bloglovin

Arv och miljö

Man brukar säga att det som gör en individ till den individ den är beror till hälften på arv (gener) och andra hälften beror på miljön. Så det som gör dig till just dig är dels dina gener men även den miljö du lever i.

 

Ett litet exempel på detta är öronlängden hos hermeliner. En hermelinunges öron beror dels på arvet från sina föräldrar men dels på miljön. Säg att ungens föräldrar har korta och små öron (önskvärt). Då är sannolikheten att ungen ska få korta öron stor. Dock spelar miljön in här och man brukar säga att hermeliner får längre öron om de födds och växer upp under varma förhållanden (t.ex. sommarhalvåret). Jämför man med hermelinungar som födds då det är lite kallare så kan man se en skillnad vad gäller öronlängden. Dessa ungar får kortare öron jämfört med de ungarna som födds under årets varmare del.  

 

Man brukar använda följande formel:

Genotyp + miljö = fenotyp

 

Genotyp?

Vad är då genotyp?

Enkelt förklarat så är genotyp något vi inte kan se. Det är individens uppsättning av gener (arvsanlag). I exemplet ovan så är genotyp alla gener som hermelinungen har. I exemplet pratar vi endast om en specifik gen (som styr öronlängd), men genotyp är en individs alla gener.

 

 

 

Fenotyp?

Vad är då fenotyp?

Fenotypen kan vi lite enkelt förklara som något vi kan se hos kaninen. När det gäller färg så är genotypen = färgkoden, medan fenotypen är den färg vi kan se med blotta ögat på kaninen. I exemplet ovan är fenotypen öronlängden som blir och som vi faktiskt kan se. Fenotypen är beroende av genotypen och miljön därav ekvationen Genotyp + Miljö à Fenotyp.

 

 

Text & bild: Sandra Magnusson © Kaninmagazinet 2014


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback