bloglovin

Uppfödarintervju: Toftaholms Kaniner

Namn:  Malin Henriksson
Ålder: 23 år, född 1989
Bor: Eslöv, Skåne
Uppfödarnummer: R01
Ras: Dvärgvädur,  Projektfärg:  White Brun
Hemsida:  www.toftaholmskaniner.se

Toftaholm’s Kaniner är en kaninuppfödning med stora framtidsplaner!
Efter nedläggningen av en kort period av Lejonhuvad Dvärgvädur så beräknas Malin vara igång med den nya aveln i början av år 2013.Malin har haft kanin sedan hon var 10 år gammal. De första kaninerna som flyttade hem till henne var en present från mamma och pappa (efter många års bevisad ansvarstagande och många kaninböcker på hyllan). Två Dvärgvädurar i färgerna Blå och Viltgul Manteltecknad som föregående familj hade tröttnat på. Efter Maja och Mimmi har det näst intill alltid bott kelkaniner hos Malin.

Att börja med avel var en självklarhet för Malin som älskar att föda upp och utveckla djur. Hon har sysslat mycket med detta tidigare fast med andra djurslag. Kaninavel är relativt nytt för henne.
Malin tycker att aveln är mycket intressant och givande, helst hade hon velat hålla på med detta på heltid. Kaniner passar Malin och hennes höallergiska sambo utmärkt då de är ett av få sällskapsdjur som kan bo utomhus året!År 2011 bestämde hon sig för att börja föda upp renrasiga kaniner och satsa mer på denna härliga kaninhobby samt prova på utställning. Hon köpte in sina första kaniner med stamtavla i rasen Lejonhuvad Dvärgvädur och satte igång aveln direkt då djuren redan var stambokförda. Dock stötte hon på mycket problem under året, honor gick tomma, något dödsfall, svårt att hitta nya kaniner m.m. Samtidigt som motivationen inte var så hög så snubblade hon över en bild på en kanin i färgen White Brun och kände att detta var såå rätt! Hur hon kunde ha missat denna färg har hon många gånger funderat över.. Färgen finns i dagsläget inte i Sverige men Malin bestämde sig för att försöka avla fram den.
Sagt och gjort, de Lejonhuvade Dvärgvädurarna flyttade ut och in köptes ungdjur i färgerna White Svart och Havana som planeras användas i avel år 2013.Bild från Holland, White Brun

Målet är att få fram färgen White Brun och därefter jobba vidare med att förbättra utställningspoängen. Eftersom hon säljer ungar hon själv inte behåller till kel så är temperamentet mycket viktigt för henne. En aggressiv kanin går aldrig i avel, hur fin den än är. Vem som får lov att köpa hennes kaniner är hon också mycket noggrann med. Kontrakt skrivs och det får ingen under 18 år fylla i. Det blir istället föräldern som står som ägare på kaninen. Det måste även finnas ett stort intresse från både barn och vuxens sida, det räcker inte med att bara skriva på papper. De som aldrig tidigare haft kanin måste läsa på innan och får en genomgång när de hämtar kaninen samt skötselråd. Kontaktuppgifter lämnas alltid, hon erbjuder hjälp vid frågor, passning under semestern och vill ha en god kontakt med ägaren under kaninens liv.
I skrivande stund så har Malin 6 ungdjur som ska användas i avel när åldern är inne. Det bor även 1 kelgris och 3 omplaceringskaniner hos henne.
När det finns lediga burar hos Toftaholm’s Kaniner så tar Malin emot kaniner som folk inte längre vill ha. Hon omplacerar de i nya hem där de får allt som de behöver. Det är en god gärning som hon hoppas andra människor inspireras av.
”Vi måste hjälpas åt att hjälpa de djur som redan finns, trots att vi är uppfödare! Vi förlorar ingenting på det, vi är inte ett dugg mindre seriösa i renrasiga avel.” säger MalinKaninerna bor i stora burar utomhus året runt. De burar som finns idag är 2m*50cm och 140cm*80cm. Ett burbygge är i full gång med 8 nya burar i måtten 150*70cm som kommer byggas som ett litet utestall. I alla burar (nya och gamla) finns det sitthylla, hus och grenar att gnaga på. På sommaren används spån som strömaterial och på vintern spån + halm.
Kaninerna kommer dagligen ut i hagar på 6kvm som är inredda med jord, stockar, stenar, tunnlar och små hus. Där ute älskar de att sträcka på benen och hitta på hyss. Kaninerna tränas också i sele regelbundet för att få mer motion och får då springa i hela trädgården.
De får alltid fri tillgång till hö. Pellets ges en gång om dagen och är av märket Svenska Foders Kaninpellets. De får grönsaker i olika form varje dag och extra B-vitamin under fällningsperioden.
 


Malin ägnar mycket tid åt att kela och studera sina kaniner. Hon tycker att det är viktigt med tama och orädda kaniner, det blir mer personligt då. Varje dag kommer alla upp i famnen en liten stund (utöver flytt mellan hage och bur), de nyinköpta djuren som inte är vana vid detta lyfts upp 2-3 ggr per dag. En visitering görs också varje dag, hon kollar tänder, klor, ev ringar och söker igenom kaninen efter skador/förändringar.
Toaletthörnan städas varje/varannan dag beroende på kanin. Det spån som plockas ut ersätts av spånet som ligger närmast toaletthörnan och sedan läggs nytt spån in i andra änden av buren. På så sätt roterar spånet och hon behöver sällan tömma hela buren.
 

Kelgrisen Elvis får bo kvar på gården efter ledläggningen av Lejonhuvad Dvärgvädur.

Malins tips till dig som vill starta en uppfödning:
”Läs på och planera allt noggrant!  Det blir roligare när man har en plan med små mål som man kan beta av efterhand. Bli medlem på kaninforum och lär känna folk med kaniner. Åk till många kaninutställningar, titta och prata med erfarna uppfödare och domare, de kan lära dig massor av saker som du aldrig hittar i böcker/på nätet. Skapa bra kontakt med minst en uppfödare i din närhet som kan hjälpa dig om du har akuta frågor. Köp bara in djur som du är 100% nöjd med och kan ta din avel till nästa steg. Avla inte bara för att det blir söta kaninungar eller för att du vill att din kanin ska ha bebisar. Ha ett riktigt mål! Det är söta sommarkaniner som jag måste hitta nya hem till senare när ägarna tröttnat pga att det var ett impulsköp..
LYCKA TILL!"