bloglovin

Kastrering

Att kaniner är väldigt sexuellt aktiva ha de flesta av oss märkt, det är inte för inget som uttrycket ”föröka sig som kaniner” har etablerat sig i samhället. I vissa fall kan denna sexuallitet bli ett problem i kaninens och ditt liv, på flera olika sätt. Känner man att problemen är allvarliga, eller man inte vill avla så bör man fundera på att kastrera sin kanin. 

 

Observera att en kastrering inte är en garanti för förbättring i beteende, om det är vad man söker, det finns även de kaniner som har blivit mycket surare och fått andra beteenderubbningar efter kastrering. Dessa kan vara nog så jobbiga som problemen man upplevt innan kastreringen. Dock är det ovanligt.

 

Kaniner är som mest sexuellt aktiva under vår- och sommarhalvåret, även om de kan föröka sig även under höst- och vinterhalvåret. De hormonella förändringar som sker i samband med att kaninhonan brunstar eller hanen blir mer sexuellt aktiv kan föra med sig problem så som ökad aggressivitet och andra revirbeteenden samt såklart att det kan bli ungar på någon sekund vid möte med en kanin av det andra könet. För de som väljer att ha flera kaniner tillsammans är det en mycket god idé att kastrera dem eftersom det minskar risken för revirgrundade slagsmål. Detta gäller även honor som kan bli griniga under brunsten och då bråka med sin livspartner.

 

Foto: Annika Helgesson, www.stengardens.weebly.com

 

 

Hanar kastreras främst för att minska eller helt ta bort revir och parningsbeteenden. Har man sin kanin inne är det extra jobbigt när ens hankanin får för sig att skvätta ner alla väggar och möbler med sin kraftigt luktande urin. Vill man kunna ha sin hankanin tillsammans med en hona så är det ett måste att kastrera den. Annars kommer det att bli massor av ungar och i det långa loppet stress och förslitningsskador på honan. Två okastrerade hanar kommer med största sannolikhet att slåss till döden om de stängs in i en bur tillsammans.

 

Honor kastreras inte främst för samma orsaker som hanar. Hos dem spelar hälsoaspekten en större roll. Har man sin hona okastrerad löper hon hög risk för att få cancer i livmodern vilket oftast får ett dödligt slut. Även andra infektioner av livmodern förhindras av kastrering och även de humörsvängningar som vissa honor får i samband med brunst.

 

Foto: Angelica, www.nirsors.se

 

När en kanin kastreras, hona som hane, måste den sövas. Ofta är även en del lokalbedövning behövlig. Sövning medför alltid en viss risk för att kaninen inte vaknar upp igen som man måste ha i åtanke innan man låter en veterinär utför någon sorts operation. Med moderna narkosmetoder och en kaninkunnig veterinär är dock denna risk mycket liten. Observera att man kan behöva leta ordentligt efter kaninkunniga veterinärer i Sverige idag.

 

På hanen tas testiklarna bort, men själva ”påsarna” lämnas kvar. Honan måste genomgå en mer omfattande operation där buken öppnas för att ta bort livmoder och äggledare. Stygnen som lämnas efter ingreppen försvinner av sig själv på några veckor.

 

Veterinärer rekommenderar kastration på hanarna så snart testiklarna tydligt kan kännas i pungen, vanligen från 4-5 mån ålder. Även senare går bra, allt beroende på hanens kondition. Honor kastreras från 5-6 mån. Det är aldrig för sent att kastrera en hona, men helst bör det göras före 3 års ålder för att inte riskera att hon hinner få cancer. Har honan fått ungar någon gång utgör det inget hinder alls.

 

Påväg till kastreringen bör du ha kaninen i en transportbur med filt/papper som bottenmaterial och ha höet i en höboll. Har du ingen höboll så finns de att köpa på de flesta djuraffärer. En kanin ska inte svälta innan operation som många andra djur, för då finns det risk att deras mage slutar fungera.

 

Efter operationen kommer du få hem en groggy liten kanin som ibland behöver lite hjälp med att komma igång igen. Du bör kräva att få hem smärtstillande, tex "metacam", från veterinären. Om du har kastrerat en hona är detta helt nödvändigt, en kanin som har mycket ont äter inte. Se även till att ha critical care hemma och ge av det om inte kaninen verkar väldigt pigg och äter av sig själv. Lite critical care skadar inte, ge det väl uppvätskat så slår du två flugor i en smäll. Kaninspecialiserade veterinärer ger ofta critical care direkt efter operationen för att magen aldrig ska vara tom. Kaniner ska inte ha tratt annat än i extrema fall.

 

Om kaninens sår blir svullet, illaluktande eller varigt så kontakta genast din veterinärklinik för rådgivning. Lägg i första hand krutet på att få kaninen att äta igen, ge persilja, morotsblast och lägg höet på marken så att kaninen lockas att äta.

 

Text: Emma Almquist © Kaninmagazinet 2014


Kommentarer
Postat av: Elin

Tack för den här artikeln! Den behövde jag. :)

2012-10-22 @ 15:46:41
URL: http://bunnystory.blogg.se
Postat av: Hanna

Mkt bra artikel! Funderar på att kastrera min 1-åriga hane då han börjat "spraya". Men är samtidigt lite orolig över narkosen.

2014-05-07 @ 21:45:35
Postat av: Jenny Nordgren

Tack för bra artikel! Här fick jag svaret jag letat efter och hoppas nu att hankaninen ska sluta jaga livet ur våra katter 😉

2014-06-08 @ 11:30:25
Postat av: Emilia

Hej! Kan kastering fungera för hanar som markerar sitt revir (bur/rum) med att bli aggressiva/morra/gör utfall?

Svar: Hej!Absolut. Kastrering tar bort hormonerna och gör att dem får minskad revirbenägenhet så det kan absolut hjälpa. Vet många som har blivit av med det beteendet. Så testa det! Då får du även en lugnare och mer harmonisk kanin.
MVH Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2014-08-27 @ 20:47:04
Postat av: Tilda

Stämmer det att en hona inte kan få/det är mindre risk för livmodercancer om hon har fått ungar? :)

Svar: Medan honan avlas på är det mindre risk för cancer. Så fort du slutar avla är risken hög igen. - så tror man i alla fall att det är utifrån forskning kombinerat med uppfödning.
Kanin Magazinet

2015-01-08 @ 18:28:30
Postat av: Tilda

Tack för svaret! Då kanske det är bäst att kastrera henne, eftersom det bara var en tjuvparning och hon ska inte avlas på. :)

2015-01-08 @ 21:49:37
Postat av: jacinta

jag har en hankanin på 1 år,jag funderar på att skaffa en hona eftersom jag går i skolan och buren är riktigt stor då den har en hage också..
ska jag kastrera hanen först och vänta i ungefär en månad tills jag köper honan??
måste honan också kastreras då????

tack för svar

Svar: Hej! Ja det kan du göra. Vänta 6 veckor innan hopsättningen. Ska inte honan användas i avel är det bra att kastrera henne också.
MVH Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2015-01-17 @ 11:38:25
Postat av: Elin

Hallå! Mitt älskade hjärtslag har vart så duktig och är nu kastrerad, men fick inge klokt svar av veterinären.... Hur länge ska han vila efter kastrering? När kan han få komma ut i hagen & hur länge ska han bo inne? Hittar inte alls något bra svar någonstans): MVH

2015-03-26 @ 06:34:28
Postat av: Tanja

Finns det större risk om dem är äldre (4 år) att dem inte vaknar efter narkosen?

Svar: Hej, Det som avgör mest hur en operation går är troligast kaninens allmäntillstånd, kondition och skick i övrigt. Veterinären kan göra en hälsokontroll och förklara bättre.
Kanin Magazinet

2015-05-03 @ 23:24:28
Postat av: Sarah

Hej!
Vi har precis köpt två kullsyskon en hona och en hane på ca 13 veckor som vi har ihop i en stor bur, vi ska kastrera hanen men hur länge vågar man ha dom ihop innan han är könsmogen och hur ser man det? Jag har sett idag att han försökt jucka på henne, men han kan väl inte redan vara könsmoge ?

2015-05-19 @ 16:50:04
Postat av: Maja

Hej har en hane som är så sällskaps sjuk. Jag funderar på att kastrera honom för han är så jobbig och skvätter kiss och pararsig på min hand när jag klappar honom. Men jag är jätte rädd att det händer något och undrar om det är vanligt att kaniner inte vaknar efter kastrering? Han är min bästa ven och jag är med honom hela dagarna ute och skuttar i hage och i koppel. Han följer efter mig var jag än går och slickar på min hand han är jette gosig. ❤️

Svar: Om din kanin är frisk och du går till en kaninkunnig veterinär så är inte risken stor alls för att han inte ska vakna. De vanligaste komplikationen är att såret blir infekterat men även där går det oftast utan problem.
// Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2015-05-23 @ 09:23:14
Postat av: Mysan

Hej! Vi ska kanske kastrera min hankanin.hoppas det blir bättre för han juckar på mig ibland när jag börjar klappa han från huvudet.men varför gör hanar det??? Tacksam för snabbtsvar

2015-06-25 @ 19:59:20
Postat av: Anonym

Hej!
Jag ska skaffa kanin och det ska troligen bli två kullsyskon, en hona och en hane. Jag undrar om man kan ha de ihop innan de har blivit könsmogna och sedan sära på dem och kastrera när de är tillräckligt gamla, eller måste man ha dem särade från början ända tills man har kastrerat dem?

Om man kan ha dem tillsammans tills de blir könsmogna så undrar jag också när de blir det/hur man märker att de har blivit det?

Tacksam för svar!

Svar: Spelar ingen roll, men känns ju kanske lite onödigt att sätta ihop dem om du ändå ska sära på dem snart igen. Sedan måste de ju bo ifrån varandra i någon månad också.
Kanin Magazinet

2015-06-30 @ 11:42:24
Postat av: Jenny

Hej! Jag har två honor som bor med varandra (mamma & dotter) och nu när ungen växt upp så uppstår de bråk när mamman brunstar. Nu är frågan ska jag kastrera mamman och hoppas att bråken upphör eller kastrera pappan och sätta ihop ungen med han? Om jag kastrerar mamman måste jag sära på dom då medans hon läker och så? Tacksam för svar! /Jenny

Svar: Skulle kastrerat pappan och släppt ihop ungen med honom. Men tänk på att vänta i 4-5 veckor efter kastreringen innan du släpper ihop dem. Och ja, även honan måste vara separerad från andra kaniner under läkningsperioden.
Kanin Magazinet

2015-09-07 @ 01:10:28
Postat av: Isabella

Jag har en honkanin på 7 år. Jag är rädd för att hon ska få cancer om hon inte kastreras. Är det för sent att kastrera henne? Är det stor chans att hon dör under kastreringen av narkosen?

2015-10-15 @ 19:20:23
Postat av: Miranda

hej! min kanin fyller 1 i februari och har på torsdag tänkt kastrera lilla Laban. vi hade tänkt skaffa en till kanin. en kastrerad hona. men hur länge ska vi vänta? en vecka? ett år? en månad? och kan man skaffa en unge? eller måste man ha en stor hona? tacksam för svar! <3

2015-10-20 @ 19:37:33
Postat av: Amanda

Hej! Min kanin är en hane på 5 år, och jag undrar om han är för gammal för att bli kastrerad, alltså om det finns någon speciell gräns på hur liten kanin ska vara. Är det för sent?
Tacksam för svar❤️

2015-10-27 @ 19:57:59
Postat av: Åsa

Jag undrar om jag måste ha kaninhonan inomhus efter op? Hon är annars utekanin. När isf kan hon återvända ut?

2015-11-11 @ 10:45:45
Postat av: Ronja

Sjukt bra! Fundera på att kastrera min hona!

2015-12-20 @ 16:58:10
URL: http://nouw.com/roonjas
Postat av: Maria Olsson

Hejsan!
Jag funderar på att skaffa en hankanin och jag är även intresserad av att börja med utställning.
Då jag har två honor redan och tänkte att de skulle få bo tillsammans allihopa så vill jag kastrera hanen. Får kaninen vara kastrerad vid utställning?

2016-01-14 @ 14:04:26
URL: http://frumariaolsson.blogg.se
Postat av: kaninen bruno

hej jag vet inte riktigt hur gammal min han kaninunge är. men det har fått en liten pung som är lite större än två tumnaglar.Kan mankastrera honom? han är en dvärgvädur, Rex, lite hermelin och fransvädur

Svar: Hej,
Hör med din veterinär.

Vänliga hälsningar,
Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2016-03-21 @ 11:21:11
Postat av: Sanna

hej jag har en hane som är kastrerad och en hon. hon är nu könsmogen.. och går mycket på hanen och har ett agressiv beteende ska man sära på dom i ett tag? kan man sedan sätta i hop dom när det har lugnat sig tacksam för svar!

Svar: Hej!Det bästa är att inte sära på dem utan att kastrera även honan. Att sära på dem gör bara att de måste börja om på nytt med relationen när de ses igen. Lycka till!
Kanin Magazinet

2016-09-25 @ 12:44:34
Postat av: Lisa

Hej!
Jag har ett marsvin som är runt sina 6 år. Har provat en sommar nu att ha den som sambo med en kanin då den behövde sällskap, vilket funkade utmärkt.
Men köpte nu en egen kanin för att han fortfarande skulle få ha sitt sällskap när sommaren var slut.
Nu har marsvinen en gång försökt para sig med kaninen (som också är en hane) och vet inte om detta startade beteendet, men nu försöker kaninen para sig med marsvinet flera gånger om dagen...
Börjar få slut på idéer och undrar nu om kastrering kanske skulle hjälpa dem?
Tacksam för svar!

Svar: Hej!Kaniner och marsvin bör inte bo ihop. De pratar olika språk, äter olika, och kan skada varandra allvarligt. Kastrera båda och skaffa varsin hona till dem så blir alla glada :) .
Kaninmagazinet

2017-01-14 @ 02:12:57
Postat av: Ainaz

Hej jag har en okastreread 6 månader gammal kanin hane.
Jag tänker att jag vill ha en hona med . Men då undrar jag kan kastrerade kaniner (hona+hane) bo tillsammans eller blir det bråk?

Svar: Hej! Det är individuellt hur bra olika kaniner funkar tillsammans med en kastrerad hane och en kastrerad hona brukar nästan ALLTID bli bästa vänner :) Mvh Kaninmagazinet
Kaninmagazinet

2017-03-29 @ 17:45:46
Postat av: Hanna

Hej, min kaninHONA revirmarkerar och kissar precis överallt... hjälper kastrering mot det även när det är honor?

Svar: Hej! Ja :) Mvh Kaninmagazinet
Kaninmagazinet

2017-04-03 @ 17:01:36
Postat av: My

Vi är i startgroparna och ska skaffa två kaniner i vår familj. Jag har läst på mycket, vill vet vad vi ger oss in i och hur de ska skötas på bästa sätt. De ska vara utekaniner, bo i stor utebur med tillhörande "kaningård" så de kan gå ut och in på dagarna som de vill. Vi har tänkt oss en hona och en hane som vi ska kastrera båda två. Men hur gör vi detta på bästa sätt? Skaffar vi en i taget, kastrera den och sen när den har läkt och är som vanligt igen skaffar vi nästa? Och jag antar att vi måste ha de inne några veckor efter att de blivit kastrerade så vi har koll på dem? Känns inte helt ok att ha de ute i uteburen direkt efter kastrationen.

2017-05-05 @ 18:29:25
Postat av: Hanna

Heej!!
Har en kaninhane som fyllde 3 år här i maj, funderar på att kastrera honom för att jag tänkte köpa en kompis till honom. Han är en belgisk jätte, men vet inte om det är farligt?

Svar: Hej! Sök upp en kunnig kaninveterinär så ska det gå bra!
Kaninmagazinet

2017-05-21 @ 09:37:13
Postat av: Hanna

Tack för en bra artickel! Men tycker ni/du att jag ska kastrera min hona? Hon börjar bli aggressiv och brukar gräva hela tiden. Och hon är 6,5 månader btw

Svar: Ja, är hon inte menad för avel så är alltid kastrering jättebra! :)
Kaninmagazinet

2017-05-25 @ 19:31:20
Postat av: Anonym

Min kanin ska snart kastreras.....😣😣

2017-06-07 @ 19:04:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback