bloglovin

En duktig hoppare del 1 - Utseende

Hur ska en hoppkanin se ut?

Vad gör att en kanin blir en duktig hoppare? vilka egenskaper hos en kaninunge ska jag se till då jag vill köpa en hoppkanin? hur ska en hoppkanin se ut och hur ska den bete sig?

 
Denna artikel är en liten fördjupning av - Att tänka på när du köper hoppkanin

 

Frågorna är många och svaren är än fler. Vad som gör en kanin till en duktig hoppare är oändligt många faktorer både beroende och oberoende. Med detta menas att kaninen besitter vissa genetiska egenskaper (beroende) som kan underlätta för den att ta sig över hinderna (exteriör – storlek, längd på benen etc.). Sen finns det än fler oberoende faktorer, egenskaper hos kaninen som inte påverkas av dess släkt och gener utan hur kaninen tränas och uppfostras och kanske framförallt hur kaninen mår.

 

Hur vet jag om en kaninunge blir en duktig hoppare?
Först och främst så är det omöjligt att förutspå om en kaninunge kommer bli en duktig hoppare eller inte. Det finns så mycket som påverkar hur den lilla kaninungen utvecklas på sin resa från unge-ung kanin-tävlingskanin.

Det är bevisat så många gånger förr att en duktig hoppkanin kan se ut hur som helst. Storlek och kroppsform tycks inte ha en allt för stor betydelse när det kommer till hoppningen. Dock så underlättar det ju för kaninen om den har en mer fördelaktig kropp för hoppning. En hermelin behöver ju ta i mer över hinderna än en belgisk hare exempelvis.

 

Den typiska hoppkaninen
Hur man vill en hoppkanin ska se ut är väldigt individuellt från person till person. I huvudsak brukar man säga att man vill ha kaniner som väger mellan 2,5-3kg. Många hoppkaniner är av slankare vädurstyp. De är större och har längre (och smalare) kropp än en dvärgvädur.

 

Sen finns det dem som föredrar harar. Dessa hoppkaniner har oftast en större andel belgisk hare inblandat och har ett mer harlikt utseende.
 
Det man ska komma ihåg är att ”hoppkorsning, vädurskorsning, harkorsning” som oftast står under kaninens ”ras” är just vad det antyder en korsning och inte en ren ras. Absolut finns det renrasiga kaniner som hoppar också, men kaniner avlade för hoppning är de allra flesta korsningar.

 

Text och foto: Sandra Magnusson

Bild belgisk hare: lånad med tillstånd av Mandana Veysi


Kommentarer
Postat av: Lina

Hej väduren på bilden som är beige har ni solt den till non djuraffär i Västerås isåfall kan det vara min Pysen han har lika täckning som på bilden mvh / Lina

2014-04-25 @ 08:00:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback