bloglovin

Urinsten på kanin och marsvin – ett mångfascetterat problem

Urinsten på kanin och marsvin – ett mångfascetterat problem

 
 

Marsvin har en större tendens att drabbas av urinsten än andra djurslag. Sjukdomsmekanismen bakom kristallaggregation, vilken utgör första steget i urinstensbildningen, är okänd (1). Kaniner kan också drabbas av urinsten, men oftare ser man grusansamlingar i urinblåsan hos detta djurslag (5). Både kaniner och marsvin har basiskt urin i jämförelse med många andra djurarter, t.ex. katt som kan ha pH 5-9 (3), men oftast ligger det i nedre intervallet. Man misstänker att marsvinens och kaninernas höga pH-värde i urinen (pH 9) utgör en stor bov i dilemmat (1). Kaniner har dock ett något lägre pH värde (nämligen 8,2) i urinen, än vad marsvin har (4). Färgen på urinen är hos kaniner matt gul till brunaktig och den består av kalcium karbonat och ammonium magnesium fosfat kristaller (4).

 

Dieten är en faktor som spelar en stor roll vid uppkomsten av urinsten. Många däggdjur har när det gäller kalciummetabolismen en urinutsöndring (av kalcium) på ca 2 %, men hos kanin ligger den på 45-60 % (4). Kalciumrik pellets kompletterat med kalciumrika grönsaker ökar risken för våra gnagare och kaniner att drabbas av urinsten. Kalciumrika grönsaker utgörs av t.ex. salladskål, vitkål, grönkål, brysselkål, broccoli, bladgrönsaker (såsom spenat och sallad), solrosfrön och baljväxter. Detta innebär dock inte att man ska sluta ge sitt djur sina favoritgrönsaker helt, utan att man som djurägare ska vara medveten om risken och därmed undvika att djuren utsätts för överkonsumtion.

 

 

 
 

Andra faktorer i dieten som också påverkar är oxalat, vitamin D intaget, och i en del studier diskuterar man överkonsumtion av vitamin C. Höga halter av vit D kan öka absorptionen av oxalater i tarmen och på så sätt utsätta djuret för risken att drabbas av urinsten. Oxalater förekommer i spenat, persilja, selleri, jordgubbar och C-vit. Det är dock viktigt att poängtera att externt tillskott av C-vit i dieten/dricksvattnet är livsnödvänligt för marsvin, då de inte kan tillverka det själv. Kaniner har dock inte denna enzymdefekt, som marsvin har, och därför kan de tillverka c-vitamin internt i kroppen. En daglig dos av C-vit på 25-100mg anser man (1) är osannolikt att det kan resultera i hyperoxalaturi (dvs. överskott på oxalater i urinen). Hos människor krävs det 8-10g C-vit/dag för att ökad mängd oxalater ska kunna detekteras i urinen.

 

 

Vidare har man via studier kommit fram till att bakteriell cystit (dvs. infektion i urinblåsan orsakad av bakterier) även kan bidra (1,2,4). Hos kaniner är det dock ovanligt att cystit orsakar calculi, dvs. små stenar (4). Anatomiska avvikelser som gör att grusformationer lättare fastnar i urinvägarna, minskat vattenintag (pga att kaninen/marsvinet antingen inte har fri tillgång till vatten el. börjar dricka dåligt), och tillgänglighet till saltsten är andra faktorer som deltar i dilemmat.

 

Har du haft el. har kanin/marsvin som drabbats av urinsten?

 

Vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala, där veterinärer utbildas, pågår nu under hösten 2012 ett projekt om urinsten på marsvin och kanin. Studien belyser b.la. predisponerande faktorer, kemisk sammansättning av stenarna och återfallsrisken efter t.ex. operation.

 

Studien behöver all hjälp den kan få! Om du vill hjälpa till att bidra till studien gå in på studiens hemsida http://urinsten.dyndns.org och läs mer om hur du kan göra detta. Studien önskar att få urinstenar insända för analys, samt info om fall genom en enkät (som man kan fylla i på hemsidan) och ev. kontakt med den djurklinik du vände dig till för veterinärkonsultation. Enkäten finns även på Roslagstulls djurklinik i Stockholm, Blå stjärnans djursjukhus i Göteborg, Mälardalens smådjursklinik i Sigtuna och Fågelkliniken i Skåne där samarbete har startats upp.

 

När du fyller i enkäten kan du ange din mailadress så får du veta resultatet av studien när den är slutförd! Vill du ta del av studien men inte kan fylla i en enkät. Skicka ett mail till adressen nedan!

 


Vid frågor maila: urinsten@gmail.com
Var rädd om era fyrfotade vänner!

 

vänliga hälsningar

Maria Törner (veterinärstudent åk 6)

 

 

Referenser:

1. Hoefer, H.L., Urolithiasis in rabbits and guinea pigs. North American Veterinary Conference, vol 20, jan 2006, Florida

2. Hawkins, M.G., Ruby A.L., Drazenovich, T.L. et al. Composition and characteristics of urinary calculi from guinea pig. JAVA 2009;234: 214-220

3. Chandler, E.A., Gaskell, C.J. och Gaskell, R.M. Feline Medicine & Therapeutics. BSAVA, 3e upplagan, 2007,Blackwell Publishing.

4. Redrobe, S. Urinary tract disease in guinea pigs and rabbits. Exotics – Small Mammals. NAVC Conference 2010, s 1785-1785

5. Leg. Vet Marianne Tornvall

Bilderna är hämtade från:  www.freedigitalphotos.net

 

Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!


Kommentarer
Postat av: katarina westblom

tack för mycket bra INFO=)

2012-10-20 @ 12:20:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback