bloglovin

Räkna på fodervärden

Pelletsjungeln är stor och förvirrande, trots det känner vissa av oss att de pelletssorter som finns inte räcker till. Kanske hittar man inget med precis de värden man vill ha, inget med rätt innehåll, pris osv. Då kan det vara bra om man vet hur man räknar ut fodervärden på en blandning av två eller flera pelletssorter.

 

Här måste man använda lite enkel matte. Samla först ihop alla värden du behöver från de olika pelletssorterna. I detta exempel kommer vi att blanda pellets av märkena Jr Farms Grainless och Cuni Compelte för att få ett bättre proteinvärde, kalciumvärde och ett sundare innehåll.

 

 

 

Cuni Compelte

Jr Farm Grainless

Fibrer

20 %

21.5 %

Protein

15 %

11.1 %

Fett

3.0 %

2.9 %

Kalcium

0.9 %

0.5 %

 

Vi ser att båda pelletssorterna har ganska lika fiber och fettvärden, medan Cuni har lite höga protein och kalciumvärden och Jr Farms har lite låga värden på de punkterna. Jr Farm innehåller bättre råvaror. Här kommer en påminnelse om det ungefärliga näringsbehovet hos en kanin;

 

Fiber                      16% + (Gärna mer, helst >18%, det kan inte bli för mycket)
Protein                  13-15% 
Fett                       1,5-3%
Kalcium                 0,4-0,8%

Det finns dock spekulationer om att en vanlig sällskapskanin inte behöver så mycket som 13% protein utan kan klara sig på runt 11-12 % också.

 

Nu ska vi alltså blanda dessa foder. I detta exempel kommer vi testa att ta 2 delar Cuni Complete och 1 del Jr Farm Grainless. Det betyder att om din kanin äter 3 msk pellets varje dag så ska 2 av dem vara Cuni Compelte och 1 ska vara Jr Farm Grainless. Man kan också säga det som att 2/3 ska vara Cuni Complete och 1/3 ska vara Jr Farm Grainless.

 

För att räkna ut vad en sådan blandning skulle få för värden så använder man sig av metoden för att räkna ut medelvärden. Dvs a+b+c/n, viket betyder att man adderar alla delars värden och sen delar man summan på det antal värden man har adderat.

 

I vår blandning har vi som sagt 3 ”delar”, 2 är Cuni Complete och 1 är Jr Farm Grainless. Därför ser vår uträkning ut såhär;
(CCvärde + CCvärde + JrFvärde)/3 = Blandningens värde.

 

Vi testar med proteinvärdet;

(15 + 15 + 11.1)/3 = 13.7 % protein i blandingen

 

 

Uträkning

Blandningens värde

Fibrer

(20 + 20 + 21.5)/3

20.5 %

Protein

(15 + 15 + 11.1)/3

13.7 %

Fett

(3 + 3 + 2.9)/3

ca 3 %

Kalcium

(0.9 + 0.9 + 0.5)/3

0.75 %

 

Nu har vi en blandning som har bättre kalcium- och proteinvärden, samt ett bättre innehåll.

 

 

OBS! Det är viktigt att se till att din kanin äter upp allt kraftfoder och inte väljer ut det godaste (oftast det med mest fett), då blir inte värdena samma som de ska vara. Kom även ihåg att börja försiktigt med nytt foder.

 

Text och Foto: Emma Almquist


Kommentarer
Postat av: Emelie

Jag blandar selective och rabbit royale är det två foder som är bra att blanda?

Svar: Båda två är bra foder, selective är något bättre. Har inte värdena i huvudet men testa och räkna ut som artikeln visar :)Annars tycker jag att det räcker med 2 delar selective och en del RR. Eller enbart selective (Alternativt byta ut selective mot cuni complete som är både bättre och billigare.

/Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2013-08-26 @ 20:32:50
URL: http://minkaninblogg.blo.gg
Postat av: Nathali Wiklund

Jag ska borde enligt uppfödaren fodra med Cuni fit, vad anser du om det fodret?
^
Innehåll:

Råprotein 15,5 %
Råfett 3,5 %
Råaska 8,5 %
Råfiber 15 %
Calcium 1,2 %
Fosfor 0,64 %
Natrium 0,30 %

Efter att ha läst inlägget förstår jag att fiber procenten är lite låg?

2014-03-10 @ 23:11:24
URL: http://facy.blogg.se/
Postat av: Jennie

Hej! Vad intressant att du skriver om JR Farms pelletsfoder som jag fått rekommenderat och använder till min kanin. Innan jag valde det fodret gjorde jag massor av research på diverse olika fodersorter. Denna framstod som den absolut bästa tyckte jag.
Idag kontaktade jag en veterinär ang. min kanins toavanor och hon skällde typ ut mig och sa: -du ska ju inte tro att JR Farm är bra!! :-( Jag blev helt knäckt. Trodde verkligen jag valt det bästa fodret för min kanin och så får jag en uppläxning av en veterinär som inte tycker att något annat foder än Oxbow är rimlig kaninmat. Oxbow innehåller Timotejvägen, soja och vete.. När har någon kanin någonsin behöve äta soja och vete för välmående.. Jag fattar ingenting. Kan någon hjälpa mig?? Tack!

2014-09-04 @ 16:03:25
Postat av: Sigrid

Har precis köpt en påse Selectiv. Är det ett bra foder? Mina kaniner verkar älska det i alla fall!

Svar: Hej!Ja, selective är ett toppenfoder.
Kanin Magazinet

2014-12-18 @ 19:11:52
Postat av: Vivi Schröder

Hej!
Vad anser ni om Brit kanin foder det innehåller 12% frukt o grönsaker är det för mycket.En del tycker att Brit är godis för kanin! Blir osäker då alla djur affärer rekommenderar det..

2015-04-19 @ 18:21:46
Postat av: Embla

Kära kaninmagazinet,jag har en "viktig" fråga. Detta står ju för vuxenkaniner men gäller samma värden för ungar eller ska de ha lägre? Tacksam för svar! <3

Svar: Hej!Du ska räkna med värdena som står på din påse :) Så det spelar ingen roll om det gäller unge eller vuxen utan läs på förpackningarna för att få rätt värde att räkna med.
Kaninmagazinet

2017-09-19 @ 18:43:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback