till alla. Bör jag stödmata eller är det bättre att låta dom vara?

Svar: Om du märker att ungarna tunnar ut så kan det vara en idé att stödmata. Men så länge de är runda och goa så behöver du inte oroa dig. Kolla till dem varje dag.
Kanin Magazinet

2016-02-10 @ 20:56:21
Postat av: Emma

Hej.
Kanske inte under rätt kategori. Men vad är de bästa måtten på en bolåda för kaninungarna? Är det 30x30x40? Sen hur hög kant ska de va vid ingången? Så att ungarna inte kommer ut för tidigt :)

2016-02-15 @ 13:18:51
Postat av: Frida

Hej!
Jag undrar om det är sant att kaninerna har kaninöronen nere när dom är ledsna och uppe när dom är glada

Svar: Nej det är inte sant.
Kanin Magazinet

2016-02-21 @ 18:21:57
Postat av: Josefin

Hej! Jag har en hona som nyss fick ungar en dog men jag har 3 kvar och jag undrar om mon hona ska få en kull till för jag parade henne 3 gånger och hon är jätte tjock och sover mycket och så mean ska hon få en kull till ? Tacksam för svar

2016-03-10 @ 15:06:08
Postat av: Josefin

Hej! Min hona fick nyss ungar och jag undrar om hon fortfarande är dräktig för att jag parade honan 3 gånger och hon sover mycket och gräver och sånt tacksam för svar

2016-03-11 @ 06:49:12
Postat av: Johanna

Hej!
Vi har fått en kull med kaninungar för en vecka sedan, och alla verkar må bra. Igår när jag kollade till ungarna lite snabbt så började de hoppa omkring och lixom drog ner nästan all päls i boet så så att det knappt finns någon päls ovanför ungarna. Jag la lite hö ovanför, men tror ni det går bra ändå?

Svar: Hej,
Om ungarna är ute ska ni nog försöka lägga päls ovanpå dem ändå. Det blir ofta tvärkallt under vårnätter. Lyft bort mamman ( i en hage eller liknande) medan ni fixar med ungarna så att hon inte blir orolig. Lyft försiktigt undan ungarna och bädda till boet innan ni lägger tillbaka dem.

Vänliga hälsningar,
Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2016-03-29 @ 09:13:18
Postat av: Johanna

Hej, min kaninhona fick 3 kaninungar för ca tre veckor sedan. Allt gick bra till en början men häromdagen (tordagen) så märkte jag hur mammakanin betedde sig annorlunda hon åt inte och var extremt lugn (motsatsen till vad hon brukade). På fredagen åkte vi till veterinären som tog lite prover men kunde inte finna något fel på henne. Idag (söndag) när vi kom ut till buren så hade hon tyvärr avlidit. Kaninungarna är pigga och verkar må bra, men jag vet inte med vad, och hur jag ska mata dem? Har ni några tips? Jättetacksam för svar!

2016-04-03 @ 12:26:09
Postat av: Ida

Mina kaninungar är snart 4veckor men är det bra att det äter pellets

2016-05-15 @ 12:45:36
Postat av: Nettan

När får kanin pappan träffa sina ungar?

Svar: Hej! Den okastrerade kaninpappan får aldrig träffa sina ungar. Han kommer försöka para sig med honorna och det blir troligtvis bråk med hanarna. När han är kastrerad kan han bo med sina döttrar.
Kanin Magazinet

2016-08-16 @ 00:15:19
Postat av: Eva

Hur många väcker behöver dom mjölk

Svar: Vid 4 veckor äter de själva men diar fortfarande om de får lov. De bör bo hos mamman tills de är 8 veckor tycker kaninuppfödare, men lagen säger bara 6 veckor. De som bor kvar hos mamman kan dia upp till 6 månader om mamman tillåter.
Kanin Magazinet

2016-10-21 @ 20:49:56
Postat av: Evelina

Kan man para en kaniner om honan är 6 månader och hanen 2 år?

Svar: Ja
Kaninmagazinet

2016-12-27 @ 15:20:09
Postat av: Nellsan

Hej!
Jag har fått en kull och jag undrar när hon/han kommer kunna gå? Jätte tacksam för svar.🐰🐇

Svar: Hej! Om du menar när ungen/ungarna kommer börja gå så är det runt 2-3 veckor som de brukar lämna boet korta stunder.
Kaninmagazinet

2017-01-16 @ 16:17:05
Postat av: Anonym

Blir lite förskräckt när jag läser här... Hur vanligt är det att kaninmamman dör efter födseln? Vi fick precis kaninungar idag och vill verkligen inte förlora mamman....

Svar: Hur vanligt det är, är svårt för mig att svara på men det händer helt klart! Det är inte riskfritt att ta kull på sin hona. Önskar er all lycka!
Kaninmagazinet

2017-02-10 @ 17:35:03
Postat av: Mi Ahlberg

Wow vad gulliga bilder

2017-03-03 @ 16:06:14
Postat av: Johanna

Hej iförrgår (Pi dagen (14/3)) så föddes min lilla kull på 3 ungar. Är det farligt för ungarna att jag försiktigt tagit upp de ur boet (igår och idag) innan jag tog upp de så smorde jag in händerna med mammans kaninbajs.

Svar: Det brukar gå bra om du har en god relation till mamman och gör så som du gjorde. Det är viktigt att kolla så det inte ligger döda ungar i boet men kaninungarna får inte lämna boet mer än någon få minut, de blir snabbt kalla och kan bli nedkylda så pass att de dör. Lycka till med de små!
Kaninmagazinet

2017-03-16 @ 20:31:38
Postat av: maja

Hej! Min hona fick en kull 27/4 som nu är 7 veckor. Parade henne för ca 3-4 veckor sen och det verkar som att hon är dräktig och snart fullt gången. Hon har börjat boa. Vad ska jag göra med den tidigare kullen? Har ingen till bur och just nu ingenstans att skicka ungarna vidare till, vad ska jag göra? tacksam för snabbt svar

Svar: Hej!Nu är det för sent att göra något. (även mitt svar är sent). Det bör givetvis gå längre tid mellan kullarna! Det man kan göra är att flytta ungarna till en annan bur tillsammans eller låta de bo kvar och hoppas det går bra med den nya kullen. Rekommenderar de första, fast dom är för små att lämna sin mamma! Mycket dålig planering så det finns ingen bra lösning, jag hoppas ändå att det gick bra för alla ungar.
Kaninmagazinet

2017-06-16 @ 07:06:08
Postat av: Henrietta

Hej! Igår fick jag hem en 7,5 veckor gammal hane till mig men han verkar sakna sin mamma. Finns det något man kan göra? Han äter och driker som han ska men hoppar runt och tittar samt borar in huvudet i soffkuddarna. Svara gärna så fort som möjligt

Svar: Han låter frisk och nyfiken på sin omgivning så det är nog ingen fara med honom :) Han bor snart in sig, spendera mycket tid med honom både nu och framöver!
Kaninmagazinet

2017-09-18 @ 17:42:21
Postat av: Albin

Hej!
Min kanin födde ungar idag, tänkte bara kolla med någon av mer erfarenhet när det är okej att ta upp och kolla på ungarna. Hur länge ska man vänta? Hur försiktig ska man va? Ska man låta honan sköta allt tills dem är vuxna? Tack för svar!

Svar: Hej!Har du en god relation till honan och hon litar på dig så kan du kolla på ungarna. Ta ut henne ur boet och gnugga dina händer i strömaterialet så att du luktar lite mindre människa. Ta ut ungarna utan att röra runt i boet för mycket, förstör inte det hon har byggt. Kolla efter döda ungar. Lägg sen tillbaka alla ungar. Du kan kolla en gång per dag så att alla mår bra och få mjölk som de ska, honan diar bara 1-2 ggr per dygn så bli inte orolig om du inte ser att hon bryr sig om ungarna. Mamman sköter annars allting själv. Lycka till!
Kaninmagazinet

2017-12-10 @ 23:03:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback