bloglovin

Resa med kanin

Eftersom varje resa och ny miljö innebär extra stress är det inte att rekommendera att flytta omkring din kanin i onödan. Men ibland måste man, och då är det bra att veta hur man gör.

 

 

 

Investera i en ordentlig transportbur som kaninen kan vistas i under resan. Här kan du läsa mer om transportburar, lämpligt vattenämbare, underlag m.m.

 

 

Från L5 44§:

”Vid transport av gnagare eller kanin ska förhållandena under transporten anpassas till olika arters och stammars behov. Diande ungar ska transporteras tillsammans med modern.”

 

 Att tänka på:

  • Transportburen inte får vara en permanent bostad. Så blir ni borta länge behövs en större lösning på plats. 

  • Undvik att plocka upp kaninen ur transportburen i onödan, när det inte tex är rastningspaus. Låt den annars bli bekväm och trygg i transporten.

  • Låt kaninen springa av sig ordentligt innan längre resor. Om möjlighet finns (om ni åker bil) och om ni hittar en lämplig plats (skog, stubbåker..) längs vägen kan du ta ut kaninen i sele när ni rastar så att den får sträcka på benen. Vissa kaniner tycker inte om att gå på toa i transportburen, så om det är lång resa bör ni stanna.

  • Något annat som måste tas i beaktning är temperaturskillnader. Har du exempelvis en utekanin och det är vinter är det inte bra att ha den i en varm bil för att sedan ta ut den i vinterkylan igen.

 

Mat och vatten

Vet du att du kan få tag på foder dit ni ska, om ni blir borta länge, tar du bara med så att det räcker under själva resan och till övergångsfoder. Annars tar du med så det räcker hela bortavaron. Vatten måste alltid finnas tillgängligt. Ta med så att du kan fylla på och byta till fräscht under färden. Ska ni utomlands tänk på att det inte är säkert att kranvattnet är drickbart.

 

Kom ihåg att det är viktigt att kaninen äter även under transporten! Lägg in lite färskt bladgrönt och mycket hö.

 

Inom Sverige

I landets sydligaste delar är sjukdomarna RVHD och Myxomatos mer utbredda så det kan vara en god idé att vaccinera kaninen innan resor söderut.

 

Utomlands

Det är viktigt att i god tid kolla upp vad som gäller för att ta med kaniner utomlands. Leta rätt på det specifika landets motsvarighet till vårt Jordbruksverk och kolla upp vilka regler som gäller. Läs även på om sjukdomar och parasiter som finns i landet och hur man gör för att undvika dessa. Kanske behöver du vaccinera kaninen innan resan?

 

Långa resor, om du skall flytta utomlands eller så, kan det vara enklast att anlita ett företag som är kunniga på området. Ett exempel är Dubai Kennels & Cattery som transporterar djur kors och tvärs över hela jorden (det finns fler företag inom samma nisch).

 

Införsel till Sverige

Det finns särskilda regler som måste följas för att ta kaniner in i landet. Här kan du läsa om dem.

 

Transportmedel

 

Bil

Placera kaninens transportlåda så att den står stadigt och inte flyger iväg eller tippar om bilen skulle bromsa eller svänga tvärt. Undvik att ha igång luftkonditioneringen på högsta effekt om fläktarna sitter nära lådan.

 

Tänk på att inte lämna kaninen inne i en stillastående bil på sommaren. Det blir fort väldigt varmt - även om vädret är mulet och fönstren står öppna! Läs här om hur temperaturen stiger.

 

 

Jordbruksverket om transport i bil: 

Sällskapsdjur i bil

Om du transporterar enstaka sällskapsdjur i din bil ska du se till att det transporteras på ett säkert sätt. Djuret ska inte riskera att bli skadat eller lida i samband med transporten. Det betyder till exempel att djuret är säkrat vid inbromsning. Du bör säkra djuret genom att förvara det i en säkrad transportbur.

 

Du får transportera djur i personbilens bagautrymme, men bara om det går att ha se till djuret från bilens personutrymme. Ditt fordon ska vara lämpligt att förvara djur i.”

 

 

Lokaltrafik och icke-privata färdmedel

 

Det är olika med olika bolag vilka regler som gäller för transport av djur så kolla upp det ordentligt i förväg. Även kostnaden varierar, ibland åker kaniner gratis. Ta inte upp kaninen ur transportlådan under resan. 

 

Att åka i ett slutet bagageutrymme är inte tryggt och dessutom mycket stressande så välj ett annat bolag/färdsätt om bestämmelserna är sådana att djur enbart får åka med i bagageutrymmet. 

 

Buss

Av hänsyn till allergiker finns vanligtvis särskilt anvisad plats i bussen för djur. Ofta är detta längst bak och om det finns en bakre dörr skall djuret tas in den vägen.

 

Fartyg

Vanligen får djur vara i särskilda salonger och på däck. Att ha kaninen ute på däck är dock för det mesta inte att rekommendera eftersom det ofta är mycket blåsigt (+ att många röker ute på däck). Försök att hitta en lite avskild, lugnare vrå för dig och kaninerna.

 

Tåg

Ibland finns speciella vagnar där folk med djur får åka, annars finns särskilt markerade platser. 

 

Flyg

Kaninen skall sitta i en godkänd transportlåda vid dina fötter och räknas då som ditt handbagage. Ofta tas en extra avgift Du får inte ta ut kaninen ur transportlådan medan ni är ombord på planet.

 

OBS! Mycket viktigt att ta reda på flygbolagets särskilda regler gällande djur och säga till om kaninen vid bokningen. Vissa flygbolag tillåter inte djur över huvud taget!

 

Bo på hotell med kanin

Det är faktiskt fler hotell än man kan tro som tillåter djur. För det mesta gäller det dock endast hundar (och katter) så för att vara på den säkra sidan bör du kontrollera hotellets bestämmelser om kaniner.

 

Text & foto: Anita Ekman © Kaninmagazinet 2015


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback