bloglovin

Att tänka på när du bygger hinder

Fler och fler börjar bygga sina egna kaninhinder vilket är otroligt roligt. Ska man köpa färdiga hinder måste man vara beredd att det kan kosta rätt mycket. Att bygga själv kan därför vara ett billigare alternativ. Dessutom är det ju extra roligt när flera idéer på hinder visas ute på banorna.

 

Nedan kommer lite tips som kan vara bra att tänka på när du ska bygga hinder. Många av dessa punkter står i reglementet (§104) och är till för att skydda våra kaniner.

 

De ska vara byggda av lämpligt material och får ej ha utstickande vassa föremål såsom spikar.

Detta är kanske den viktigaste punkten. Se till att det inte finns några vassa utstickande kanter på ditt hinder. Som hållare för bommar är det inte tillåtet att använda spik då detta innebär en stor skaderisk för kaninerna.

 

 

 

De får ej lukta starkt av rengöringsmedel eller färg.

Se till att färgen på hindret har torkat ordentligt innan användning.

 

Kaninen ska med lätthet kunna förstå hur de ska övervinnas.

Detta är också en viktig punkt att tänka på. Ett hinder som kaninen inte förstår hur den ska ta sig över kan bli en risk. Kaninen kan hoppa helt fel och landa exempelvis mitt i hindret eller hoppa in i ett hinderstöd exempelvis.

 

De ska vara så stabila att bommar och plank inte ramlar ner vid lättare blåst eller för att marken vibrerar.

Bommar ska vara av plast. Träbommar är inte tillåtet.

 

De ska vara rivbara från båda håll, gäller såväl bommar/plank. Fasta delar är ej tillåtet med undantag för vattengrav och frontstycken på höjd- och längdhoppshinder. Samtliga bommar/plank ska kunna falla fritt, såväl bakåt som framåt, ända ner till marken/golvet, med undantag för bommar/plank på hinder som placerats över vattengrav. Bommar ska ha en tjocklek på minst 18 mm.

Detta är en otroligt viktig punkt och som många missar när de gör hemmabyggda hinder. Se alltid till att din idé på ett hinder är så att bommarna/plank lätt kan trilla åt båda hållen och faller till marken utan problem.

 

 

 

Det kan också vara bra att läsa artikeln om ”mått på hinder”. Det finns lite bestämmelser för hinder som ska användas på tävling vad gäller bredd på hinder etc.

 

 

Text och foto: Sandra Magnusson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback