bloglovin

Att föra kaninen

Att föra sin kanin genom banan kan se så enkelt ut. De som ska testa att få sin kanin att hoppa ett hinder för första gången inser nog hur fel de hade. Oavsett om kaninen du ska få att hoppa vet vad den ska göra eller inte så är det inte alldeles enkelt att föra sin kanin genom en bana de första gångerna.

 

Studera andra

Ett tips är att titta på hur de mer vana förarna gör. Att ha en förebild som man vill ta efter är vanligt i många sporter och varför inte i kaninhoppning. Ser du någon person som du tycker för sina kaniner på ett bra sätt så studera hur personen gör. Kanske kan du även fråga denna person om han/hon har några tips som kan hjälpa dig.

 

 

 

 

Att tänka på

 

Nedan finns en del saker att tänka på när du ska föra din kanin. I reglementet står även vad man ska sträva efter som förare och vad som är önskvärt för att genomföra ett lopp på bästa sätt.

 

Håll dig bakom kaninen – Du ska alltid vara bakom din kanin. Träna kaninen att den ska gå framåt när du går bakom den.

 

Man ska sträva efter att kaninen ska sköta sig själv och själv vilja röra sig framåt i banan. Många kaniner vill ha sitt utrymme och vill då att du som förare håller dig en bit bakom den. Andra kaniner går bäst om man går lite närmare dem så att de känner att man följer med.

 

Dra aldrig i kopplet – Du får under inga omständigheter dra kaninen i kopplet oavsett vad kaninen gör. Är kaninen nosig så får du inte använda kopplet för att kaninen ska lyfta på huvudet. Kopplet är endast till för att lätt styra kaninen med små hjälper.

 

 

 

Ge eftergift – Se till att inte ha kopplet sträckt hela tiden utan endast då du behöver styra kaninen. I annat fall är det bästa om kopplet är slakt. När kaninen är över hindret är det viktigt att man ger efter på kopplet så att detta inte tar emot och kaninen får ett ryck i selen. Då kommer kaninen till slut inte vilja hoppa då den får ett obehag då kopplet och selen tar emot.

 

En annan sak som kan vara svårt i början är att inte fastna med kopplet i hinderstöd elelr liknande. Detta är inte alldeles enkelt och även erfarna förare fastnar ibland. Det enda som hjälper här är träning så kommer du till slut lära dig hur du på bästa sätt undviker detta problem.

 

Utöver detta så måste man lära sig rätta timingen med kaninen. Man måste lära sig att läsa av vad kaninen kommer göra härnäst. På så sätt kan du förbereda dig på att ge efter på kopplet när du vet att kaninen kommer hoppa.

 

Var lugn – Detta är inte alltid så lätt om man är nervös men försök att alltid vara lugn. Är man nervös kan man lätt bli stressad vilket kan smitta av sig på kaninen. Så håll huvudet kallt!

 

 

Text och Foto: Sandra Magnusson

 


Kommentarer
Postat av: Anonym

hur får man på bästa sätt kaninen att hållafarten genom banan och intestanna direkt efter hindret min kanin kan hoppa så att det bara sprutar om henne men hon stannar efter varje hinder och på så vis fårhon ingen satts vad ska jag göra??

Svar: Träna hemma genom att sätta hindrena längre från varandra. Träna även kondition genom att motionera i branta backar och uppförsbackar
Kanin Magazinet

2012-12-23 @ 19:59:10
Postat av: Anonym

Kan inte ni skriva tips om hur man motionerar en inne kanin? :)

Svar: Absolut tack för tipset!
Kanin Magazinet

2013-01-04 @ 00:53:39
Postat av: Emelie

Jag tränar mina tvärtom: sätter hinderna närmare varandra så att de direkt ser nästa när de landat Och sen succesivt länger avståndet.

Testa dig fram. Olika metoder fungerar för olika kaniner:)

2013-01-21 @ 13:53:47
URL: http://empis.Weebly.%20Com
Postat av: Jullen :)

Hej! Jag undrar om på tävlingar, kan man ge kaninen ljud kommandon? T.ex typ ett "puss ljud" och ett litet "hopp" när kaninen ska hoppa? Eftersom min kanin lyder bättre då jag gör det.Och en annan fråga, när man tävlar, får man öva lite på banan så att kaninen blir lite van vid hindren och banan m.m ?

Svar: Du får ge smackljud, men inte efter varje hinder utan bara någon gång. Lär kaninen att hoppa utan kommandon.
Du får gå banan själv innan klassen börjar, kaninen får inte vara med.
Innan det är din tur att hoppa får du träna på 3 hinder, framhoppning. Men du får inte hoppa på själva banan mer än när det är din tur, samma gäller framhoppning.

MVH kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2014-07-18 @ 19:22:58
URL: http://nattstad.se/jullens
Postat av: Ida

Hur styr man kaninen?

2015-05-10 @ 22:26:36
Postat av: Ida

Hur styr man kaninen?

2015-05-10 @ 22:27:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback